Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Život na Tenerife

Tereza Růžičková

Universidad de la Laguna

Vytvořeno

9. duben 2015

Studijní obor

Španělská filologie 2., 3. ročník, Anglická filologie 1., 2. ročník

Termín výjezdu

Letní semestr 2015

Vyučované předměty

Teoría de la Literatura

Jak Ti jistě řekne úplně každý, kdo byl někdy na Erasmu nebo na podobném dlouhodobém pobytu v cizí zemi, rozhodně neváhej a jeď! Je to zkušenost k nezaplacení, zvláště jestli rád/a cestuješ, chceš se zlepšit v cizích jazycích, osamostatnit se a vůbec  poznat jiný život, nové kultury, lidi, místa, ...
Z vlastního docela velkého množství zkušeností doporučuji jakýkoli výjezd do cizí země, ať již za prací či za studiem a o to více Erasmus, kde Tě čeká jistá finanční podpora a i když si mnoho věcí musíš zařídit sám/a, stále tu je pár lidí, kterých se na jakékoli informace můžeš zeptat, třeba já. :-)

Myslím, že když si pročítáš tento blog, jsi již vlastně rozhodnutý/á se do programu Erasmus zapojit, takže konec přesvedčování a teď k pár informacím, které se Ti mohou hodit. :-)

Cesta: Samozřejmě záleží na tom, kdy se začneš o koupi letenek zajímat. Čím dříve, tím lépe, ale nečekej žádné super ceny, tedy co se týče letů z Prahy. Jsou servery, kde můžeš nalézt akční letenky, kde se ceny dostávají hodně nízko, ale většinou se jedná o nízkorozpočtové společnosti, takže v ceně není zahrnuto odbavené zavazadlo a v případě Tenerife je většinou místo odletu Memmingen, které leží ještě 100 km za Mnichovem, takže si musíš spočítat, zda se Ti to vůbec vyplatí. Já jsem si tuto cestu zvolila, jednosměrnou, protože jsem si to nespočítala :-D a navíc jsem si myslela, že mi určitě zbydou nějaké peníze a já to domů vezmu se zastávkami v Africe. Ups. :-D

Ubytování: Radím Ti hledat si ubytování již předem, ať pak nemusíš utrácet za hotel. V dnešní době internetu to již není problém a existuje mnoho serverů plné inzerátů (např. milanuncios.com) či přímo na facebooku existují skupiny Erasmus studentů na Tenerife, kde bývalí studenti sdílí nejen své byty a pokoje, které budou opouštět, ale i spoustu užitečných rad a tipů ohledně školy, akcí, výletů, ... Doporučuji se tam přihlásit co nejdříve, pokud jsi tak ještě neudělal/a.
Já bydlím ve vzdálenější části města (La Cuesta), která je sice celkem blízko ke kampusu školy, kam docházím, ale daleko od centra La Laguny, což pro mě ale není zas takový problém, protože platím pouhých 150 euro za pokoj normální velikosti s manželskou postelí a všemi poplatky a mám to blízko k tramvaji či autobusu. Za byty v centru se platí kolem 200-250 euro.
Uvedené ceny v inzerátech na ubytování většinou zahrnují poplatky (gastos) za vodu a elektřinu, ale už méně za internet či plyn, který se tu dost běžně používá k ohřevu vody či vaření. Takže tohle doporučuji kontrolovat, ale i tak to nejsou pak žádné převratné částky.

Papírování a jiné potřebné věci: První kam půjdeš po příletu je Kancelář Erasmu v centru města (Calle Viana), kde dostaneš nějaké papíry a úplné minimum informací. Potom půjdeš na policii a radnici zažádat si o rezidenci. A to je asi všechno, co se týče formalit týkajících se pobytu, kterými musíš projít.
K pojištění bych jen řekla, že je určitě dobré si nějaké zařídit, kdyby se stalo něco po cestě, ztratily se věci, nebo šlo později o horší úraz nebo smrt a převoz zpět do ČR, ale ve zbytku případů (když nejde o zubaře, kteří tu jsou soukromí) Ti stačí Tvá kartička zdravotní pojišťovny, většinou modrá s hvězdami a nápisem EU. Když ji máš od té chvíli se stáváš "la persona con la tarjeta europea", sice se Tě všichni bojí a nechtějí s Tebou nic řešit, musíš všude opakovat, že jsi ten/ta s evropskou kartou a oni si Tě všude speciálně evidují, ale na to si zvykneš a nic neplatíš. Každopádně návštěv nemocnic přeji co nejméně, protože je to očistec. Nedostatek doktorů a zdravotního personálu způsobuje neskutečné čekací doby a to téměř na jakékoli ošetření.

