Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Schwäbisch Gmünd...

Michaela Proftová

Pädagogische Hochschule Schwäbisch Gmünd

Vytvořeno

30. listopad 2014

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

angličtina, NMgr.

Termín výjezdu

Zimní semestr 2014

Vyučované předměty

Grammar II

Otazníků bylo před odjezdem do Německa mnoho. I přesto, že jsem viděla obrázky města, univerzity i kolejí, stejně má člověk pocit, že tzv. „neví, do čeho jde“. Po příjezdu se ale všechny otazníky proměnily ve tři tečky… A od té chvíle se odvíjí mnoho krásných příběhů, které zatím neznají konec.


Život ve Schwäbisch Gmünd, menším městě v blízkosti Stuttgartu, plyne podobně jako v Liberci. Je to město, které je sevřené v údolí a obklopeno kopci, lesy a ruinami hradů a které čítá neskutečné množství kostelů.


Univerzita je však o poznání menší a o to komornější, stejně tak iknihovna a menza, která je jedním z nejpříjemnějších překvapení – je perfektní, a to ve všech ohledech. Komornější univerzitní prostředí přispívá k příjemné atmosféře ve výuce i mimo ni – je prostě radost chodit do školy, protože učitelé vám dávají najevo, že vás tam rádi vidí. Vynikající jsou i lidé z kanceláře Erasmu, kteří nás všechny (studenty z různých koutů světa) přijali za vlastní a pomáhají nám se vším – od organizace výletů po vyřizování formalit v bance.


Když se někdo zeptá, kde bydlím, okamžitě ví, že jsem studentem „PH“ (Pädagogische Hochschule). Třináctipatrový dům v ulici Neißest
raße je útočištěm 260 studentů – na každém patře je dvacet samostatných pokojů, jejichž obyvatelé sdílejí jednu velkou kuchyň, která se po večerech proměňuje v obývací pokoj – je to místo, kde se lidé z celého patra setkáva a sdílejí spolu zážitky, řeší školu nebo se společně prostě jen dívají na televizi – a člověk při tom všem má pocit, jako by byl doma. Lidé z mého patra jsou přátelští a nápomocní, jednoduše mě adoptovali a i díky tomu je pobyt tady moc příjemný. To samé platí pro studenty z Erasmu, se kterými jsme vytvořili nerozlučnou skupinu.


Schwäbisch Gmünd je pěkné výchozí místo pro návštěvu dalších míst jako je Stuttgart, Ulm, Heidelberg, zámek Ludwigsburg, Würzburg, Freiburg, zábavní park Europa-Park, zámek Hohenzollern, Mnichov, Norimberk nebo zámek Neuschwanstein.


Když se člověku ale nechce cestovat, stačí se projít historickým centrem města, poslechnout si radniční zvonkohru, zajít do kavárny nebo do hosdky, posedět v městských zahradách nebo se projít po okolních kopcích. Centrum se před třemi dny navíc proměnilo v krásné vánoční trhy a jindy trochu ospalé město je v době adventu plné života.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17