Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Na Erasmus do Krakova, za krásami UNESCO

Tereza Hofmanová

Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

Vytvořeno

12. prosinec 2016

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Historie, Humanitní studia

Termín výjezdu

Zimní semestr 2016

Vyučované předměty

Intensive polish language course, Polish language course A1, Remedial pronunciation practice for Erasmus students I., Teaching about Holocaust - History and Present, Multiculturalism, USA culture and pop culture, Physical Education (Badminton)

V mém příspěvku se dozvíte jak strasti tak slasti z mého pobytu na Erasmu v Krakově. Jak informace před odjezdem, po příjezdu, program školy, jak probíhá výuka, něco o cestování, městu samotném, co byste si neměli zapomenout zařídit a mé závěrečné dojmy.

PŘED ERASMEM:

Mojí number one destinací byl původně Maribor. Do něj jsem se však nedostala, protože tam vyslali nějakýho prváka, což mě trochu naštvalo. J Nicméně Krakov byl mojí druhou volbou už proto, že jsem chtěla do místa, který je hezký, dostatečně velký a historický. Navíc se jedná o UNESCO. Protože studuji historii a humanitní studia, neměla jsem ve svých destinacích zas tak na výběr, abych měla alespoň trochu podobné předměty a Krakov tak byl ideální volbou. Poté, co jsem byla přijata na Uniwersytet pedagogiczny w Krakowie, byla mi přímo od univerzity nabídnuta možnost bydlet na kolejích ZA KOLUMNAMI, P. Bímová mi navíc dala tip, že jsou tyto koleje hezké, prostorné, čisté a poměrně moderně vybavené, což dnes již mohu potvrdit. Zažádala jsem si o koleje Za Kolumnami, podmínkou bylo zaplatit 2750 zlotých (1 zlotý = cca 6.3 Kč). Po zaplacení mi ale nepřišlo žádné potvrzení, zda jsem koleje dostala nebo ne, takže jsem žila až do konce září v nejistotě, co teda bude, jelikož na emaily mi zahraniční koordinátorka taky moc neodpovídala. Poláci jsou velmi zpomalení, mají na všechno dost času, takže to byl dost deprimující čas, jelikož jsem nevěděla nic o tom, zda mám koleje, kdy vůbec mám do Krakova přijet a nikdo se neobtěžoval zodpovědět mi tyto otázky (stejně tak ostatním erasmákům). Z toho jsem měsíc před odjezdem doslova nespala. Padl na mě příšerný strach, jak vůbec můžu přežít 4 měsíce za hranicemi bez přátel, rodičů, jen sama se sebou. Ale jen jsem přejela české hranice, vše opadlo a teď si zas říkám, že by to vůbec nemuselo skončit. J Takže pokud máte strach vycestovat, věřte, že já ho měla větší, ale teď si na domov ani nevzpomenu!

Ještě bych zmínila, že z domova jsem jela vlakem do Ostravy a odtud autobusem do Krakova. Za cestu jsem dala cca 650 korun. Dnes už vím, že existují společnosti jako Polskibus (jízdenku Praha-Krakov je možné koupit za 130 korun = 20 zlotých), nebo Luxexpress (jízdenka Praha-Krakov je cca za 200 korun = 32 zlotých). Luxexpress je srovnatelný se student agency. Polskibus je sice superlevný, ale nikdo nemluví jiným jazykem než polským a celkově je s nima transport dost složitý, např. vám řeknou, že tímto autobusem nejedete a že musíte čekat dalších 30 minut na jiný, což není zrovna pohodlné.

 

UBYTOVÁNÍ:

Jsou tu i jiné koleje, např. AKROPOL, ale to je styl ala Strahov, pokoje jsou hooodně malé a dokážou tam narvat i 3 lidi, navíc na buňce je jen jeden záchod a koupelna pro 10 lidí, což sami studenti, co tam bydlí, hodnotí hodně špatně. Kuchyň je též velmi zastaralá. Většina lidí co dostala Akropol se raději rozhodla pronajmout si byt.

Jak jsem řekla, bydlím ZA KOLUMNAMI. Koleje jsou prostorné, pokoj ohromný, srovnatelný asi s pokoji na D,E,F, možná ještě trochu větší! Na pokoji máme vlastní toaletu se sprchou a bydlíme po dvou. Dále je na pokoji lednička, prostorné skříně, spousta úložného prostoru, prostorné pracovní stoly, jídelní stůl, odpadní koš, lampičky, možnost kabelového připojení na notebooky (kabely si přivezte). Celé patro je erasmácké, sdílíme společně kuchyň, kde jsou zabudované dvě vařící desky. Je tu mikrovlnka. Nenajdete tu troubu. Nevýhoda těchto kolejí je, že tu platí prohibice (ne že by to někdo dodržoval). Věčně si na nás ostatní studenti stěžují, že jsme hlasití, že jsme si vůbec dovolili vařit v jiných patrech (např. když jsme vařili na international dinner – což prostě není možné v jedné kuchyni), z recepce na nás též chodí v jednom kuse. Což je trochu pruda, protože vám tu vůbec neumožní žít pravý erasmácký život. J A s tím alkoholem, kde se opravdu nesmí pít, jsou chodby, protože jsou zde umístěné kamery. Ale na pokoji je vše v pohodě. I když nám zakázali i pivo, stále tvrdíme, že pivo není alkohol, ale životní styl.  