 

Univerzita: Noo.. Tak úplně první dojmy byly docela negativní a zoufalé, jelikož jsme s mou spolužačkou byly první na této univerzitě z naší školy, takže jsme neměly moc informací, jak to na škole vlastně chodí. Pár lidí z jiných českých univerzit, které se mi povedlo kontaktovat již před odjezdem mě zrovna neuklidnili. První týden, dva máš na to, aby jsi omrknul/a předměty, které by Tě zajímaly a hodily se Ti do studijního plánu, profesory, jejich požadavky, ... Ale HLAVNĚ si kontroluj, jak Ti jednotlivé předměty sedí do rozvrhu, protože sestavit náš rozvrh hodin pro mě byla fakt obtížná věc a jsem na sebe strašně pyšná, že jsem to vůbec zvládla. :-D Každá fakulta a i ročník!!! má totiž jiný časový rozvrh, vyučovací hodiny trvají odlišnou dobu, ještě záleží jestli jsou to hodiny teoretické (1,5h) či praktické (1h) či jestli se vůbec nerozdělují, takže trvají ještě déle (2h), takže nedej bože, když nemáš všechny vybrané předměty z jednoho ročníku a jednoho oboru/bloku. Tak jako my. :-D Takže je víc jak pravděpodobné, že budeš dělat změny v originálním LA.. Na tom by nebylo nic tak hrozného, kdybys nepotřeboval/a k zaimatrikulování se právě již potvrzené změny od obou univerzit, a bez imatrikulace nemáš přihlašovací údaje do školního systému, kde máš informace ke všem předmětům a požadavky, které si budeš chtít přečíst, protože je nejspíš nebudeš rozumět na 1. hodině tak jako my, takže je pak vlastně docela těžké si předměty vybírat a měnit je. :-D Každopádně vše se dá zvládnout bez větších problémů, hlavně když o tom víš předem a máš možnost se mrknout již teď na syllaby a rozvrhy předmětů.
A dojmy poté? Nemůžu si to zde vynachválit... Přístup profesorů, nebo alespoň těch, kteří mě učí, je úplně odlišný od přístupu většiny našich profesorů na TUL. Tím, že ani místní studenti nemají tolik předmětů jako my s dvojkombincemi na domácí univerzitě, všechnu látku probírají více podrobně, déle a nebrání se žádným otázkám, když si je teda troufneš pokládat. :-D Takže jestli se Ti ještě k tomu povede spřátelit se se spolužáky, což ale může být docela obtížné, zvlášť ze začátku, i když mě se to naštěstí povedlo, budeš to tu milovat a rozhodně se nebudeš chtít vrátit zpět na naší univerzitu.

 

Volný čas: Na Tenerife se rozhodně nudit nebudeš. Ať už jde o turistiku a poznávání nových míst, či noční život. Ale myslím, že to všechno si zjistíš sám/sama, podle toho co máš rád/a. Jen trochu informací k oboum zmíněným - nejčastěji tu party přátel dělají tzv. botellón, což znamená, že se koupí flašky a jde se někam předem, tak jako u nás, protože ve většině klubů je to dost drahé a studenti si to nemohou dovolit. Potom se chodívá do chupiterie, v La Laguně se ta asi nejznámější jmenuje Simpalabras a je přímo uprostřed cuadrilátera, tam a v jeho okolí to v noci žije asi nejvíce. Podávají se tam skleničky hodně levně, takže většina lidí pak směřuje tam, kde hodí pár panáků a až poté jde třeba do dalších větších tanečních klubů.
Jinak z akcí bych doporučila Rave party, tzv. Fiesta de la luna llena, která je každý měsíc při úplňku v El Médanu, spíše pro příznivce techna, ale za vidění stojí pro každého. A pak rozhodně karneval! Když se Ti poštěstí jako nám, že zrovna v Santa Cruz bude karneval (únor), neváhej a užívej! Další zážitek na který jen tak nezapomeneš.

Jako poslední, ale neméně důležité, bych zmínila cestování a co zde můžeš vidět. Vlastně úplně všechno! Tenerife je přesně to místo, kde dopoledne můžeš plavat v oceánu a odpoledne chodit v horách, občas i v troše sněhu v případě Teide, nejvyšší hory celého Španělska, která je se svým národním parkem jedno z nejkrásnějších míst, které tu můžeš vidět. Krajina je tu tak rozmanitá až se nechce věřit. Na severu zelená, "čerstvá" příroda, ve středozemí skalnaté a sopečné útvary a na jihu "poušť". Každá část Tenerife má své kouzlo a rozhodně stojí za návštěvu. Další místo, které stojí určitě za vidění je Masca, vesnička v horách z které je krásná túra údolím k oceánu, odkud se pluje lodí okolo překrásných Los Gigantes, a kterou můžete vidět zamnou na fotce v mém profilu, a také další národní parky v jejím okolí, a celé severní části ostrova, dále severní pláže s černým pískem sopečného původu, ... Také určitě zavítáš na jižní pláže, které jsou ale plné turistů a ztrácejí tak své kouzlo. Rozhodně bych doporučila si alespoň jednou půjčit na pár dní auto a celý ostrov si postupně projet. Na některá místa se autobusem nedostaneš a pěšky se Ti všude nechce. :-D
A také doporučuji využít studentských slev (jak na dopravu po celém ostrově), tak rezidence, která zaručuje poloviční ceny na cestování mezi ostrovy a po Španělsku, či slevy na různé kurzy, ať už kiting, surfování, či potápění.

Takže na konec mého příspěvku Ti chci popřát hodně zdaru ve výběrovém řízení a hodně štěstí při hledání ubytování a výběru předmětů. Kdyby si měl/a jakékoli otázky či pochybnosti, můžeš mě kontaktovat a já se pokusím na cokoli odpovědět a poradit. Kdybys chtěl/a vidět více fotek, téměř vše co nafotím vkládám na http://mystery.rajce.idnes.cz/, tak můžeš mrknout.
S pozdravem, Tereza

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17