Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Maribor

Vojtěch Kameník

Univerza v Mariboru

Vytvořeno

2. prosinec 2016

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

Pedagogická fakulta, Tělesná výchova a sport

Termín výjezdu

Zimní semestr 2016

Vyučované předměty

Psychology of sport, Anthropological kinesiology, Basics of movement a Methodology of research in sport

Zdrávo ještěďáci!

Předem říkám, že kdo pojede do Mariboru, tak u mě má jednu jägerbombu v hadovi.

Začal bych asi úplně od začátku. Objednal jsem si lístek na abutobus, kde byla přímá cesta Praha-Maribor a protože jsem ho koupil ve velkém předstihu cena vyšla jen na necelých 700 Kč (což je po autu nejlevnější varianta- vlak může vyjít i přes 2 000 Kč). Přijel jsem 5 dní před začátkem a udělal jsem dobře. Měl jsem dostatek času na aklimatizaci, zařizování potřebných věcí a seznámení se spolubydlícími. Poté začal welcome week a všechno to začalo.

 

Ohledně ubytování Vám včas napíše zahraniční koordinátor. Podáte žádost a pak už jen doufáte, že budete vybráni. Největší procento tady bydlí na kolejích. Taky je možnost na privátech či hotelech. Mezi kolejemi jsou tady dva hlavní konkurenti Gosposvetka a Tyrševa. Já si vybral Gospo z důvodu umístění. Sice se nenachází blízko centra, ale mám školu (pedagogická fakulta) kousek, lidl a hlavně sportovní středisko.

 

Jeden z nejzásadnějších důvodů proč jet je jídlo. Milovníci jídla tady budou chtít zůstat napořád.Stát tady sponzoruje vysokoškoláky ve formě jídelních kuponů, které hradí přibližně 2,5 E na každém jídle. Kupony lze využívat ve většině restaurací. Na začátku každého měsíce dostanete tolik kupónů, kolik je pracovních dní v danném měsíci. Každé jídlo má minimálně 3 chody.

 

Začlenění mi nedělá problém, protože jsem celkem společenský a přátelský typ. Nejlepší volba jak zapadnout mezi erasmáky je koupit si welcome week, což je vlastně 14 dní plných nejrůznějších aktivit na začátku erasmu. Také hodně záleží na partě s kterou sdílíte ubytování, kde jsem já osobně měl velké štěstí.

 

Přesuneme se ke hlavní složce erasmu a kouskenem do toho kyselého jablíčka. Škola. Původně jsem přijel s 5 předměty po 6 kreditech. Po uvítacím meetingu s koordinátorkou a zástupkyní pedagogické fakulty jsem se dozvěděl, že se mám s učiteli nějakým způsobem spojit. Zvolil jsem e-mail. Dopadlo to tak, že mi jeden předmět zrušili, ale pořád je to dostatek kreditů, tak jsem si další nehledal. Všechny mé předměty jsou vyučovány ve slovinštině, takže jsem dostal za úkol vypracovat seminární práce. Výsledek? Mám hodně volného času a zodpovědnosti. Pracuji průběžné a maximálně mi to vyhovuje. (2x jsem zkusil jít na hodiny ve slovinštině, ale nemělo to cenu :-D) Celkové zhodnocení ochoty koordinátora a učitelů je velmi pozitivní.

 

Já jako vášnivý sportovec si to tady nemůžu vynachválit. V okruhu půl kilometru se nachází: posilovna, která je zdarma na gospo, velké venkovní workoutové hřiště, venkovní hřiště na fotbal/basketbal, tenisové hřiště, místnost s ping pongovým stolem, hala na všechny možné halové sporty, bazén a na běhání krásné kopečky nebo cesta podél řeky. Prostě super!

Na závěr bych Vám všech chtěl Maribor doporučit! Kdyby jste se chtěli na cokoliv zeptat, tak neváhejte a pište (nejlépe asi na fb).

Peace

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17