Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Çanakkale - Turecko

Miroslav Malý

Çanakkale Onsekiz Mart University

Vytvořeno

14. leden 2013

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Sportovního managementu

Termín výjezdu

Vyučované předměty

Analysis of Introduction in Physical Education and Sport, Corporate Finance, Management and Organization, Marketing Management, Introduction to Tourism, Windsurfing, Tennis, Turkish for Beginners

Město Çanakkale (čti Čanakale) se rozkládá na pobřeží průlivu Dardanely. Historicky velmi bohatá a zajímavá oblast, z důvodu jediné možné námořní cesty do Istanbulu, Černého moře a dále do Ruska. Çanakkale je krásné osmdesáti-tisícové městečko disponující zrekonstruovaným centrem města i pobřežní promenádou, které dominuje Trojský kůň ze stejnojmenného filmu Wolfganga Petersena. Město překypuje rychlými občerstveními, čajovnami, ale i večerními bary, které jsou i přes vysoké ceny hojně navštěvovány. Každé úterý a pátek se koná velký trh (Pazar). Pazar je velmi oblíben. Snad každý občan města Çanakkale tam chodí nakupovat ovoce, zeleninu, sýry, oblečení i praktické věci pro domácí práce. Na Pazaru lze velmi ušetřit a pro mě osobně to byl vždy super zážitek z nakupování.

ÇOMÜ (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi) je rostoucí universitou čítající tři kampusy. První kampus se nachází v blízkosti centra města a vyučují se zde hlavně pedagogické předměty. Je zde také volný přístup do tělocvičny. Do druhého, největšího kampusu musíte vážit cestu místními autobusy. Cesta trvá kolem dvaceti minut. V tomto kampusu se nachází většina fakult, děkanát, ale hlavně Erasmus Office – ve které budete velmi často :D. Koordinátoři jsou ochotní a vždy Vám pomohou. Kvalita výuky předmětů byla přímo závislá na daném pedagogovi. My jsme měli většinu předmětů z ekonomické oblasti a mohu říci, že je to srovnatelné s naší universitou. Třetí kampus Dardanos je sportovně rekreační místo. Komplex vlastí pláž kde je možné plavat, opalovat se i jezdit na windsurfu. Je zde krásný hotel s restaurací s výhledem na moře, nespočet hracích ploch, kurtů a hřišť. Dardanos se nachází 10 km od centra Çanakkale .

Pokud jste fanoušky sportu, neváhejte se zeptat na některé předměty vyučované na Sportovní fakultě. My jsme si zapsali například tenis a windsurfing. Na universitě je také spoustu klubů a kroužků, do kterých se můžete přihlásit. Např.: lezení, turistika, camping i různé hudební sbory.

Zdali jedete do Turecka poprvé (jako v mém případě), budete příjemně překvapení přívětivostí a pohostinností místních lidí. Bohužel, ale anglicky většina z nich neumí a tak se připravte na to, že se budete muset učit Turecky (aspoň trochu). Pár slovíček Vám postačí na navázání přátelského vztahu a často budete odměněni pozváním na čaj nebo dokonce na oběd.

Velmi rád cestuji, a proto jsem se velmi těšil na okamžik, kdy bude možno vyjet z Çanakkale a poznat zbytek Turecka. Tento okamžik nastal o muslimských svátkách Bairamu. S přihlédnutím na týden absence jsme podnikli nezapomenutelný ´trip´ Tureckem. Ujeli více než pět tisíc kilometrů a zažili spoustu dobrodružství, Nejlepší způsob, jak cestovat je autostop (ne pro samotné holky) a vlak. Autobusy jsou velmi drahé a nikoho v nich nepoznáte. J

Závěrem bych rád poděkoval všem, kteří mi umožnili tento pobyt absolvovat. Byla to veliká zkušenost, díky níž jsem se seznámil se spoustou skvělých lidí, zdokonalil v angličtině a poznal překrásnou zemi.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17