Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Letní semestr v Drážďanech

Michaela Plocová

Technische Universität Dresden

Vytvořeno

17. duben 2016

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

Germanistik

Termín výjezdu

Letní semestr 2016

Vyučované předměty

Landeskunde und Texte, Motivation in Fremdsprachunterricht, Fertigkeiten im DaF, Grundlagen der neueren deutschen Literaturwissenschaft, Neue Medien im Fremdsprachunterricht, Russisch, Deutschkurs

Ahoj všem,
asi první věc, o které bych se měla v souvislosti s Erasmem v Drážďanech (a vlastně v jakémkoliv jiném městě v Německu) zmínit, je začátek a konec letního semestru. V Německu nemají dlouhé letní prázdniny jako u nás, ale mají je rozdělené do letního a zimního období. To je důvod, proč tu semestr začíná v dubnu a končí až v půli července, potom ještě následuje měsíc zkouškového, takže vlastně škola trvá až do poloviny srpna. Tato informace je dost zásadní, protože člověk vlastně přijde o většinu prázdnin. Na druhou stranu se dá ještě první měsíc navštěvovat škola v Liberci, kde je možnost domluvit individuální plnění předmětů. Učitelé většinou splněné předměty z Německa moc neuznávají, takže po návratu do Čech přichází na řadu ještě zbytek zkouškového v Liberci.

Začátek pobytu v Drážďanech byl dost hektický. Kolej se dá zajednat buď od poloviny nebo od začátku měsíce. My jsme měli 23. 4. imatrikulaci a 31.4. informační den, proto jsem zvolila ubytování už od poloviny března. Sice jsem teď zjistila, že by se to dalo nějak zvládnout s dojížděním a ušetřila bych tak polovinu nájmu, ale na druhou stranu jsem si stihla oběhat všechny potřebné úřady a zařídit důležité věci. Určitě si musíte zařídit německý účet, to můžete např. i u Sparkasse v Liberci. Z toho potom budete inkasem platit nájem a také semestrální poplatek. Pokoje jsou v Německu většinou po jednom. Já bydlím na St. Peterburger Straße a koupelnu mám společnou s jedním spolubydlícím, kuchyň máme na patře jednu a to pro 8 lidí. Měsíčně platím 225 Eur. K tomu jsem na začátku musela ještě zaplatit vratnou kauci 300 Eur. Moje kolej je asi 5 minut pěšky od nádraží a zhruba 20 minut pěšky od školy. Za semestrální poplatek (258 Eur) ale dostanete i studentský průkaz, díky kterému můžete po Drážďanech a vlastně po celém Sasku cestovat zadarmo. Cesta do školy se potom tramvají nebo autobusem ještě značně urychlí.

Za zmínku určitě stojí také menza. Vím, že je to klišé, ale s tou naší se absolutně srovnávat nedá. Za 5 Eur vratné kauce si zařídíte zelenou průkazku (tzv. Emeal), kam si nahrajete kredit dle vlastní libosti a potom už jen jdete do menzy a dáte si, na co máte chuť. Vybrat si můžete z několika menz, já byla sice jen v té nejvyhlášenější, což je Alte menza, ale do jiné už asi ani nepůjdu. Na výběr jsou vždy druhy pizzy, těstovin, mořských plodů, salátový bar, káva, něco sladkého a k tomu vždy i pár tzv. Fertig jídel. Když se chcete trošku „rozcapovat“ a dáte si např. malý salát a k tomu hlavní jídlo, stále se cena pohybuje kolem 3 Eur.

A teď k tomu, proč jsme vlastně tady, ke škole. Na tzv. Informationstag se potkáte se svými Tutory a ti vám poradí mimo jiné to, jak se dělá rozvrh. Má to trošku nevýhodu, protože zápis v Německu probíhá dávno předtím, než se vy sami cokoliv dozvíte, takže spousta předmětů je už plně obsazených. I tak se dá slušně vybírat. Ovšem pokud jsem někdy nadávala, že náš Stag je nepřehledný, tady si teprve užijete. Můžete si ale za kredity zapsat i jazykové kurzy a to nejen Deutschkurs, ale i jiné jazyky na úrovni pro začátečníky. Předměty se většinou pohybují mezi 2 až 6 kredity. Co jsem tak pochopila, tak 2 kredity dostane každý jen za docházku (na konci každé hodiny si musíte k učiteli dojít pro podpis), ovšem na 6 kreditů už to chce plnění mnoha domácích úkolů, prací, svědomitou přípravu na každou hodinu a na konci nějakou Klausuru nebo ústní zkoušku. Hodiny tu probíhají velmi příjemně. Učitelé s žáky převážně diskutují a žáci jsou velmi aktivní. To je sice moc fajn, ale když potom začne student mluvit svojí běžnou hovorovou němčinou, nedá se tomu s mými zkušenostmi moc rozumět. Jelikož jsem zatím absolvovala jen dva týdny docházky, začínám si na tu opravdovou němčinu teprve zvykat. Koneckonců zlepšení je to, kvůli čemu tu jsem a myslím a doufám, že to bude den ode dne znát.

V Drážďanech je opravdu krásně. Když si vezmete inliny nebo alespoň sportovní boty, určitě neprohloupíte. Vede tu krásná cyklostezka kolem Labe, z které je pohled na většinu historických památek Starého města. Snad jsem shrnula všechno a na nic nezapomněla. Kdyby měl někdo jakýkoliv dotaz, ráda vše zodpovím.

Míša P.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17