Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Mein Leben in Chemnitz

Šárka Najmanová

Technische Universität Chemnitz

Vytvořeno

30. listopad 2014

Studijní obor

Europäische Geschichte (bachelor)

Termín výjezdu

Zimní semestr 2014

Vyučované předměty

Deutsch als Fremdsprache (B2); English (B2); Archivkunde; Europa im Spätmittelalter; Chemnitz im Mittelalter; Sachsen, Europa und 2.Weltkrieg; Vetreibungen im Mitteleuropa im 20.Jh

Erasmus v Chemnitz, jak mi odstartoval půlrok života v Německu!

Zdravím všechny z Chemnitz! Jet na Erasmus bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem mohla udělat. Nejenom, že člověk pozná život v cizí zemi, zlepší se v cizím jazyce, pozná 679676789 nových lidí, ale dozví se i něco nového sám o sobě.

Když jsem si vybírala, kam bych chtěla jet, byla jasná volba Německo, protože jsem se chtěla zlepšit v němčině. Přemýšlela jsem o Drážďanech, ale nakonec jsem zvolila Chemnitz a nemohla jsem udělat lépe. Chemnitz (1953-1990 Karl-Marx-Stadt) je nezávislým městěm v Sasku (Freistaat Sachsen) a leží na severním úpatí Erzgebirge. Žije tu přibližně čtvrt milionu obyvatel (zajímavostí je, že je zde nejvyšší průměrný věk obyvatel v Německu a zároveň nejnižší porodnost). Sami obyvatelé Chemnitz říkají, že zde bydlí jen důchodci a studenti. 

 

Před samotným výjezdem musí každý vyplnit mnoho dokumentů a vybrat si kolej. Já si vybrala kolej na Vetterstrasse 52, která mi byla doporučena a udělala jsem dobře. Bydlím v pokoji sama a sdílím koupelnu a kuchyň se spolubydlící (Němkou). V pokoji mám nový nábytek a dost úložného prostoru. Měsíčně platím 190euro a vratná kauce byla 340euro. Kolej má skvělou pozici – do 5 minut jste na zastávce tramvaje nebo autobusu, blízko je Penny nebo Edeka a univerzitní kampus. Velkou výhodou je, že pokud se přihlásíte do Patentprogrammu (německý Buddyprogramm), dostanete přiděleného Němce, který vám se vším pomůže a hned je to jednodušší.

Před samotným začátkem studia jsem absolvovala Sprach- und Landeskurs, kde jsme 3 týdny 5 hodin denně mluvili/psali/poslouchali němčinu. Musím říct, že mi to velmi pomohlo, jelikož němčinu nestuduji. Co se předmětů týče, tak mám všechno v němčině a 90% mých spolužáků, se kterými mám semináře, jsou Němci.

Co se týká stravování, tak v týdnu chodím do menzy (1,50 - 3eura) a o víkendu si vařím. Menza se nedá s tou českou srovnávat. Denně je tu na výběr vegetariánské nebo veganské jídlo a i jídla s mase obsahují vždy spoustu zeleniny nebo salát. Pití není v ceně, tudíž se vyplatí si nosit svoji lahev s vodou.

Zapsala jsem si zde 7 různých kurzů a jsou vypsané v profilu. Všechny přednášky i semináře mě moc baví. Přístup studentů ke studiu je jiný, než v Čechách. Studenti jsou aktivnější, rádi diskutují a nebojí se zeptat i na přednášce, když něčemu nerozumí. Zároveň je ale studium náročnější. Člověk musí číst různé odborné články a texty a být připravený na každý seminář. Což například mně zabere hodně času, jelikož odborná němčina je pro mě těžká. Kreditový systém pro Erasmáky je takový, že za docházku máte 2 kredity, 2 za referát a pokud napíšete Hausarbeit tak další dva. Já jsem si u všechn předmětů zvolila 2 kredity, což znamená docházku a referát.

Výhodou studia v Sasku je Sachsenticket, díky kterému můžete jezdit vlakem všude "bezplatně" (Sachsenticket je v rámci poplatku za studium, který byl 240euro). Tudíž s ostatními podnikáme různé výlety nebo zdejší Patenprogramm (Buddyprogramm) organizuje pro Erasmáky výlety (a taky různé párty). Noční život pro studenty je zde opravdu bohatý a každý, kdo se rád baví si přijde na své.

Závěrem bych chtěla říct, že kdo váháte, tak se nerozmýšlejte a jeďte, protože takovou příležitost v životě už jen tak nedostanete. Já jsem naší TUL moc vděčná a vážím si toho, že tady můžu studovat. Pokud máte nějaké dotazy, feel free to ask!

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17