Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus Düsseldorf

Karolína Málková

Heinrich Heine Universität

Vytvořeno

13. duben 2016

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

němčina - španělština

Termín výjezdu

Letní semestr 2016

Vyučované předměty

Deutsche Filmgeschichte bis zum Ende des Neuen Deutschen Films, Phonetik für die Mittelstufe B1 und B2, Grammatik Auffrischungskurs B2/C1, Schreibtraining B2, Sprechtraining B2, Spanisch B1.2, Wortschatzarbeit B2 a Mittelstufe Deutsch B2.1

Krok za krokem studijním pobytem :)


Ahoj budoucí erasmáci,

hned po příjezdu bylo překvapením drahé jízdné, ale nebojte, až se dostavíte do ESN kanceláře pro studentský průkaz a další věci, tak součástí je i lítačka po celé spolkové zemi. Až dorazíte na koleje (viz. obrázek č. 1), tak budete velmi překvapeni, všechny jsou zvenčí moc krásné, ale uvnitř budete nejspíš postrádat peřiny, polštář, povlečení, koš, závěsy na oknech a v koupelně. Jistě se zeptejte svého mentora, jak to vypadá na vaší přidělené koleji, ať si případně věci s sebou přivezete nebo počítejte s tím, že si je tady budete muset koupit. Přímo v Düsseldorfu je IKEA, takže tolik vás to nevytrhne.

Je praktičtější, když vás sem odveze někdo autem, protože věcí, co tu nejsou součástí pokoje, je hodně a při cestě autobusem musíte za každé zavazadlo navíc připlatit. Do auta se také vejde kolo, Düsseldorf je město cyklistů, je tady rovinka, tak se není čemu divit, i většina studentů jezdí do školy a do města na kole. Taky je možnost si tady na blešáku koupit nějakou starou rachotinu za pár eur, ale která jezdí, dělá to tak většina studentů.

 

Kája

Když už jsem se zmínila o mentorovi, tak o něj si jistě zažádejte. Přijde vám email s formulářem, který vyplníte a váš přidělený mentor se vám časem ozve. Mentor vám pomůže se vším možným; počká na nádraží při vašem příjezdu, společně projdete campus uni a to nejdůležitější je, že vás dostane mezi lidi, mezi rodilé mluvčí. Lidí přes Erasmus je tu sice hodně, ale 90 % z nich mluví anglicky a pokud jste sem přijeli zdokonalit svoji němčinu, tak to se vám podaří nejlépe od Němců.

Nejde se tu nudit. Od ENS je tu spoustu skvělých událostí, o kterých se více méně dozvíte přes facebook. Jezdí se do okolních měst, piknik, bleší trh, party atd. Jestli jste se sem přijeli i bavit, při čemž se člověk hodně rozmluví, tak se nedivte, že poblíž koleje nejsou diskotéky a bary jako na Harcově. Tady to žije v centru města a nebo na pokojích kolejí. Nejbližší hospůdka jménem Lot John, kde se koná i skvělý Stammtisch erasmáků i s jejich mentory, je od naší koleje Brinckmannstr. cca 10 minut pěšky, ostatní to mají o něco dál, ale to pak s lítačkou není znát.

Ve škole jsem zatím strávila jen 2 dny. Ještě mě teprve čeká, co a jak, ale zatím se to tu zdá být super. Vyučující jsou milí a ochotní se s vámi domluvit. Budu zde studovat historii Německa, španělštinu a němčinu.

Stravování v menze je o 100 % lepší. U nás na Harcově jsem byla jen 2x, tady budu chodit pravidelně. Jídlo je od 1,20 eura, což není tolik a je to fakt chutný. Jsou tu dvě menzy a to hned u školy, budovy školy jsou na jednom místě, což je taky parádní.

Už mě nic víc nenapadá, jsem tu teprve druhým týdnem a škola mi začala před dvěma dny. Kdyby jste měl někdo jakékoliv dotazy, tak se na mě obraťte, vše ráda zodpovím. Každopádně Erasmus doporučuji. Není si tady nač stěžovat! :)

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17