Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Krásná Asturie, neboli bez deštníku ani ránu :)

Barbora Nabih Pátková

Universidad de Oviedo

Vytvořeno

15. květen 2013

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

specializace v pedagogice - anglický a španělský jazyk

Termín výjezdu

Letní semestr 2013

Vyučované předměty

Curso Intensivo de Español para los extranjeros

Před zahájením této nezapomenutelné zkušenosti -  výjezdu na Erasmus do Španělska, přesněji na sever do hlavního města Asturie, Ovieda, jsem  trošku váhala. Nyní již vím, že bych velmi litovala, kdybych si tuto ojedinělou příležitost, která dá se říct, se vám naskytne jen jednou za život nechala uniknout. Můj výjezd na Erasmus mi přinesl mnoho nových znalostí, zkušeností  a přátel. Doporučuji každému ať vycestuje bez zdlouhavého přemýšlení. Ano je to zpočátku trošku náročné, ale s tím se dřív nebo později lehce vypořádáte. 


Oviedo je perfektní místo, kde strávit váš studijní semestr, jelikož lidé jsou tu velice přátelští, španělština opravdu čistá a srozumitelná. Univerzita se mi osobně moc líbí. Učitelé jsou vstřícní, milí a rádi vám se vším pomůžou. Oviedo je menší město, z toho důvodu se tu dá skoro všude dojít pěšky. To se mi líbí, vidím to jako výhodu, alespoň tak máme stálý pohyb. Město je  plné soch a lemované fontánami, parky a malebnými uličkami, které přímo vyzývají  na procházku za každého počasí, dokonce ani typický, asturiánský déšť vás neodradí. Dvě věci bez kterých se tady opravdu neobejdete jsou deštník a holinky! To si určitě nezapomeněnte přibalit. Mnozí bez něj ani nevycházejí ven. Další rada je, nevěřte moc tomu, že ve Španělsku je stále krásně, tady jsem mockrát nabyla pocitu, že sever snad ke Španělsku ani nepatří. J Vůbec se nebojte si s sebou vzít mnoho teplého – zimního oblečení bundy, kabáty, čepice, šály a rukavice, všechno co se vejde do kurfu čím víc, tím líp. Počasí se tady mění opravdu rychle. Například  je krásně, svítí sluníčko a zničehonic začnou padat kroupy, sněžet nebo pršet – aneb vítejte v Asturii. J  Ale nic si z toho nedělejte, na to si rychle zvyknete do měsíce vám ten déšť už ani vadit nebude a zamilujete si to tu. Déšť prostě k Asturii patří stejně tak jako Sidra.

Do Ovieda jsem přicestovala společně s moji spolužačkou Evou Kopeckou. Náš let byl celkem hektický, z důvodu nepříznivého počasí jsme několik hodin čekaly na letišti v Mnichově, které bylo naší přestupnou stanicí směrem do Bilbaa, ze kterého jsme podle plánu měly dále cestovat autobusem do Ovieda. Se spožděním, které jsme měly, nám ujelo mnoho autobusů směrem do Ovieda. Nakonec jsme musely čekat do rána v Bilbau na další spoj do Ovieda.  I přes krušné chvilky, se kterými jsme se při naší cestě potýkaly jsme druhý den dorazily konečně do cíle.

První dny jsme byly ubytovány v místním hostelu. Náš plán byl najít si ubytování co nejdříve to půjde. Důvod proč  jsme vycestovaly bez zajištěného ubytování byl zřejmý, chtěly jsme si byty osobně prohlédnout. Myslím , že jsme měly štěstí. Apartmán jsme našly, hned třetí den po našem pobytu v hostelu. Každý, kdo by snad měl pochybnosti před výjezdem na Erasmus, zda je dobré, najít si ubytování před odjezdem se nemusí obávat, jelikož tady je opravdu mnoho nabídek na bydlení a lehce se shání.

Náš byt je prostorný, hezký a za přijatelnou cenu. Sdílíme ho se třemi dalšími spolubydlícími Španělkou, Němkou a Italem. Jsou kamarádští a máme s nimi velice dobré vztahy, snad bychom si ani vybrat lépe nemohly. Bydlíme asi 5 minut od našeho jednoho univerzitního kampusu Milán a od toho druhého Llamaquique asi 35 minut chůze.

Všem, co se chystají na Erasmus, přeji hodně štěstí a občas i pevné nervy ! Budu ráda, když se mi v případě potřeby ozvete s jakýmikoliv otázkama či pochybnostmi. 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17