Tato kolej má malou kantýnu, kde je možné si dát snídani, oběd nebo večeři, nicméně menzu tu nehledejte. Každý den si tu pravidelně vaříme sami, je to nejlevnější. Případně ve městech jsou tzv. Bary mléczné, které slouží jako vývařovny. Je možné si v nich dát polévku, hlavní jídlo, pití a zákusek třeba za 12 zlotých, což je velmi nízká cena.

 

PO PŘÍJEZDU, ŠKOLA:

Přijela jsem 28. září. Dva dny na to jsme měli Erasmus meeting, kde jsme obdrželi školní brašny, mikiny, dvě trika, propisky, papírové bloky a další dárky. První týden zde jsme trávili na Intensive polish language course, který probíhal 90 minut ráno a 90 minut odpoledne. Po uplynutí této doby jsme měli měsíc na to (do 15. října), abychom obepsali učitele, u kterých jsme chtěli studovat předměty a dohodli se s nimi na dni, hodině, požadavcích. Někteří učitelé odpověděli okamžitě, ale např. já dokonce po odevzdání Learning Agreementu na konci října stále nevěděla, kdy se mi některé předměty otevřou, protože učitelé se vám zkrátka neobtěžují odepsat. Provedla jsem spoustu změn ve svém LA, neboť většina studentů měla zapsáno něco jiného a na otevření předmětu potřebujete alespoň 3 studenty.

Nakonec ale vše dobře dopadlo a už můžu říct, že úspěšně chodím do školy. Většina předmětů je zakončena prezentací nebo seminárkou (různé rozsahy – 2A4, 5A4, 6A4, 10A4), nebo jen docházkou. Test nepíšu ani jeden. Učitelé jsou milí, vstřícní a nemají vysoké nároky. Ve svém volném čase nemusím vůbec studovat, tudíž pokud chcete jet na erasmus a užít si ho, je Krakov to pravé místo!

Jinak tato škola nemá ESN ani buddy systém, tudíž nečekejte žádného přítele, co na vás počká po příjezdu, budete si pěkně všechno muset najít sami bez cizí pomoci. J Ale já to zvládla, zvládnete to taky! Nikomu z nás erasmáků to ale nevadí, jsme schopni si zajistit náš volný čas sami.

Je možné si tu zařídit lítačku na MHD na 4 měsíce cca za 184 zlotých, což se rozhodně vyplatí. Určitě si zařiďte i polskou simku na telefon – cena 5 zlotých (10GB internetu) na měsíc, po měsíci si buď můžete koupit znova sim za 5 zlotých nebo si nechat číslo se starou simkou a pak zaplatit tak 25 zlotých za další tarif na měsíc (6GB internetu). Většinou z těch simek ale moc nejde volat, na internet to ale funguje (stejně vše budete řešit po internetu).

 

VOLNÝ ČAS, PÁRTY, CESTOVÁNÍ:

Mám zde spoustu volného času, většinu času se doslova poflakujeme, spíme, chodíme na párty (Goraczka, Afera, Baccarat, Teatro Cubano,…), do hospody (BaniaLuka je nejlevnější hospoda, kam zde můžete jít, pivo není ani zdaleka srovnatelné s českým, ale člověk si zvykne. Další levná hospoda je Pijalnia wodki i piwa. Cena v obou se pohybuje 4-6 zlotých za pivo, což je cena jak u nás. V ostatních hospodách, restauracích je cena zpravidla 8-13 zlotých za pivo, což už je znát!). S velkým množstvím volného času se tu snažím nějak prospěšně naložit. Začala jsem běhat, posiluji, hraju badminton (za 1 kredit) a často chodím po městě, kdy jsem za den schopná nachodit i 25 kilometrů. Historická část města je poměrně malá, navíc na rovině, je tedy možné během pár dní projít úplně všechny části bez problému. Tyto části se navíc dělí na Staré Město a Kazimierz (což je židovská část). Je tu spousta muzeí, která jsou v určité dny zadarmo, takže za ně nemusím platit. J Také jsou tu zadarmo free tour, takže máte možnost poznat město zadarmo.

