Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

ERASMUS aneb zatím mé nejlepší rozhodnutí v životě!

Ladislava Urbanová

Universidad del Pais Vasco

Vytvořeno

4. prosinec 2012

Studijní obor

Specializace v pedagogice, španělský jazyk-český jazyk

Termín výjezdu

Zimní semestr 2012

Vyučované předměty

Dialectología espaňola, Investigacion sobre historia y cultura vasca, Descubrir Euskal Herria, Curso intensivo del espaňol para extranjeros, Segunda lengua - Alemán

Ještě před rokem jsem váhala, zda si podat nebo nepodat přihlášku a odjet na půl roku na ERASMUS. Bylo to pro mě těžké rozhodování z mnoha důvodů. A o to víc jsem ráda, že má nynější adresa je ve Vitorii, a že se s vámi můžu alespoň částečně podělit o pár mých zkušeností, zážitků a postřehů.

DOPRAVA
Do Vitorie jsem zvolila dopravu autobusem a to pouze z jednoho důvodu. Ten důvod byl – zavazadla. Jestli totiž jedete do Vitorie na zimní semestr, musíte s sebou vézt oblečení na léto, podzim a zimu zároveň. 23kg (výjimečně 32kg), které Vám letecké společnosti dovolí, MNĚ nestačily. S 60kg zavazadly následovalo 34 hodin cesty v autobuse s 2 přestupy. Po této zkušenosti  bych se asi při balení zavazadel rozhodovala rozvážněji.
BYDLENÍ
Bydlení jsem si jako jedna z mála našla už před odjezdem na internetu (www.alkila.net). Jednoduše se mi nechtělo hned po příjezdu hledat hotel a potom několik dnů obtelefonovávat a oběhávat byty a vybírat ten nejlepší. S mým bydlením jsem vcelku spokojená. V pokoji mám vše, co student potřebuje. Nejdůležitější věci jsou postel, skříň, stůl, židle, internet a topení. S výhledem, absencí televize nebo nedostatkem prostoru bych si hlavu nelámala. A co ještě můžu poradit. Hledejte byt, kde bydlí jen studenti, nejlépe Španělé. Vězte, že s mou 42letou spolubydlící, která je nezaměstnaná, nervózní a která má ráda svůj klid, jsou fiesty v bytě tabu. Toto je asi jediná věc ohledně bydlení, se kterou nejsem spokojená.
ŠKOLA
Se školou tady ve Vitorii mám jen dobré zkušenosti. Ochota a ohleduplnost učitelů vůči zahraničním studentům je velká, takže se nemusíte bát, že by Vás nějakým způsobem diskriminovali nebo nebrali ohled na Vaši znalost jazyka. Samozřejmě je to i o volbě předmětů. Určitě bych neradila zapisovat si předměty jako literatura nebo historie, kde na každou hodinu musíte mít načteno několik knížek. To samozřejmě většinou není v silách studenta ERASMU. Univerzita ve Vitorii naopak nabízí předměty výhradně pro zahraniční studenty. Je to například předmět Cestování a poznávání Baskicka, jehož předmětem je 5 exkurzí na různá místa (Bilbao, Pamplona, San Sebastian, Baiona-Francie,…), které hradí a zařizuje škola, takže Vaše největší starost je udělat si „sandwich“ a řádně nabít baterii ve foťáku. Dále je to například předmět Baskičtina pro cizince, Historie a kultura Baskicka a ten nejdůležitější a nejpřínosnější pro mě je Intenzivní kurz španělštiny pro cizince.
ČAS FIESTY
Čas fiesty je pro studenta ERASMU asi ten nejdůležitější a bez pochyby ten, na který se bude vzpomínat nejvíce. Z mého pohledu je i nejpřínosnější v ohledu zdokonalování se v jazyce. Nikdy jsem nemluvila za jednu noc s tolika lidmi jako za jednu noc tady ve Vitorii. Začíná to tím, že vyjdete na ulici, uděláte pár kroků, zastavíte u nějakého baru a v tu ránu si s Vámi chce někdo povídat. Španělé, a ne jen Španělé, jsou velmi výřeční a všechno je zajímá, takže konverzace s nimi je velmi živá a různorodá (samozřejmě si musíte dát pozor na to, co jim říkáte. Telefonní čísla nebo adresy většinou nejsou ta správná volba). Nejvíce času na fiestách však trávíme ve skupině cca 60 lidí, tzv. Erasmáků. Ať už jde o fiestu na bytě, v ulici, na diskotéce, na karaoke nebo na hodině salsy. V této naší skupině se naučíte také hodně. Mé dosavadní poznatky jsou:

  • Italové tu nejsou proto, aby se naučili španělsky, nýbrž aby naučili italsky všechny ostatní.     
  • Není pravda, že Poláci nemají rádi Čechy.
  • Když je 5°C, jediní, kdo jsou schopni přijít do školy v kraťasech a v tričku, jsou Brazilci.
  • Když se chcete zeptat: „jak se tohle řekne španělsky…?“ – neptejte se Mexičanů, protože to zaručeně bude jedna z mála věcí, kterou oni říkají jinak, ale vy si to budete už navždy pamatovat tak, jak Vám to řeknou oni
  • Když Francouzům přijede návštěva, jsou skoro početnější než celá skupina ERASMU.
  • Když někdo vymyslí nějakou aktivitu, většinou to jsou podnikaví Němci, kteří vědí, jak se zabavit.

A co si asi myslí ostatní o českém národě? Z ČR nás je tu momentálně 7 což mi připadá docela velký vzorek. Já bych se vsadila, že to bude něco takového: Češi, ti umí užít ERASMUS! 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17