Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Zima v Asturii

Barbora Povová

Universidad de Oviedo

Vytvořeno

19. prosinec 2015

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Španělština - dějepis

Termín výjezdu

Zimní semestr 2015

Vyučované předměty

Fonetica y fonología española

Zdravím všechny, co by měli zájem jet na Erasmus do Ovieda. Pokud máte rádi zelenou krajinu a příjemně teplé počasí, tak vřele doporučuji.

S Erasmem, jak už bylo mnohokrát řečeno, se pojí spousta papírování. Sice to na začátku vypadá dost děsivě, ale dá se to v klidu zvládnout. Občas se sice nějaké to lejstro ztratí nebo vám přijímací univerzita nepošle vše zpátky… Ale když to řešíte včas, tak nakonec určitě vycestujete. ;)

Většina z nás se rozhoduje, kam jet, podle nějakého doporučení. Mně bylo doporučeno Oviedo, a tak jsem jela. Sice spousta lidí říká, že tu dost prší… Ale slunečných dní v Liberci taky moc nezažíváme. :D Ale letos jsem měla opravdu docela štěstí, protože tu pršelo jen 3x a i když je prosinec máme tu příjemných 20 °C. Místí říkají, že je to výjimka, normálně tu v zimě je tak 5 °C a sychravo. Ale to záleží jaký rok.

Rozhodně pokud jste na turistiku a výletování, tady se vám určitě líbit bude. Krajina je tu hornatá se spoustou zajímavých míst k navštívení. Dalo by se říct, že Asturie má všechno: moře, krásné pláže, ale i skalnaté pohoří a jezera. Příroda je tu opravdu krásná.

Co se týče školy, já jsem se dostala na fakultu Filosofía y Letras. S papírování vám tu také pomůžou, takže není se čím trápit. Hodina tu trvá jednu nebo dvě hodiny, ale většina vyučujících chodí tak o 15 minut později… Takže není kam spěchat, i když nemají přestávky, přijdete na vyučování včas.

O zábavu se tu starají dvě organizace AEGEE-Oviedo a ESN Oviedo. Já mám zkušenosti s tou druhou. Pořádaly se různé výlety, každé úterý byl Martes de tapas etc. Ale jen ze stipendia nevyžijete, pokud se budete chtít opravdu někam podívat, chce to nějaké peníze navíc. Mně se například podařilo navštívit Portugalsko, Galicii, Baskicko, některé části Asturie a taky Madrid. K tomu bych rovnou doporučila, že nejlevnější cesta sem vede z Madridu autobusem, není to tak nepohodlné, možná víc místa na nohy než v letadle, Wifi v ceně a trvá to sem asi 5 hodin, takže žádná hrůza. Navíc autobusové nádraží je kousek od centra. Na rozdíl od letiště, které je 30 minut za městem a autobus odtamtud jezdí za 8 euro, což je celkem dost, za půlhodinovou jízdu.

Bydlení se tu dá sehnat v ceně kolem 200 euro za měsíc, někdo platí gastos zvlášť, my je máme v ceně. Což je lepší, aspoň se nemusíte bát, že moc protopíte nebo protočíte moc vody. Ale to záleží na majiteli. Je dobrý si najít byt blízko centra, ať to pak nemáte po párty daleko domů. Většinu mejdanů stejně budete trávit v Pub la Radio a to je kousek od katedrály.

Víc už asi dodávat nebudu, uvidíte, až sem dorazíte. ;)

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17