Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Hallöchen aus Dresden!

Pavlína Špilová

Technische Universität Dresden

Vytvořeno

1. prosinec 2019

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Germanistik

Termín výjezdu

Zimní semestr 2019

Vyučované předměty

Grammatiken für Lerner des DaF, Spracherwerb unter Mehrsprachigkeitsbedingungen, Grammatikerwerb und -vermittlung im Unterricht Deutsch als DaZ und DaF, Individuelle Faktoren beim L2-Erwerb, Deutschkurse (EBW 1, EBW 2, EBW 3), Englischkurs (EBW 1)

Hallöchen! Zdravím z úžasných momentálně předvánočních Drážďan. V mém příspěvku bych vám chtěla popsat můj úžasný Erasmus v Drážďanech, který teď zde v zimním semestru zažívám a pořádně užívám!

Na začátku vás čeká hromada papírování a shánění informací, ale stojí to za to! Než pojedete na Erasmus, doporučuji jít na informační schůzku, která se koná každý listopad. Dozvíte se tam, proč jet na Erasmus a co všechno musíte předem vyřídit. Do měsíce od schůzky se přihlásíte do výběrového řízení. Co se týče výběru předmětů na TU Dresden, zde https://tu-dresden.de/gsw/slk/germanistik/studium/vorlesungsverzeichnis si můžete předběžně najít předměty, které by vás zajímali a chtěli byste je studovat. Jejich OPAL (na který máte přístup tak cca měsíc před začátkem semestru) je trochu složitější než náš STAG. Ohledně kreditů a zkratek předmětů si nedělejte starosti. Vyberte si předměty, které by vás zajímaly. Já ti třeba měnila téměř celý LA (learning agreement), protože nějaké předměty zrušili, či je dali ve stejný čas, nebo jsem našla zajímavější předměty, které dříve ve studijních plánech nebyly. Kolik kreditů za ty předměty chcete, si dohodnete až na místě. Zvláštností je, že začne semestr a výuka začíná až 14 dní poté. Během té doby se do OPALu zapíšete na předměty, na které budete chodit – doporučuji si jich dát víc, ať pak můžete škrtat. Někde můžete být i i na čekací listině – až po návštěvě první hodiny se dozvíte, jestli tam vůbec můžete chodit, nebo jestli se vám ten kurz vůbec bude líbit. Během těch 14 dní se musíte přihlásit na Bürgerbüro, dojít si na imatrikulaci, kde dostanete Studentenausweis, který je i na MHD a zjistíte zde důležité informace ke studiu. Dále se pořádají různá tutoria, kde vám vysvětlí přihlašování předmětů, jak funguje knihovna a spoustu dalších informací. Ještě bych zmínila zřízení účtu. Doporučuji si ho zřídit již v Česku – já si ho založila u Sparkasse na Šalďáku v Liberci. Můžete tak poplatit prvotní poplatky už před odjezdem. 

Obecně až když budete vybráni na tuto univerzitu, pošlou vám z Drážďan na email veškeré informace (například termíny imatrikulace, zaplacení poplatků…) a přihlašovací údaje. Kdybyste se již přihlásili a měli před odjezdem na Erasmus a nevyznali byste se v tom, například v OPALu, nebo nemohli něco najít, napište mi na email nebo na facebook, ráda poradím. :)

Také si musíte zařídit ubytování. Informace o něm přišli v prvních emailech. Já bydlím na Fritz-Löffler-Straße, která je 5 minut pěšky od hlavního nádraží, 15 minut od Primarku, 10 minut od hlavního kampusu, a 15 minut od ostatních budov, kde mám přednášky a semináře. Fritz je starší budova, kde bydlí jenom erasmáci. Má to své výhody, ale i nevýhody. Na chodbě nás bydlí asi 16 erasmáků (v ostatních patrech je jich ještě víc), kteří sdílí společné koupelny, WC a kuchyň. Je zde velká společenská místnost, kde máme dva velmi pohodlné gauče i fotbálek. Večer/v noci se tu často konají párty. Pokud nejste úplně párty typ a vadí vám hluk v noci, nebo nechcete mít takto společné sociální zařízení, doporučuji si do poznámek v žádosti zdůraznit, že na tuto Straße nechcete. Z jiných doporučuji například Budapesterstraße, Hochschulstraße, St-Peterburgsstraße, které jsou ale dražší a buňky jsou někdy menší než na Fritzu. Pokud bych to měla porovnat s Harcovem, tak pokoj, co je na Harcově pro dva, ze začátku semestru i pro tři, je v Drážďanech vždy jen pro jednoho. 

