Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus ve Vitoria-Gasteiz, zkušenost k nezaplacení!

Kateřina Kučerová

Universidad del Pais Vasco

Vytvořeno

20. prosinec 2015

Studijní obor

Specializace v pedagogice: španělština a humanitní vědy

Termín výjezdu

Zimní semestr 2015

Vyučované předměty

Curso de español para estudiantes visitantes

Již od třetího ročníku střední školy jsem byla přesvědčená o tom, že chci pokračovat ve studiu španělského jazyka. Právě v této době jsem poznala mou kamarádku, která již studovala na Technické univerzitě v Liberci a shodou okolností se právě vrátila z pětiměsíčního zahraničního pobytu ve Španělsku. A odkud odjinud, než z krásné Vitorie! Před třemi lety jsem tedy již měla nějaké povědomí o tomto městě, nicméně jsem nevěděla, že právě toto místo změní můj život v mnoha apektech. 

 

Celé dobrodružství začalo 20. srpna 2015, když jsem odletěla spolu se svou spolužačkou a kamarádkou z pražského letiště směr Vitoria Gasteiz, přesněji řečeno do Madridu, kde jsme čekaly tři hodiny na přestupní let. Jelikož jsme na Erasmus odcestovaly poněkud dříve, kvůli intenzivnímu kurzu španělštiny pro cizince, byla cena letenky poněkud vyšší, než cena letenky zpáteční (cca 4000Kč). Pro první let (Praha-Madrid) jsme se rozhodly cestovat se společností Czech Airlines, druhý let (Madrid-Bilbao) se společností Iberia. Maximální váha zavazadla byla 23 kg, což si myslím, že je tak akorát. Přímé lety do Vitorie nejsou možné, nicméně město Bilbao leží od Vitorie přibližně 60km, což je hodinová jízda autobusem. 

UBYTOVÁNÍ

Jelikož jsme věděly, že do Vitorie přijedeme kolem šesté hodiny večer, předem jsme si zarezervovaly hotel v centru, kde jsme přespaly do druhého dne. Hned ráno jsme pak zamířily na Universidad del País Vasco, kde jsme vyhledaly našeho koordinátora, který nám řekl všechny potřebné informace o kampusu univerzity. Také nám dal seznam telefonních čísel na osoby, které byly ochotny poskytnout ubytování nejen zahraničním studentům, ale také studentům z okolních měst. Během následujího týdne jsme si našly malý a útulný byt cca 2 minuty od kampusu. Kromě výhody, kterou byla vzdálenost bytu od školy, největším přínosem pro nás byla skutečnost, že naším spolubydlícím, po dobu pěti měsíců, byl španělský student, který měl trvalé bydliště mimo Vitorii. My jsme se tak mohly procvičit ve španělštině a jelikož odjížděl vždy v pátek za rodiči, měly jsme i volný byt na celý víkend. Důležité je ale podotknout, že hledání bytu nebyla nejlehčí záležitost a bylo zapotřebí pomoci našeho koordinátora. Nejdůležitější však je počítat s tím, že nějakou dobu můžete pobývat na hotelu. My jsme byt našly přibližně po jednom týdnu hledání, ale další čtyři dny jsme musely čekat na předání klíčů. Proto nepropadejte panice po dvou dnech, kdy nebudete mít vlastní byt :-) 

UNIVERZITA A PŘEDMĚTY

Oficiální začátek semestru byl druhý týden v září. Od této doby jsme s Monikou měly zhruba čtrnáct dní na výběr předmětů ze všech oborů, které se na Facultad de Letras vyučují. První týden byl opravdu náročný, jelikož jsme do Vitorie přijely s nějakou představou, co chceme studovat. Nicméně po nahlédnutí do seznamu nabízených předmětů jsme tři z pěti plánovaných předmětů musely vyškrtnout a to z toho důvodu, že všechny tyto přednášky probíhaly ve stejné dny a ve stejný čas. Podstatné tedy je, velmi pozorně si projít všechny nabízené předměty a opět neztrácet hlavu, když vám nějaký nezapadne do vašeho rozvrhu. Vždy se najde nějaká alternativa. V našem případě, se touto skvělou alternativou stal kurz euskery pro cizince, či pokračování španělského intenzivního kurzu pro studenty z programu Erasmus+. Všechny vybrané předměty jsou vyučovány dvakrát týdně a každý z nich je ohodnocen šesti kredity. 

SPOLEČENSKÝ ŽIVOT

Vitoria-Gasteiz je úžasné město plné zeleně a kulturních památek. V čem je ale toto město opravdu výjimečné, je společenský život. Zpočátku nám mnoho místních vyprávělo o tzv. studijních čtvrtcích, kdy vycházejí do ulic všichni studenti, aby si užili noční život v Vitorii. Věřte mi však, že jakmile si najdete skvělé přátelé, což zde není žádný problém, bude vám úplně jedno, ve které dny vyrazíte na fiestu! Jednoznačně nejznámějším místem, kde se dá výborně pobavit s přáteli, je calle Kutxi, ulice která nikdy nespí!

POČASÍ

Během prvních dvou týdnů tu bylo krásných 30 stupňů, nicméně přibližně od poloviny září až do konce října jsem se bez podzimní bundy neobešla. Počasí tu je velmi podobné jako u nás, i když je pravdou, že dnes je 20. prosince a letošní zima stále nikde. Například dnes tu bylo 15 stupňů. Je tedy nutné vybavit se jak lehčím oblečením, tak i pořádnou zimní bundou.

JÍDLO 

V tomto směru musím přiznat, že nevidím nijak zvlášť velký rozdíl od supermarketů zde a u nás. Samozřejmě ceny jsou tu u některých produktů poněkud vyšší, ale základní potraviny se pohybují ve stejné cenové kategorii. Je zde spíše více menších obchodů s potravinami. Nejčastěji nakupuji v obchodech značky Eroski, či Simply. Také je možné využívat služeb místní univerzitní jídelny, kde se cena jídla (dvouchodové menu, pití a dezert) pohybuje okolo 6 euro.

Doufám, že jsem tímto příspěvkem alespoň někomu pomohla v rozhodování. Konkrétně já tohoto rozhodnutí nikdy nebudu litovat a jsem nesmírně vděčná za tuto báječnou zkušenost!

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17