Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

První dny v Drážďanech

Veronika Farská

Technische Universität Dresden

Vytvořeno

15. duben 2016

Studijní obor

germanistika

Termín výjezdu

Letní semestr 2016

Vyučované předměty

Fertigkeiten im DaF

Zdravím všechny z nedalekých Drážďan.

Drážďany jsou krásné město opravdu jen kousek od hranic. Není problém sednout v Liberci na vlak a za dvě a půl hodin být zde. 

Před samotným začátkem školy jsem se zúčastnila imatrikulace, kde jsme dostali různé informace o škole, kultuře, městě… Také jsme obdrželi Studentenausweis, to je kartička, která nás opravňuje jezdit po celém Sasku zdarma, ovšem předtím se musí zaplatit tzv. Semestergebühr (cca 250 € ), z něhož část peněz jde právě na tuto kartičku.

Týden po imatrikulaci proběhl informační den. Každá fakulta má své tutory, kteří sdělí informace k průběhu studia, chodu na univerzitě…, také se na ně můžeme kdykoliv s čímkoliv obrátit. Seznámili nás s jejich studijním portálem, který se jmenuje OPAL, což je něco jako náš STAG.

Studenti si mohou vybrat z nepřeberného množství sportovních aktivit, každá stojí něco kolem 30 €. Je možně zde zdarma navštěvovat kurzy různých jazyků jako součást studia. Také lze navštěvovat jazykový kurz němčiny, před tím je ale nutné napsat test pro zjištění jazykové úrovně.

Semestr začíná 1.4., ale učit se začalo až 4.4. Studuji fakultu Sprach-, Literatur und Kulturwissenschaft a konkrétně institut germanistiky. Nejvíce kurzů navštěvuji u doktora Zeunera, který učí didaktiku cizích jazyků. Dále pak kurz literatury a také ruštinu pro začátečníky. Nevím ještě, jestli se dostanu na kurz němčiny, protože kapacita je omezená.

Do menzy si můžete, ale také nemusíte pořídit kartičku, za kterou se musí zaplatit kauce 5 € a pak si libovolně na kartu nahráváte peníze a můžete s ní platit jídlo. Lze také platit pomocí Studentenausweis (tím se prokážete, že jste student) a hotovosti. Mně asi po pěti dnech podařilo kartu ztratit, ale naštěstí se našla. Menza je opravdu skvělý zážitek, velký výběr z jídel a chuť se s naší menzou se nedá absolutně porovnat.

Kartiček během pobytu obdržíte docela hodně, zatím Studentenausweis, kartu do menzy, do knihovny a na kopírování (a doufám, že už je to všechno, protože víc už se mi jich do peněženky nevejde). Za kartu na kopírování musíte také zaplatit 5 € a zase si libovolně nahráváte peníze (za kopii se platí 5 centů).

Pro studenty ze zahraničí je zde připraveno mnoho různých akcí, např. výlety (i vícedenní), párty, adrenalinové zážitky… Tyto události organizuje buď přímo univerzita nebo ESN.


Bydlím na St.Petersburger Straße kousek od centra. Hned před oknem z mého pokoje je tramvajová zastávka, ze které cestuji i do školy. Neočekávejte, že na pokoji najdete peřinu, polštář nebo snad závěs na okně, je to opravdu holobyt (pouze postel, skříň, regál, skřínky, stůl a židle) a počítejte s tím, že nájemné je docela vysoké. Na patře bydlí vždy osm lidí, kteří se dělí o kuchyň a dva o koupelnu se záchodem. Také je zde prádelna, za praní se také platí asi 2,10 €.

Bohužel zatím jsem teprve na začátku, takže ještě obíhám různé věci a papíry, což je na tom všem asi to nejhorší. Určitě se ale nenechte papírováním odradit, všude vám rádi poradí a pomohou (ať už v Česku nebo zahraničí).

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17