Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Pár rad pro pobyt v městě Oviedu

Eva Kopecká

Universidad de Oviedo

Vytvořeno

15. květen 2013

Studijní obor

Literatura, Lengua española, Educación - en el curso primero y tercero

Termín výjezdu

Vyučované předměty

Corrientes Actuales de la Lingüística

O společnosti Erasmus jsem poprvé zaslechla od mých spolužáků, kteří zvažovali tuto možnost studia. Na více informací jsem se zeptala vyučujících a přečetla na stránkách naší univerzity. Rozhodla jsem se napsat požadovaný motivační dopis aniž jsem byla pevně rozhodnutá, že bych na pobyt chtěla jet a už vůbec jsem si nemyslela, že bych byla bývala mohla patřit mezi těch pár „vyvolených“ J Když jsem zjistila výsledky výběrového řízení, nechtěla jsem odjet. Nikdy jsem nebyla tak dlouhou dobu odloučená od svých blízkých, natož na takovou vzdálenost. Navštívila jsem také hromadnou informační schůzku, která byla zorganizovaná pro zájemce již po výběrovém řízení. Když jsem se tam dozvěděla kolik papírování a starostí by mě toto studium stálo, chtěla jsem to vzdát už tuplem. Poté jsem mluvila s několika studenty, kteří pobyt absolvovali a ti mě utvrdili v tom, že bych přišla o velkou zkušenost a nabídku, kterou už jen tak od někoho nedostanu. I nyní takřka na konci svého pobytu mohu říct, že jsem udělala správné rozhodnutí a jsem ráda, že jsem toto studium absolvovala.Vždycky je třeba překonat nějaké překážky, ale jak se říká: „když se chce, tak to jde“. S papírováním jsem se vypořádala před vánoční prázdniny a 21.1. 2013 jsem odletěla do Ovieda.

Od začátku jsem cestovala s mou spolužačkou Barčou. Po strastiplné cestě, kterou jsme si prošly jsme dorazily asi po 24 hodinách do Ovieda J V den našeho letu nám totiž zrovna moc nepřálo počasí. Měly jsme koupené letenky z Prahy do Bilbaa s přestupem v Mnichově, kde jsme strávily 6 hodin čekání na letadlo, které čekalo v Krakově na lepší podmínky pro vzlétnutí. S tímto spozděním se nám zkomplikovala návaznost spojů z Bilbaa do Ovieda a musely jsme čekat od 18h do druhé hodiny ranní na další autobus. Většina lidí si Španělsko pojí s mořem a sluníčkem. Asturie, ale s touto asociací nemá mnoho společného J Při balení kufru se nebojte sáhnout po teplejším oblečení, určitě ho tu využijete. Vhodné jsou také holinky a nezapomeňte na deštník! V Bilbau jsme čekaly na autobus v zimních bundách a čepicích. Poslední třešničkou na dortu byl taxik, kterým jsme se nechaly v Oviedu odvést v 6h ráno z autobusového nádraží do našeho předem zarezervovaného hostelu, který byl od nádraží vzdálený asi 200m a zaplatily jsme panu taxikáři za svezení 5 euro J ...ponaučení, nikdy nezapomeňte na nástupní taxu. Tak toto je jeden z mých velmi silných a ne zrovna příjemných zážitků z Ovieda o který jsem se s vámi prostě musela podělit. Teď se mu můžu už i zasmát J.

Jak už jsem psala, měly jsme zamluvený „Hostel Oviedo“, kde jsme bydlely asi první 3 dny. Měly jsme dvoulůžkový pokoj a platily jsme dohromady 32 euro za den. Najít byt v Oviedu není opravdu problém. Pomohou vám například stránky skupin na fcb, tuším Erasmus Oviedo. Spoustu kontaktů, nabídek a inzerátů najdete také v univerzitních budovách, takže se opravdu nemusíte strachovat. My jsme byt našly 2. den a třetí se stěhovaly. Našimi spolubydlícími je jedna Němka, Ital a Španělka. Všichni jsou sympatičtí a komunikativní. Na spolubydlící jsme měly opravdu štěstí a sedly jsme si s nimi. Každý máme svůj pokoj. Náš byt má dvě koupelny, dva balkony, vybavenou kuchyň, velký obývák, tv, internet, ... Nájemné platíme 200 euro + internet a gastos. Byt máme vzdálený od univerzity asi 3 minuty chůze pěšky. Obchody jsou také blízko. Co pro nás bylo první týden těžké byla orientace ve městě. Oviedo není velké, ale má spoustu uliček a pokud máte orientační smysl jako já J bude nejlepší, když si hned po přijezdu do Ovieda pořídíte pro začátek mapu.

Oviedo je půvabné, udržované, čisté město plné soch, fontán, parků, barů, kaváren a kadeřnictví J Španělé o sebe rádi dbají a na zábavu a relax si pro sebe čas vždy udělají. Konec konců určitě všichni znáte například termín „siesta“ J který potvrzuje moje slova.

Co se týče univerzity. Předměty jsem si vybírala samozřejmě podle obsahu učiva, ale také podle sympatie učitelů, což je v tomto případě na místě. Hned na první hodině uvidíte jaký má učitel přístup ke studentům Erasmu. Někteří s nimi nemají zrovna dobré zkušenosti. Těmto profesorům a jejich hodinám je lepší se vyhnout. Mohu sem napsat jako doporučení dvě jména profesorů a to je Emilio Frenchillo Días z Kampusu Milán, který učí literaturu a profesorka z Kampusu LLamaquique Aida Terrón Bañuelos, která učí historii vzdělávání ve Španělsku. Oba jsou moc sympatičtí a vstřícní.

Po příjezdu do Ovieda je dobré sledovat facebook a pozvánky, které vám budou chodit od společností lépe řečeno skupin ESN Oviedo Asturias, Erasmus Oviedo či Erasmus Aegee Oviedo. Doporučuji navštěvovat jejich večírky nebo s nimi podniknout nějaké výlety, které vám budou nabídnuty. Seznámíte se s novými lidmi, najdete nové kamarády a začnete mluvit španělsky.

Pokud budete hledat dopravní spoje ve Španělsku preferujte autobusové linky. Známá je například Alsa. Vlaky jsou pomalé. Hromadná doprava v Oviedu není potřeba. Všude se dá dojít pěšky. Když hodně prší můžete jet autobusem. Každá cesta stojí euro.

Myslím, že nejzákladnější informace, které by vám mohly pomoci jsem tu zmínila. Pokud by jste měli konkrétnější otázky bez váhání mě kontaktujte na jeden z uvedených mailů. Ráda vám vše zodpovím J Přeji hodně štěstí.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17