Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Merhaba vespolek z Canakkale

Václav Bendl

Çanakkale Onsekiz Mart University

Vytvořeno

7. listopad 2014

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

učitelství pro SŠ; matematika - zeměpis; magisterské st.

Termín výjezdu

Zimní semestr 2014

Vyučované předměty

Multicultural Education

Zdravím všechny z městečka Canakkale v západní části Turecka, kde se můj pobyt po dvou měsících právě přelévá do druhé poloviny. I za tak relativně krátkou dobu jsem si toto místo stačil zamilovat a i já, stejně jako „TULáčtí“ návštěvníci přede mnou, nemůžu šetřit chválou a superlativy. Erasmus, si troufám tvrdit, pomůže každému studentovi nejen po stránce profesní, jazykové, ale třeba i lidské. Záleží na každým, jaké si to udělá.

Studium

Mou hlavní motivací k výjezdu bylo zlepšení dovedností v anglickém jazyce. Jako student posledního ročníku magisterského studia učitelství matematiky a geografie, jsem měl již před výjezdem splněny všechny potřebné předměty a nebyl jsem tlačen do hledání odpovídajících v zahraničí, které by se mi hodily do studijního plánu (Což ani snad není vzhledem ke specifikům učitelského studia možné). Univerzita v Canakkale nabízela i tak na svých stránkách zajímavé didaktické předměty, které mi přišly podle sylabů rozšiřující mé obzory. Bohužel ze čtyř takových mnou zapsaných byl tento semestr otevřen pouze jeden, což se člověk doví až po schválení všech procedur. První týden jsem věnoval hledáním nových předmětům, které bych mohl studovat (nabídka výuky v angličtině není nejpestřejší). Rozvrh mám tedy nyní naplněn čtyřmi cizími jazyky, třemi sporty a multikulturní výchovou (například studentům turismu stačí pouze 4 předměty ke splnění všech povinností). I tak do školy musím chodit pouze 3 dny v týdnu.

 

Ubytování

V Canakkale nemají koleje pro zahraniční studenty. Což je ze začátku komplikace. Musíte si najít vlastní (přes FB stránku, kde jsou inzeráty nabízející ubytování přímo pro Erasmus studenty) a bude to zřejmě první zkušenost s tureckou realitou (není zvykem odpovídat na emaily hned). Pro nás (s mým spolužákem Honzou) to byla zatím jediná výrazná komplikace, když ubytování na fotce vypadalo o mnoho lépe než ve skutečnosti bylo. Tento problém jsme však vyřešili během pár hodin a teď máme ubytování více než výborné.

 

Stipendium

Z peněz od školy se podle mého názoru se dá skvěle vyjít (400 Euro na měsíc). Pokryje náklady na ubytování (cca ¼ rozpočtu), stravu (menza za 20Kč, ceny v obchodech podobné: ovoce, zelenina levnější; maso, mléčné výrobky a alkohol: dražší) a podobné záležitost, na které je určeno.

 

Lidé

Příspěvky zde na stránkách jsou plné slov o srdečnosti a přátelské povaze Turků. I já se pod ně musím podepsat. Navštívil jsem už mnoho míst po Evropě, kde se k Vám lidé pěkně chovají a máte z nich dobrý pocit. Turci jsou z mého pohledu ještě o několik stupňů dál. Pokud se trápíte nějakými předsudky a zdráháte se jet do muslimské země, protože je to náboženství „fanatiků“ a všichni jsou to možná teroristi, tak Vás zde hodně rychle z tohoto klamu vyléčí.

 

Volný čas

Ač do školy budete chodit poctivě a nevynecháte žádnou z hodin, budete mít spoustu volného času. Každý ho zde tráví různě. Mě nebaví sedět doma a tak využívám každou příležitost k sportování a cestování, což není záležitost nějak nákladná (lze stopovat nebo dálkovými autobusy), ale musíte se připravit, že vzdálenosti jsou tu obrovské. Není výjimkou, když na cestě strávíte více než 15 hodin. V luxusních místních autobusech se to však dá v pohodě vydržet.

Pro milovníka sportu je Turecko země zaslíbená. Já měl štěstí na sportovní akce a tak jsem by v Ankaře na mistrovství světa v basketbalu žen, v Istanbulu nejprve na fotbalovém zápase ČR s Tureckem a exhibičním basketbalu San Antonio – Fenerbahce a podruhé na jednom z největších fotbalových derby Galatasaray – Fenerbahce. Ve srovnáním s Českem jsou zde vstupenky spíše levnější (kromě derby) a atmosféra nesrovnatelná. I na zápasech volejbalu žen v Canakkale se fandí víc než mnoha fotbalových stadionech v ČR. Zážitkem je i samotné sportování s Turky. Nejpohodovější přátelská utkání v malé kopané jsou okořeněny temperamentními výstupy, simulováním a následným několikaminutovým dohadováním. Zprvu našinec nechápe, poté si to užívá. :)

 

Erasmus

Zahraničních studentů se nás tu sešlo okolo čtyřiceti. Pestrá směsice národů, kde nejpočetněji je zastoupena naše republika. Dále tu máme Italy, Němce, Rumuny, Maďarku, Polku, Američanky... Kancelář Erasmu tu pořádá několik výletů (Pamukkale, Trója a podobně) a ze začátku i některé akce na seznámení. Nyní už si skupina víceméně vládne sama a pořádá vlastní výlety (s pomocí Turků, kteří nám například zajistí minibus).

To je ode mě asi vše. Doufám, že jsem alespoň jednomu z Vás pomohl v rozhodování a pokud máte zájem o další informace, rád Vám je podám přes školní email (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Mé fotky: https://www.flickr.com/photos/127152289@N06/collections 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17