Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Mein Leben in Dresden :))

Nikola Hluchá

Technische Universität Dresden

Vytvořeno

27. listopad 2014

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Germanistika

Termín výjezdu

Zimní semestr 2014

Vyučované předměty

Landeskunde und Texte – kulturwissenschaftliche Textanalyse ,Grundlagen Deutsch als Fremdsprache, Kulturtheorie und das Phänomen ›Wellness, Neue Medien im Fremdsprachenunterricht, Lexikologie, Sprachkurs, Grammatik

Erasmus v Drážďanech aneb zatím jedna z nejcennějších a nejhezčích zkušeností v mém životě.

Při výběru Erasmu byly pro mě Drážďany jasná volba. Je to město, které je moc hezké a už jsem ho celkem znala, takže jsem téměř věděla do čeho jdu. Již při příjezdu jsem byla nadšená. Bála jsem se, že mé nadšení se začátkem výuky opadne, ale neopadlo. Dalo by se to tu shrnou jednou větou: Je to tu vážně úžasné.

Kamarád, který zde byl také na Erasmu mi doporučil ubytovat se na Budapester Strasse. Tento "Studentenwohnheim" se skládá ze 2 budov. Koleje jsou blízko k nádraží (1. zastávka), centru a i k univerzitě. Mají tedy velice výhodnou polohu a jsou i celkem hezké.

 

V Drážďanech má většinou každý pokoj sám pro sebe (11m2). Dohromady máte se 4 lidma jen koupelnu a kuchyň. Cena všech kolejí se tu většinou pohybuje okolo 218 Euro (tolik platím i já). Mojí kolej bych mohla s přehledem doporučit. Ještě lepší (modernější, hezčí) kolej je ale podle mě na St.Petersburger Strasse. Co se týče ubytování a všech organizačních věcí, tak jsem s ničím neměla problém. Všichni jsou na vás milí, přátelští a vycházejí vám vstříc. 

Dále je tu spoustu možností, jak a kde se zde stravovat. Já si nejčastěji vařím sama nebo navštěvuji místní menzy. Stravování v německé menze se nedá vůbec porovnat se stravováním v té české. Nachází se tu několik menz. Nejlepší je Alte Mensa, která je i v Německu vyhlášená. Máte tu výběr z několik chutných jídel, dezertů a salátů. Ještě jsem neměla nic co by mi nechutnalo. Někdy mají dokonce i Sushi. Myslím, že si tu každý vybere. Cena se pohybuje od 2 do 4 Euro maximálně. 

 

Co se týče studia, tak zde navštěvuju dohromady 8 kurzů ( názvy mám vypsané v profilu). Dva předměty (Sprachkurs, Grammatik) jsou pro zahraniční studenty a ostatní navštěvuji spolu s ostatními německými studenty. Většinou učitelé berou ohledy na to, že jsme "Erasmáci", tak na nás kladou menší nároky, ale to neznamená, že studium neni nenáročné. S kreditním systémem je to tu trochu jiné než u nás. Většinou to bývá tak, že za docházku dostanete 2 kredity, 4 za prezentaci a 6 za domácí práci. Můžete se tedy sami rozhodnout, kolik kreditů chcete získat. Mohu říci, že němečtí studenti jsou velice aktivní a většina z nich se velmi aktivně zapojuje do výuky. Hodiny probíhají vetšinou formou diskuzí. Nejzajímavější hodiny pro mě vede Prof. Zeuner. Semináře s ním Vám vřele doporučuji! 

Další velkou výhodou Erasmu v Drážďanech je, že za semestrální poplatek dostanete automaticky studentský průkaz, se kterým můžete cestovat po celém Sasku zadarmo. Mě tedy cesta do Děčína (zde bydlím) vyjde na pouhých 35 KČ. Můžete tedy ve volném čase podnikat spoustu výletů. V okolí se nachází plno hezkých míst, které stojí za návštěvu. Např.: Saské Švýcarsko, zámek Moritzburg, Leipzig, Meissen a další. (viz. foto). 
 

Ti, kteří mají rádi párty, tak Drážďany také ocení. Náchází se tu spoustu hospod, klubů, diskoték atd. (Jak menší, tak větší) Téměř každý den se tu koná nějaká akce. Každé úterý se tu pořádá tzv.: Länderparty, na které zahraniční studenti představují svojí zemi. Můžete tu ochutnat tradiční jídlo, pití, ale zatancovat si i na místní hity Každou středu se také koná karaoke, které mě osobně moc baví a v pondělí Café Lingua. O víkendu je zde akcí nejvíc. Největší klub se jmenuje Kraftwerk Mitte, kdo je milovník diskoték, tomu se tu bude určitě líbit.

 

Abych to shrnula, Drážďany jsou opravdu moc hezké město, které nabízí člověku plno možností jak strávit svůj čas. Chtěla bych moc poděkovat Univerzitě za to, že mi poskytla tuto možnost. Výjezd do zahraničí všem doporučuji už jen proto, že je to nejlepší možnost jak zlepšit své jazykové dovednosti a můžete získat plno cenných zkušeností. Já jsem zde moc spokojená a nikdy bych neměnila. K tomu všemu teď začaly vánoční trhy, které jsou nádherné. Zůstala bych tu klidně celý rok.

Kdyby se chtěl někdo na něco zeptat, klidně se na mě můžete obrátit.

Posílám hezký pozdrav z Drážďan 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17