Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Ostrov věčného jara - Tenerife

Simona Kubínová

Universidad de la Laguna

Vytvořeno

16. prosinec 2015

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Specializace v pedagogice: španělština a angličtina

Termín výjezdu

Zimní semestr 2015

Vyučované předměty

Literatura universal, Literatura hispanoamericana, Espanol como lengua extranjera, Pronunciación del inglés, Técnicas de expresión en el idioma moderno

Ano, Tenerife je opravdu ostrovem věčného jara. Mezitím, co píši tyto řádky, venku je jasná obloha, slunce svítí a vše kvete a to dokonce i v polovině prosince. Tenerife je ostrovem úžasné přírody, krásného počasí a průzračného moře.

Tímto chci pozdravit všechny studenty, kteří mají zájem vyjet na Erasmus a podělit se o své zkušenosti. Určitě se neváhejte přihlásit, protože kde jinde můžete získat jazykové zkušenosti, seznámit se s novými lidmi, procestovat jiný kraj a poznat novou kulturu a přírodu, než na Erasmu.

Doprava
Na Tenerife jsem letěla přímým letem se společností Smartwings. Letenka mne myslím stála něco kolem 4500,-. Dá se sehnat určitě levněji, ale to už musíte počítat s dlouhými přestupy například v Barceloně nebo Madridu. Levná přímá linka také léta z německého Memmingenu. Měla jsem povolených 23 kg, což mi samozřejmě nestačilo, takže jsem doplácela 4kg. Buďto se tedy vyplatí letět se společností, která má povoleno aspoň 32kg, nebo prostě vyházet „zbytečné" věci z kufru.
Na ostrově jsou dvě letiště, jižní a severní. Já jsem přistála na jižním. Hned u letiště si odchytnete bus (zelená Guagua) do Santa Cruz, který stojí kolem 9 euro. Když dorazíte na autobusovou zastávku v Santa Cruz, chytnete další bus tentokrát už do La Laguny a nebo můžete jet tramvají, která je pár metrů od autobusáku.

Bydlení
My jsme s kamarádkou hledali byt tak tři měsíce před příjezdem. Nechtěli jsme hledat byt na poslední chvíli nebo hledat až na místě. Musím říct, že i tak se to skoro stalo. Majitelé většinou chtějí smlouvu na celý rok a mi jsme zůstávali jen semestr. Nakonec jsme našli byt v centru La Laguny přes stránku milanuncios.com. Bydlíme se dvěma Španěly a každá máme svůj vlastní pokoj. Platíme 215 euro s gastos incluydos. Zase se dá určitě najít levněji, ale myslím, že bydlet v centru se vyplatí. Všechny větší akce, karnevaly, festivaly, koncerty jsou tady a centrum města je opravdu krásné. Jediná nevýhoda je, že nemáme topení, ale mám pocit, že to nemá žádný byt tady. Prostě jsou zvyklí jen na pěkné počasí =D.

Škola
Na začátku je hodně papírování a lítání po různých kancelářích, ale nic co by se nedalo zvládnout. Předměty, které jste si zapsali na začátku se dají změnit, takže žádnou paniku, když zjistíte, že je na vás něco moc těžké nebo vás předmět nebaví. Avšak žádné úlevy pro Erasmáky tady nečekejte. Profesoři jsou ale chápavý a vše vám vysvětlí. Celkově lidé jsou tu více v pohodě a vždy vám ve všem s ochotou poradí. Školu máme tak 20 min pěšky, ale často využíváme tramvaj, kterou máme asi dvě minutky od bytu.

Cestováni
Jak už jsem psala, Tenerife má úžasnou přírodu a nespočet krásných míst, které musíte vidět.
Určitě bych doporučila výlet na El Teide, nejvyšší horu Španělska. Úžasný výhled, kamenné útvary, někdy mi krajina připadala jako měsíční, někdy jako Grand Canyon. Dále na jihu ostrova je nespočet písčitých pláží jako Las Américas, El Médano nebo Los Cristianos. U Santa Cruz je uměle vytvořená pláž s pískem ze Sahary, kterou považuju za jednu z nejhezčích. Pohoří Anaga, které leží na severu ostrova je vhodné na senderismo a lesy zde vypadají jako krajina z Pána Prstenů. =)
Ostrov je sice menší, než jsem si myslela, ale Tenerife má různorodou krajinu a vždy je tu co objevovat.

Volný čas
V La Laguně, v jejím historickém centru je mnoho útulných kaváren a pekáren, kde prodávají moc chutné pečivo, dobrý čaj a kávu. Ve městě se pořádají festivaly, karnevaly (únor), markety etc.
Dále je zde velký počet diskoték a chupiterií v oblasti zvané Quadrilatero, náměstí plné diskoték a jiných nočních klubů. Za většími diskotékami potom musíte do Santa Cruz. Stačí jen nasednout na tramvaj a za půl hodiny jste tam. Nejvíce času ale určitě strávíte cestováním a objevováním nových míst. Sportovní nadšenci si také přijdou na své, velmi populární je tu senderismo, cyklistika a surf.
Surf by měl povinně vyzkoušet každý. Je to zábava ale také pěkná dřina. Je zde nespočet půjčoven a nabídek kurzů se slevami pro studenty. Zkuste třeba Playa del Soccoro nebo na jihu Arona, kde jsou půjčovny přímo na pláži.

Rozdíly oproti ČR
Asi nejvíce mě překvapilo, že přechody pro chodce jsou tu opravdu přechody pro chodce. Ještě se mi nestalo, že by mi tu někdo nezastavil a nenechal mě projít. Dokonce se mi zdá, že jsou tu na vás naštvaní, když nejdete a čekáte, než auto přejede =D
Druhou věcí je, že tu fiesty začínají kolem půlnoci, kdežto v ČR je normální začínat kolem deváté, desáté.
A další věc se týká školy. Španělé tu mají méně předmětů ale čatěji v týdnu. Takže se klidně může stát, že máte ten samý předmět třikrát za týden a ještě k tomu s různou délkou trvání. Někdy hodinu a půl, někdy jen hodinu, někdy dvě.

Doufám, že vám můj příspěvek aspoň trochu pomohl v rozhodování. Ale spíše počítám s tím, že už jste rozhodnutí ;)

Určitě mě neváhejte kontaktovat na email, ráda poradím.

Besos y abrazos

Simča

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17