Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Letní semestr v Drážďanech

Martina Trojanová

Technische Universität Dresden

Vytvořeno

30. duben 2015

Studijní obor

Specializace v pedagogice (německý jazyk, humanitní vědy)

Termín výjezdu

Letní semestr 2015

Vyučované předměty

Fach-, Literatur- und Kulturwissenschaft

Pro všechny, co přemýšlí o ERASMU v Drážďanech nebo jsou jen zvědaví jak se tu mám.

Drážďany se dělí na staré a nové město. Právě Altstadt je historické centrum, kde se nedaleko nachází i samotný campus, hlavní nádraží, nebo koleje. Vše, co potřebujete máte na dosah ruky a jste obklopeni krásou historie Drářžďan.

V první řadě by měl každý vědět, že semestr tu začíná od 1. 4. a Vorlesungszeit končí až na konci července. Nejdřív jsem byla trochu naštvaná, že nebudu mít skoro prázdniny, ale už po prvním měsíci tady rozhodně nelituji. Drážďany jsou krásné město a teď jak začíná jaro obzvlášť. Každý Němec tu má kolo, větší pravděpodobnost než že vás srazí auto je, že to bude právě kolo. Pokud máte možnost, vemte si ho s sebou. Jsou zde různé příležitosti ke sportu, několik hřišť na beach-volleyball, krásná cyklostezka podél Labi, také univerzita nabízí nekonečný seznam sportovních aktivit (cca 30 euro na semestr).

Na imatrikulaci po zaplacení semestrálního poplatku dostanete lítačku, která platí po celém Sasku, veškerá doprava, můžete plánovat výlety do nejrůznějších měst a cestujete zdarma.

Předměty si vybíráte až v prvním týdnu školy na jejich speciálním el. portálu zvaném OPAL, předměty je pak možné si ještě odepsat, žádný problém, podobné jak u nás.

Univerzita je obrovský campus s několika budovami, přiznám se, že ani plánek mi nic moc neříkal, chodila jsem první dny s navigací. :D Ovšem to je pro ty více dezorientované, jako jsem já. Na tutorských schůzkách se na začátku dozvíte vše potřebné a učitelé vám jsou oporou a zodpoví všechny otázky. Nezapomeňte zajít na úřad a nahlásit pobyt, dostanete tašku plnou prospektů, map aj.

Bydlím na St. Petersburger Str., hned naproti mám kino a Prager Str., kde je také nově otevřený Primark, takže při děštivém počasí se určitě nudit nebudete.

Gurmáni si jistě pochutnají v menze, na výběr jsou hned 3. Alte Mensa je suverénně nejlepší, výběr z více než 3 jídel a velice si pochutnáte. 

Také noční Dráždany mají své kouzlo. V novém městě (přes řeku) je několik klubů, lidé se baví a popíjí v ulicích, město žije.

Jsem tu teprve třetí týden, ale už mám za sebou jeden úžasný zážitek, vyhlídkový let. Univerzita nabízí tuto akci jednou za semestr, neváhala jsem ani minutu, protože miluju adrenalin a tohle letadýlko vám ho rozhodně nabízí. Mrzelo mě jen, že kvůli špatným podmínkám nebyl let příliš dlouhý, přesto jsem spokojená.

Takto bych shrnula první tři týdny v Drážďanech. :)

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17