Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Granada, aneb Ráj pro "Erasmáky" =)

Kamila Lakatošová

Universidad de Granada

Vytvořeno

7. prosinec 2012

Studijní obor

dvouobor: španělský jazyk-humanitní vědy

Termín výjezdu

Zimní semestr 2012

Vyučované předměty

Cultura de la lengua a español, Español como lengua extranjera, Introducción a la literatura española, Inglés instrumental B2+, Idioma moderno: Polaco

Ahoj budoucí "Erasmáci" :). Jestli zrovna přemýšlíte nad tím, vyjet na půl rok/rok na studijní pobyt do zahraničí, určitě neváhejte se přihlásit. ERASMUS je jedinečná příležitost jak získat jazykové zkuešnosti,seznámit se s mnoha novými lidmi,procestovat jiný kraj a poznat novou kulturu. Navíc pokud buete mít možnost jet na Erasmus do Granady, tak váš pobyt bude bez chyby ;-).

 

Granada jako Ráj pro studenty :).

DOPRAVA: Doprava do Granady nebyla zas tak složitá jak jsem si z počátku myslela. Jelikož jsem si s sebou vezla 2 velké kufry (každý cca o 30ti Kg :D) + příruční zavazadlo, nebylo lehké najít leteckou společnost, která by povolovala tak velkou váhu na kufr. Ale nakonec jsem našla. Letecká společnost WizzAir má povoleno na jeden kufr 32Kg,což pro mě bylo ideální. Z Madridskýho letiště pak jezdí autobusy buď přímo do Granady anebo si vezmete městký autobus z letiště a dojedete na Avenida de America nebo Estacion SUR a odtud už jezdí téměř každou hodinu autobusy do Granady. Autobusová společnost se jmenuje ALSA - www.alsa.es.

Jen při cestě zpět do ČR už výběr transportu byl horší, jelikož WizzAir už v říjnu 2012 ukončil kontrakt Praha-Madrid a jiné společnosti povolovaly na kufr ,pro mě "pouhých", 20-23Kg. Tudíž jsem trochu zapátrala na Googlu a našla autobus Madrid-Praha od společnosti Eurolines, která nabízela v ceně jízdenky dva velké kufry a každý kufr mohl mít max. až 30 Kg, takže jsem neváhala.Sice 36 hodin jízdy v autobuse je trochu náročnější,ale když nejste "z cukru" tak se to dá zvládnout a ještě se po cestě můžete seznámit se spolucestujícími ;-)

BYDLENÍ: Otázku bydlení jsem si nechala až na téměř poslední chvíli. Nejdřív jsem vlastně hledala tak různě na internetu, jako je třeba stránka milanuncios.com a další. Tady jsem si našla z těch několika "tisíců" nabídek pár bytů, s jejich majiteli jsem měla domluvenou prohlídku bytu po mém příjezdu do Granady. Ale pár dní před odjezdem jsem našla na Facebooku v jedné erasmus skupině parádní nabídku na byt a tak jsem ihned na ni zareagovala a nakonec jsem byla moooc spokojená. Bydlela jsem přímo v centru města, tudíž jsem to měla všude blízko, byli jsme tam tři, dvě koupelny, každá svůj pokoj, terasa, moje spolubydlíci byly "super locas,ale super amables" španělky, a cena bytu víc než vyhovující,takže jsem si nemohla na nic stěžovat :). Jen teda jsme tam neměli centrální topení (což teda doporučuju hledat byt s topením), tak občas byla zima v bytě, ale na mikinu to stačilo ;-). Ale jestli před odjezdem byt nenajdete,tak si z toho nic nedělejte. Za pár EUR si můžete booknout hostel na několik dní a mezitím si hledat byt až na místě. Po celém měste visí nabídky na byty a je opravdu z čeho vybírat.

ŠKOLA: Se školou je na začátku docela dost papírování a vůbec taková trošku "piplačka" s výběrem předmětů a sestavováním rozvrhu, ale pak když se zaběhnete, tak už je to v pohodě. Nevýhoda tady v Granadě je jen taková, že tu nejsou žádné "úlevové" předměty pro Erasmáky, ale to vůbec nevadí, protože nabídka předmětů je velká a můžete si vzít i jeden předmět z jiné fakulty. U zkoušek tu je jen jeden pokus, ale dá se to zvládnout :).

VOLNÝ ČAS: Teď když už ste se dopravili do Španělska, zařídili si byt a vyřídili papírování ve škole, nastává čas zábavy. V Granadě je nepřeberné množství aktivit,takže se tu nudit určitě nebudete :). Nejlepší aktivitou jsou tu samozřejmě FIESTY, které jednou od pondělí až do neděle každý den :D!.Fiestuje se téměř všude, ať už na bytě, či v baru, klubu nebo i na ulici - tzv. el botellón. Pak se tu klasicky chodí na "tapas" - což znamená pivko (tinto) + jídlo k tomu. Nejlepším barem na tapas je tu Nido del Búho. Tam si dáte pivko s tapas dvakrát a už jste plní :)). Tapas dostanete snad v každém baru, hospodě.

Samozřejmě jsme ale volný čas netrávili pouze fiestováním :D. Ze sportovního vyžití si zde můžete vybrat téměř cokoliv, protože je tu opravdu všechno. Dál pak Granada nabízí krásné prohlídky města a okolí. Vždycky když jsme si vyšli na procházku po městě,tak jsme pokaždé nacházeli nová a krásná místa, která jsme ještě neviděli. Takže doporučuji investovat do foťáku ;-).

Granada je místo, kde zažijete ty nekrásnější chvíle a potkáte plno skvělých lidí. Granada Vás prostě okouzlí a nenechá Vás odjet bez ukápnutí nejedné slzy a bez myšlenky v hlavě, kdy se tam co nejdříve vrátit...

...tak mucha suerte, chicos ;-)

 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17