Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Halli-Hallo aus Marburg

Adéla Magdaléna Göttlichová

Philipps-Universität Marburg

Vytvořeno

3. červenec 2017

Studijní obor

Erziehungswissenschaften (BA)

Termín výjezdu

Letní semestr 2017

Vyučované předměty

Gesprächskommunikation und ihre Didaktik

Stala jsem se průkopnicí a odjela studovat na Philipps-Universität do krásného, historického a tradičně studentského města Marburg an der Lahn, nacházejícího se ve spolkové zemi Hessen. Pokud jste příznivci menších měst s rozsáhlou kulturou a spoustou hospod, je Marburg to pravé místo pro vás!

Město je rozděleno na dvě části, a to na tu modernější, kde jsou k mání nákupní centra (Ahrens), nové budovy fakult nebo krytý/venkovní bazén. Stará část tzv. Oberstadt je z doby již kolem 13. století. Radnice, náměstí (Marktplatz), spousta domů (nyní hospůdek nebo restaurací), ulice, teologická fakulta, kostel svaté Elisabeth (St. Elisabeth Kirche), zámek (Landgrafenschloss) jsou tím důkazem.

O postavu se děvčata nemusí bát, protože je to tu jako v Liberci – nahoru, dolů, schody apod. :D  Pokud chcete vyrazit studovat do Marburgu, můžu jen vřele doporučit a hlavně upozornit na to, abyste se v některé z těch malebných hospůdek nezapomínali, především v Café 1900 nebo Maxx.

Se Studiem (Erziehungs- und Bildungswissenschaften BA) jsem nadmíru spokojena. Semináře jsou zajímavé, zábavné a člověk se v nich hodně naučí a dále také své poznatky v praxi využije = žádné nesmyslné drilování. Já navštěvuji jak semináře pro Erasmus studenty, tak i ty „normální“. Vyučující jsou tu ve valné většině mladí, příjemní a vycházejí studentům vstříc. Nesmím opomenout i velmi milé ohodnocení seminářů, za některé předměty je možnost dostat i více jak 10 kreditů.

Také bych chtěla zmínit, že během Erasmu je čas i na cestování a poznávání krás nejen Německa, ale i ostatních zemí. To vám může zprostředkovat studentská agentura Studifahrten z Aachenu, se kterou je možnost za velmi dobré peníze (od 50 do 200 Euro) vyjet do Francie, Amsterdamu, Belgie, Švýcarska atd. Já sama jsem každý víkend na cestách. Proto doporučuji nespoléhat jen na stipendium, ale mít i nějaké ty penízky navíc.

Samotný Orientierungsprogramm na začátku semestru přišel vhod. Vše bylo super předpřipravené a tutoři moc milí. Jen si musím trošku postěžovat na to, že tu administrativa vázne. Nejen jednou navštívíte kancelář Erasmu... To je ale vykompenzováno spoustou výletů např. na Neuschwanstein nebo aktivitami (Wakeboarding, Escape room atd.) a vše za přijatelné a především studentské ceny.

Němci jsou vstřícní, pečliví a pořádkumilovní. Pár týdnů mi trvalo, než jsem si zvykla na jejich precizní třídění odpadu. Studenti jsou více uvolnění, nejsou tak ve stresu a dokáží si naplno užívat studentský život.

Pokud máte nějaké dotazy, ráda je zodpovím. :)

Viele Grüße aus Marburg,

Adéla 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17