Za měsíc platím za ubytování 200€. Abych popravdě řekla, nejdřív jsem se lekla, kde to mám bydlet, jelikož jsem si bydlení v Německu představovala jinak. Po pár dnech jsem si to tady ale zamilovala. Na začátku jsme dostali čistící prostředky, nově koupenou peřinu i polštář a prostěradlo zdarma. Každý tu má v pokoji soukromou ledničku. Každý pokoj je trochu jinak zařízen. Někdo nemá koberec, lampičku nebo žaluzky. Společně vaříme – výhodou je velká kuchyň. Na párty se tu dá seznámit s opravdu mnoha lidmi z celého světa. Já jako němčinářka, která dva roky nemluvila anglicky, jsem si tu angličtinu krásně zlepšila. Pokud byste chtěli poznat nějaké Němce, doporučuji se přihlásit do Buddy programu. Já dostala milou holčinu, která se mnou vyřídila na začátku kartičku do menzy a do knihovny a seznámila se svými německými kamarády. S Němci se můžete seznámit ale i na Länderparty, které se pořádají každé úterý. Na TUD najdete i Kulturbüro, které zajišťuje výlety a akce nejen v Sasku. Výlety jsou pořádané i ESN a Buddy programem. S nimi jsme se vydali například do krásného podzimního Saského Švýcarska. Také za zaplacení semestrálního poplatku (cca 280€) máte po celém Sasku dopravu zdarma. Můžete tak navšítivit krásná města, jako třeba Meißen, Leipzig, Moritzburg, Görlitz či Tharandt.

Co se týče jídla, zamilovala jsem si jak vaření na koleji, tak i drážďanské menzy. Doporučuji Alte Mensa, kde mají největší výběr a dokonce i sushi. Nejblíže ke škole, kde mám většinu výuky, je menší mensa Siedepunkt, kde mají na výběr ze tří jídel. Mají zde velkou knihovnu, která je otevřená až do půlnoci. Dá se tam na kartičku nejen půjčovat knížky, ale i tisknout a kopírovat. Ve škole mám 8 předmětů. Mám učitele, kteří jsou vstřícní. Mohla jsem si i vybrat jazykové kurzy zdarma a ještě za kredity (ty najdete ještě na jiném portálu – LSK). Co se týče kreditů, tak si můžete vybrat, kolik za jaký předmět chcete získat. U každého učitele je to trochu jiné, tak se musíte během 14 dní informovat a změnit si následně LA. Já třeba mám předmět za 6 kreditů, kde musím mít docházku, udělat seminární práci na 3-4 strany, a mít prezentaci na vybrané téma. Mohu doporučit semináře s Dr. Oechel-Metzner. Semináře jsou s ní zajímavé a je velmi ochotná a milá. V rámci školy si můžete vybrat i sporty. Cenově se pro studenty pohybují mezi 30–60€. Můžete si vybrat posilovnu, box, tenis, plavání či jógu.

V Drážďanech se opravdu nenudím, pořád se něco děje. Těšila jsem se na tento Erasmus dlouho a jsem vděčná za to, že tu můžu být a studovat a mít tolik krásných zážitků. Doporučuji každému, kdo může, ať jede, protože je to dobrá zkušenost nejen do studia, ale i do života.

Viele Grüße aus Dresden :)

EDIT po Erasmu:
Opravdu doporučuji všem vyjet na Erasmus, protože tento půl rok byl úžasný. Poznala nové lidi a získala přátele, zlepšila jsem si nejen němčinu, ale i angličtinu a začala se učit polsky. Kdybych měla zhodnotit uplynulý půl rok, musím říct PECKA! Mnoho jsem se toho naučila, uvědomila, zvýšilo se mi sebevědomí, dalo mi to hodně do života a opravdu říkám Vyjeďte! Co se týče zkoušek, musíte si myslet na ToR, se kterým vám pomohou v kanceláři Buddy programu, holčiny tam jsou velmi ochotné a milé. Doufám, že jsem vás tímto příspěvkem namotivovala někam vyjet, ať už do Drážďan či do jiného německého města. :)

 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17