Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus v Ljubljani

Filip Herbs

Univerza v Ljublani

Vytvořeno

4. květen 2017

Ročník studia

1. ročník

Studijní obor

Tělesná výchova a geografie, nMgr.

Termín výjezdu

Letní semestr 2017

Vyučované předměty

Geography of mountains, geography of karst, geography of Latin America, Landscape ecology
Živjo, budoucí Erasmáci.

Rád bych vám touto cestou přiblížil své dosavadní zážitky z Ljubljaně a ze Slovinska.

Ještě než se do toho pustím velmi rád bych poděkoval TUL a především naší výnikající koordinátorce paní doktorce Bímové za tuto jedinečnou možnost studovat a žít v zahraničí a za její pomoc při vyřizování formalit a dokumentů.

Začneme dopravou a ubytováním.Já osobně jsem se se vydal do Slovinska autem, především ze dvou důvodů, vezl jsem opravdu hodně věcí (především věci na sport,např. tři páry lyží) a zároveň mi auto dalo volnost zde cestovat takřka bez omezení.

Co se týče ubytování, tak jsem měl to štěstí, že jsem se stihl přihlásit o kolej. Kterou jsem pak následně po měsíci opustil, především z důvodu velkého navýšení ceny kolejného a povedlo se mi, najít si výrazně levnější ubytování. 

Studium zde v Ljubljani je velmi zajímavé, vybral jsem předměty, které mě osobně zajímají, jsou i poměrně dobře kreditně ohodnocené. A navíc studium ve slovništině jim dodává jisté dobrodružství. Jakožto zahraniční student jsem dostal na výběr jestli chci navštěvovat přednášky a cvičení nebo jestli chci spíše samostudium. Já jsem se rozhodl navštěvovat přednášky ve Slovinštině. Slovinština není od našeho mateřského jazyka tak vzdálená a universita navíc nabízela možnost zůčastnit se kurzu slovinštiny. Po nějakých 4 měsících zde již rozumím v podstatě všemu co mi kdo říká. Dalším pro mě velkým překvapěním jsou poměrně častá terenní praktika z jednotlivých předmětů. (např. 3 denní praxe na horách, týden v krasové oblasti v Chorvatsku, několik jednodenních akcí po celém Slovinsku).

Celé Slovinsko je přímo ideálním místem na trávení volného času. Především sportovní vyžití je zde takřka neomezné. Moře, hory, skály, jezera to vše je zhruba hodinku cesty od Ljubljaně. Pro milovníky přírody je to tedy ideální destinace pro jejich budoucí Erasmus. Jeden z nejzásadnějších důvodů proč jet je jídlo.

Co nesmím opomenout je Slovinské státem sponzorované stravování. Každá student zde dostává tzv. Bony. Ty fungují podobně jako u nás stravenky. Lze se tak stravovat nejen v menzách ale ve většině restaurací v Ljubljani, Mariboru a dalších městech Slovinska. Jídlo za které normální člověk zaplatí např. 8eur, mě jako studenta vyjde třeba 3-4 eura. Lze však najít i restaurace kde je k dostání Pizza, Salát nebo třeba Hamburger pouze za Bon, tedy bez doplatku.

Pokud bude někdo potřebovat pomoci, případně by něko měl nějaké další otázky, neváhejte mě kontakovat (nejlépe asi na Facebook nebo mail).

Tak Adio :) 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17