Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Vídeň mýma očima

Adéla Klírová

Pädagogische Hochschule Wien

Vytvořeno

5. květen 2017

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Učitelství pro 1. stupeň

Termín výjezdu

Letní semestr 2017

Vyučované předměty

International Programme mit 25 ECTS-Credits

Vídeň= kultura, otevření lidé, mezinárodní prostředí, nádherné a upravované okolí a v neposlední řadě každý den spousta nových zkušeností!

Můj pobyt ve Vídni začal již koncem února. Přebrala jsem si kolej, kterou mám zařízenou zkrze společnost Wihast a s "nadšením" se postavila výzvám typu "meldezettel", "semester ticket", "bank account" či "zařizování rakouského tel. čísla". Čili první týden mě, jako každého erasmáka, čekala spousta papírování a vyřizování. Naštěstí studenti z Ph Wien si pro nás připravili "orientation week" během,kterého s námi všechny tyto věci obešli a se vším nám pomohli. Krom toho si pro nás také připravili spoustu zábavného programu, abychom se vzájemně trochu poznali a zorientovali se v tom, co můžeme ve Vídni dělat. Dále jsme si také během tohoto týdne zapisovali kurzy na PH Wien a prostě obecně jsme se seznamovali se školou a jejím systémem. Následující týden nás již totiž čekala škola "na ostro".

Co se tedy školy týče, mám zde zapsané "erasmécké předměty", jež se dají studovat v angličtině a navštěvují je pouze studenti z programu erasmus+. Tyto předměty jsou cíleny předně na to, abychom poznali sebe navzájem, dále Vídeň a v neposlední řadě pochopili rakouský vzdělávací systém. Hodně chodíme na exkurze a máme praxi na rakouských školách, kde jsou na nás moc milí. Na předmětech se mluví převážně anglicky a to i přestože někteří studenti si tento program zapsali v němčině. Mají sice povoleno ji používat a když potřebují, tak se jim věci překládají, ale obecně se jako první jazyk používá ten anglický. Chcete-li si tedy zlepšit své schopnosti v jazyce německém, je lepší zapsat si více předmětů, jež se studují normálně s rakouskými studenty. Jejich nevýhoda však je to, že jsou za podstatně méně kreditů a jsou náročnější.

Co se týče života ve Vídni, tak bydlím na koleji Vindobona nedaleko centra, na což si rozhodně nemohu stěžovat. Díky 2 stanicím metra a další spoustě tramvajových, které jsou ve vzdálenosti do 15 minut chůze od mého bydliště, se dostanu kamkoli a to relativně rychle. Kolej je to klidná a "kolejní party" nijak nevyrušují. Řekla bych, že je jich tu spíše méně než více a rozhodně nejsou tak divoké jako ty liberecké. Jedinou nevýhodu, kterou tato kolej má (ale to asi všechny koleje od Wihastu) je to, že jsou daleko od PH (pädagogische hochschule). Cesta tam mi tedy celkem zabere něco okolo 45 minut.

Mám-li mluvit o způsobu života z finančního hlediska, shrnula bych to následovně: Vídeň je drahá. Naši menzu s jídly okolo 50 Kč tu vážně nenajdete. Místo ní je zde menza, kde jídlo stojí okolo 6 eur a spousta, spousta "kebab" stánků. Chcete-li jít na jídlo někam do restaurace, ceny se pohybují okolo 10-15 euro. Pro obyčejný studentský život je to tedy trochu "pálka". Nicméně když se optáte místních studentů, dokáží vám doporučit místa, kde se dobře najíte za 5-7 euro, což už je trochu lepší. Ceny alko i nealko drinků se pohybují v rozmezí od 3 do 8 euro a to i za pivo, čili i v tomto ohledu má peněženka trochu zaplakala. Na druhou stranu, když se snažíte udělat obyčejný nákup, tak uděláte-li ho v Penny, nebo Hoffru, vyjde vás na celkem rozumnou cenu a kvalita potravin je kolikrát vyšší než kvalita dražších potravin v České republice. Já tedy povětšinou preferuji tuto cestu nakupování a následně stravování a vaření.

Závěrem bych tedy ráda řekla, že překonáte-li výše popisované překážky a smíříte-li se s trošku vyšší finanční náročností života zde, pak je Vídeň nádherné místo k životu. Je zde spousta kulturního vyžití, parků k odpočinku, možností si zasportovat, velmi přátelská atmosféra, otevření lidé a tak dále a tak dále. Je tu prostě spousta možností, jak načerpat spousty nových zkušeností a zároveň si pobyt si užít. Mně osobně se tu moc líbí a zvláště pak oceňuji, že mám možnost zažít město s úplně odlišnou atmosférou, než je atmosféra Liberce (který mám však také moc ráda!). Vídeň vám tedy všem velmi doporučuji!

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17