Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Viva España!

Jakub Ruszó

Universidad del Pais Vasco

Vytvořeno

10. listopad 2011

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

anglický jazyk - španělský jazyk

Termín výjezdu

Zimní semestr 2011

Vyučované předměty

C. M . V. Literatura del Siglo del Oro

Španělsko se stalo pro mě na pár měsíců domovem díky programu Erasmus. Před výjezdem jsem měl velké obavy, jestli po roce studia španělštiny budu moci ´´fungovat´´ na španělské univerzitě. Mohl jsem si vybrat zimní nebo letní semestr, což byla těžká volba. Nedal jsem na doporučení rodiny ani učitele a vybral si zimní :oD. Proč? Protože jsem se mohl zúčastnit intezivního kurzu španělstiny, který se konal již od 28. září...

... Sice jsem jsem nedostal peníze na předčasný příjezd, ale měl jsem více času porozhlédnout se po bytu, najít si přátele, zorientovat se ve městě a také je tu později možnost prodloužit si pobyt na letní semestr. Byt, to je největší stres. Bohužel ani naše česká univerzita ani španělská nezařízuje pro zahraniční studenty ubytování. Koleje? Ne, koleje jsou na celý školní rok a částka se pohybuje kolem 400 euro. Doporučuji přijet dříve, jít do Helpcentrum univerzity a zde budou další zoufalí studenti hledající byt a zdržující se v místních hotelech. Po čtyřech dnech jsem vzal byt 10 minut vzdálený od univerzity (superguay!).

Když už máte byt, tak se můžete soustředit na školu! Máte dva týdny na výběr předmětů a tak chodíte na co chcete. Mezitím napiště profesorům na TUL jestli Vám předměty uznají, abyste nestudovali něco zbytečně, na ty další zajímavé můžete chodit jako posluchači (pokud se nevyskytne profesor, kterému to bude vadit – ano, stalo se). Předměty zde mají např. 6 kreditů, takže požadovaných 30 získáte velmi rychle.

Angličtina? Zapomeňte :oD! Studentům, kteří sem přijeli studovat angličtinu jsem pomáhal s dorozumíváním při matrikulaci. Říká se, že ve škole se s Vámi pracovníci anglicky domluví, ale v této jedině koordinátorka. Anglicky to nezkoušejte ani mimo školu, nemá to cenu :oD... Pokud studujete dvojobor jako já (angličtina-španělština), zajděte si na Lengua Inglesa 3 nebo 2, pobaví Vás to :oD. Ale musím doporučit předmět Historía y cultura de los países de habla inglesa, profesorka je skvělá a hodiny zábavné.

Baskičtina? S tou se budete stýkat celý pobyt jak ve škole, tak na ulicích a zaručuji Vám, že ničemu nebudete rozumět...

Utráty? Co se týče bytu, můžete ho sehnat za 240 Euro plus poplatky (elektřina, plyn,voda..) nebo například za 280 se vším. Potraviny podle mě nejsou o moc dražší, v Eroski určitě ne a ten je tu na každým kroku :o). Oblečení je levnějsí, jako: Zara, Bershka, Pull and Bear (je zde outlet!), Lefties...

Pařby jsou dražší, pivo od 1,8 éček, ale klidně i 3. Na fiesty jsou dobrý čtvrtky, je tu zvyk jít na pintxo-pote (víno nebo pivo plus nějaká ta dobrota například smažený žampionek) a to jen za jedno euro! Vstup na diskotéku o víkendu 7 euro (drink v ceně).

Co dělat s volným časem? Určitě cestovat. V Baskicku je spousta krásných míst. Je zajímavé navštívit vesničky v den jejich slavností. Kousíček je Bilbao, které je supermoderní nebo San Sebastián, který je velmi populární v létě, protože má krásné pláže. 

Erasmus ve Španělsku, přesněji ve Vitorii-Gasteiz, je úžasná věc.

 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17