Dále bych řekla, že po Polsku se dá velmi levno cestovat. Jak po Polsku tak i za hranice. Např. do Budapeště, do Vídně, Berlína, na Ukrajinu, do Francie, do Stockholmu, zkrátka kamkoliv. Cestujeme proto poměrně hodně, protože se to vyplatí. Takže opět, pokud si chcete na erasmu zacestovat, zapařit a moc se neučit, Krakov je to správné místo.

Co se týče mého začlenění, proběhlo to hodně rychle, lidé jsou otevření navzájem, máme skvělou partu, na kterou budu jednou ráda vzpomínat. Většina z nich jsou Španělé (90%), dále je tu tak 7 Čechů, 6 Slováků, 3 Srbky, Italky, Angličanky, Izraelci, Turci, Azerbajdžánka, Indonéžanka, Litevky, Rumuni atd… Naše parta je tedy hodně bohatá.

Pokud i na Vašem erasmu bude majorita Španělů, počítejte s tím, že jsou hodně hlasití, pořád jen spí, jsou líní, na párty se chodí v 1 ráno a na výletech jsou děsně pomalí, nemají žádný plán ani uspořádání, což ne každému vyhovuje (mně na výletech určitě ne). Ale zas vám v noci přijdou do pokoje dát Goodnight kiss, což člověka potěší, když jich přijde 6 najednou. :D

Co se týče jazykové úrovně, nemějte strach, já od maturity vše zapomněla a to jsem měla B2, teď mám B1, ale bez problému se domluvím a dorozumím. B1 je asi tak nejčastější úroveň i mezi ostatními, občas má někdo B2 nebo C1 a vím také o lidech, co mají A2, ale jsou tu, protože se chtějí zlepšit.

 

FINANČNÍ DOTACE:

Od erasmu dostanete 300 euro na měsíc, celkově 1300. Nebudu lhát, že mi z toho něco zbyde, nezbyde. S těmito penězmi přežiju do Vánoc. To ale odpovídá mému životnímu stylu, jsem přesvědčená o tom, že je možné s těmito penězmi vyjít do začátku února! Životní styl je tu stejný jako v Čechách, potraviny levné, oblečení levné, pivo dražší a horší. Ale pokud trávíte hodně času na párty, nebo cestujete, pak peníze mizí rychleji. 

 

NĚCO O KRAKOVU:

Natož, že je to UNESCO plné úžasných míst a památek, je tu neskutečně znečištěné ovzduší. Někde jsem se dočetla, že povolená míra znečištění ovzduší je 1%. Evropská hlavní města mají vždy zanedbatelné množství (např. 0,03, 0,4 atd…), Krakov to vyhrál na plné čáře se svými 10%!!! Tudíž pokud trpíte dýchacíma potížema, nebo vám ve více znečištěných městech není dobře, není to dobrá volba. Ale nám to nikomu nějaké výraznější problémy nedělá. Pokud se ptáte, proč je to tu tak znečištěné, je to proto, že místní obyvatelé topí uhlím v kotlech a dále v nich spalují všechen ostatní odpad, což jde vše do ovzduší a podle toho to tak vypadá.

Krakov je i v centru poměrně levný, tudíž se nemusíte bát jít téměř kamkoliv. Navíc s aplikací Foursquare můžete najít nejlépe hodnocené restaurace, hospody, kluby a podobně. Z jídel stojí za ochutnání Zapiekanka nebo Pierogi. Pierogi jsou též velmi levné, proto je tu jíme všichni velmi často.

Na MHD dopravu si rozhodně stáhněte aplikaci Jakdojade – funguje po celém Polsku.

Co mě osobně na Polácích neskutečně deprimuje je skutečnost, že když se snažíte vystoupit z MHD, nejsou schopni vám uhnout ani na milimetr, tak já osobně na ně vždycky zakřičím kouzelné slovíčko przepraszam (promiňte, zdovolením) a to uskakují bokem J. Ale zkrátka my v Čechách jsme zvyklí, že pokud někdo vystupuje, vystoupí s ním i půlka autobusu, jen aby se někdo přes někoho nerval. Tady to bohužel nefunguje. Stejně tak na ulici, pokud před lidma neuskočíte, tak do vás v klidu vrazí jak tank.  

 

ZÁVĚREM:

Jsem nesmírně vděčná za to, že jsem se tenkrát naštvala a rozhodla se zbalit kufry a odjet na Erasmus. Bylo to složité rozhodnutí, protože jsem předtím nikde nebyla na tak dlouhou dobu, ale teď vím, že to bylo to nejlepší, co jsem mohla ve svém životě udělat. Je úplně jedno, kam na erasmus pojedete, protože je to o lidech. Není to jedno jen v tom případě, pokud chcete celý erasmus prostudovat, nebo si ho užít a procestovat. Pak je Krakov ta nejlevnější a nejlepší volba.  

 

Na odkazu níže (zonerama) můžete shlédnout veškeré fotky z Krakova. K 12.12. ale alba nejsou všechna zveřejněna. 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17