Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Švýcarsko – země čokolády, dechberoucí přírody a vysokého životního standardu

Tomáš Bendl

Pädagogische Hochschule St.Gallen

Vytvořeno

24. duben 2016

Studijní obor

Pedagogické předměty, Aj, švýcarská kultura

Termín výjezdu

Letní semestr 2016

Vyučované předměty

Basics Design

1. Začátky a příjezd
2. Škola
3. Život ve Švýcarsku
4. Praktické info
5. Závěr

Začátky a příjezd

Většina lidí říká, jak je to velmi složité, dostat se na Erasmus. Jak moc „papírování“ a přípravy se před samotným výjezdem musí vyřídit. Má zkušenost je jiná. Díky naší Erasmus koordinátorce, která je velmi nápomocná, se mi to zdálo až podezřele jednoduché a vše jsem zařídil v jednom týdnu. Rozvrh vám bude udělán švýcarskou školou a po příjezdu budete mít možnost si ho mírně obměnit k vašim ideálním představám. Bydlení Vám také sežene škola, pokud budete chtít. A věřte mi, je to bydlení velmi pěkné!

Škola

Místní škola je naprosto úžasná. Kantoři jsou usměvaví lidé, kteří Vám se vším rádi pomohou a vyjdou vstříc. Škola Vám najde bydlení blízko ke škole, což je skvělé. Všechny hodiny jsou situovány na PHSG v Rorschachu, což je místo, ve kterém budete i nejspíše bydlet. Je to malé, kouzelné město ležící u břehů Bodamského jezera. Do hlavního města kantonu, St. Gallenu, je to odsud pouze 15 minut.

Život ve Švýcarsku

A konečně se dostáváme k tomu, jaké to tu vlastně je! Už jsem zmínil, že škola je skvělá, bydlení je úžasné a lidi jsou super. K tomu všemu se ještě přidává tohle ohromné místo. Bodamské jezero, svou velikostí připomínající moře, navozuje atmosféru permanentní dovolené. Když se podívám ze svého bytu na jednu stranu, vidím v nedohlednu končící jezero a pobřežní městečka. Když se podívám z druhého okna, vidím kolosální rakouská horstva.
Škola zde není časově náročná a tak vám umožnuje hodně cestovat a poznávat spektakulární místa Švýcarska (a že jich tu jeJ!). Dokonce je v rozvrhu předmět External Days, v rámci kterého každý čtvrtek cestujete po Švýcarsku a máte na to ještě finanční příspěvek od školy. Pátek, sobota a neděle jsou volné a tak máte skoro půlku týdne na další cestování na vlastní pěst, nebo strávení času s přáteli. Švýcarsko je díky své pozici tou ideální destinací pro cestování – všude je to blízko! Navíc vás tam dovezou švýcarské vlaky, které na rozdíl od těch našich skutečně jezdí na čas.
A to je další úžasná věc na této zemi. Všechno zde funguje, jak má! (Až ve Švýcarsku jsem skutečně ocenil význam pořekadla „přesný jak švýcarské hodinky“. Švýcaři skutečně vynikají svou přesností a precizností snad ve všem. A pokud nebudete zrovna ve škole nebo na cestách a budete si chtít užít noc s přáteli, tak je ideální zajet do vedlejšího St. Gallenu, který je přeplněný různými kavárnami, bary a samozřejmě i kluby.

Praktické info na závěr:

  1. Tento studijní pobyt oficiálně není Erasmus. Švýcaři nejsou v EU a tím pádem to není Erasmus a naše škola Vám nedá stipendium. Avšak peníze dostanete od švýcarské vlády. Budou vám vyplaceny koordinátorkou zde ve Švýcarsku.
  2. Peníze – já osobně si z těchto peněz pokryji nájem a tím to končí. Náklady spojené s cestováním a stravováním už si pravděpodobně budete muset hradit z vlastní kapsy. A ano, je to tu drahé. Ano, solidně drahé. Ale je důležité si uvědomit, že „za kvalitu se platí“. Je tu vysoký životní standard a s tím jsou logicky spojené větší náklady než u nás. Na druhou stranu „to taky není tak hrozné“. Po chvíli se v tom „naučíte chodit“ a zjistíte, že se dá žít s ne tak velkými náklady a zároveň si užít cestování, dobrá jídla atp.
  3. Nejlepší je si tu vařit. Stravování v menze vyjde celkem draze.
  4. Všichni jsou zde milí a ochotní. Máte možnost se obrátit na místní koordinátorku, která je skvělá. Ale například určitě i vaši domácí vám rádi poradí a pomohou. Dále Vám také bude přirazen tzv. tandem partner“ (místní student), na kterého se také můžete se vším obrátit.

Takže pokud si pokládáš otázku, zda jet na studijní pobyt a kam, tak odpověď je jasná! ROZHODNĚ ANO a proč ne do Švýcarska?! J Získáš nové přátele, naučíš se nové věci, poznáš novou kulturu, rozšíříš si obzory, zažiješ neopakovatelné zážitky a získáš tak nezapomenutelné vzpomínky na celý život.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17