Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Letní semestr v Canakkale

Adam Roth

Çanakkale Onsekiz Mart University

Vytvořeno

19. duben 2016

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

Pedagogika volného času

Termín výjezdu

Letní semestr 2016

Vyučované předměty

Vodní sporty, Fotbal, Potění, Turečtina, Multicultural education, Intercultural communication, Organiational behavior in Tourism

"Adame jsi blázen, že jedeš v dnešní době do Turecka?" Tak takto reagovala vľtšina lidí okolo mě pred mý odjezdem. A jaká je realita? Skoro každý by teď byl rád na mém místě! :D Jestli někam jet, je to právě Canakkale!! 

Dne 4.2. jsem vyrazil společně s Týnou na dobrodružství směrem Turecko. Jak je u mě již zvykem, cesta byla plná komplikací :D Letadlo z Prahy mělo zpoždění, takže jsme zmeškali následný let Istanbul-Canakkale (Následně jsme se dozvěděli, že i toto letadlo mělo zpožení, akorát už byl zavťen terminál:D). Tak jsme se vydali taxi na autobusové nádraží. Povedlo se nám přijet v dobu, kdy všichni slavili ukončení vojenské služby. Takže se zpívalo, fandilo, pyrotechnika..blázinec! V tu chvíli jsme si uvědomil, že jsem nechal v taxi pas. Nikdo neuměl anglicky, tak jsme se rozhodl zkrátka nasednout do autobusu bez pasu... Takže první zkušenosti byli plné stresu, ale naštestí mi zlepšoval náladu vtipný steward. No a to je ze špatných zkušeností vše!

V Canakkale mě vyzvedl muj buddy, uklidnil mě a nabídl mi pomoc s pasem. Naštěstí jsem obdržel email, že se pas našel, takže jsem si oddychl a začal si vše užívat. Po prvním týdnu jsem se cítil jako doma. Moji turečtí spolubydlící se stali mými skvělými kamarády a už teď si to bez nich nedokážu představit. První dny nebylo příliš pěkné počasí tak jsme se všichni společně seznamovali, trávili čas ve městě a zařizovali nezbytné. 

Poté už začal pravý erasmus život. Párty, výlety, občas taky ta škola.. :D. Celkově Canakkale je nádherné místo pro život. Melé, klidné město s 2 kordony a přilehlými ostrovy. Co se týče školy, není se čeho bát. Dá se říct, že se skoro nekoná a každý se snaží vyjít vstťíc. Jen ta domluva... Celkově vztah učitel-žák je na mnohem přátelštější úrovni. 

No a co tu celé dny dělám a co jse zažil?
V Canakkale je vždy co dělat! Najdete zde sportovní vyžití, spousto barô, restaurací. Dá se tu jezdit na kole, koupat a především každodení možnost přejíždět z Asie do Evropy (20 min trajektem za 8kč cca) kde je nádherný výhled, opuštené pláže a hrad, je skvělá. Esn členové jsi na vás najdou každý den čas a jsou skvélými kaarády jako všichni erasmus lidé. Celkovľ jsou turci velmi pťátelští a nápomocní.

Na a další věc co dělám je, že cestuji. Navštívil jsem nádherný Istanbul, s architekturou neskutečné zajímavou. Přírodní divy jako Pamukkale či Capadoccia. Nádherný Ostrov Bozcada a poloostrov Ayvalik. Dále Bursa, Assos a Izmir. Především v Izmiru jsem si splnil sen a navštívil bláznivé fotbalové derby. Turecké peklo jak á být! Dále je v plánu nevětší párty v Antýliy. 

No zkrátka jestli někam, tak do Canakkale!!!

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17