Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus na Tenerife

Klára Ježková

Universidad de la Laguna

Vytvořeno

4. červen 2018

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Španělský jazyk a geografie se zaměřením na vzdělávání

Termín výjezdu

Letní semestr 2018

Vyučované předměty

Gramática descriptiva del español - sintaxis, Introducción a la historia, Tipología lingüística

Pokud můžeš, tak rozhodně vyjeď na Erasmus! Když se mi naskytla možnost studovat na Kanárských ostrovech, tak jsem dlouho neváhala. Chtěla jsem studovat v nějaké vzdálenější exotické zemi, proto jsem se rozhodla vyjet na Erasmus na Tenerife.

Studium na univerzitě

První týdny studia byly pro mě obtížné. Příliš jsem nerozuměla učitelům, ani spolužákům. Vše jsem ale zvládla. Také  jsem vybírala, které předměty budu studovat. Kvůli překrývání několika předmětů a kvůli jejich obtížnosti, jsem musela nakonec změnit polovinu zapsaných předmětů v LA. Ve všech zvolených předmětech jsme museli plnit hodně úkolů a psát různé seminární práce. S cizím jazykem zde tedy hodně pracujete a hodně se naučíte. 

Zdejší učitelé byli laskaví a vše třeba i vícekrát zopakovali, pokud jsem něčemu nerozuměla. Se studenty na univerzitě mám však spíše neutrální či negativní zkušenosti. Měli utvořené svoje skupinky a bylo obtížné se s nimi spřátelit. Většina mých přátel byli studenti Erasmu z jiných evropských států.

Doprava

Nejčastěji používanými dopravními prostředky v Santa Cruz de Tenerife a v La Laguně je tramvaj a autobus. Jízdné po městech mi však přišlo poměrně drahé. Naštěstí bydlím kousek od univerzity, takže většinou chodím pěšky. Velmi mile mě zde překvapilo, že všichni řidiči zastavují na přechodech a ještě vás mile pozdraví. Jen párkrát za celou dobu pobytu se mi stalo, že by mě na přechodě nepustili.

Naopak doprava meziměstská je velmi levná. Mohla jsem tak procestovat velkou část ostrova.

Podnebí

Podnebí Kanárských ostrovů je mírné po celý rok. V jarních měsících zde vydatně prší. Bez deštníku se tu tedy rozhodně neobejdete. Také mě překvapil oceánský vítr, který je silný a chladný. Klidně si do kufru přibalte zimní bundu, protože v únoru a březnu se Vám bude hodit. Můžete snadno prochladnout a onemocnět.

Díky oceánskému podnebí je zde i léto mírné. Nečekejte zde žádné výsoké teploty. Teplota od května až do konce léta se pohybuje okolo 20 – 22 stupni (v bezvětří teplotu odhaduju na přímém slunci na 30 stupňů). Slunce je však velmi intenzivní.

Volný čas

Když jsem si chtěla odpočinout od učení a úkolů, tak místem, kam jsem často směřovala bylo nákupní centrum Meridiano v Santa Cruz. Všem doporučuji ho navštívit, neboť je to snad to největší obchodní centrum jaké jsem kdy viděla. Všude samé butiky s oblečením, restaurace a také kino. Dalším nákupním centrem, které jsem často navštěvovala je Alcampo, které se nachází kousek od univerzity. Zde mají velký výběr zboží všeho druhu. Párkrát jsem také naštívila Parque marítimo César Manrique v Santa Cruz. Jedná se o velký komplex s bazény, které jsou napájeny mořskou vodou.

Dalším zajímavým místem, které jsem navštívila, byla restaurace La Cueva Caprichosa. Celá resturace je vybudovaná ve skále. Mnohokrát jsem zašla na jídlo do Hamburguesería Lili v La Laguně. Vaří tam výborná jídla. Co se týče hospod a barů, nemám co doporučit. Alkohol nepiju, takže hospody ani bary jsem nevyhledávala.

Jaká místa na Tenerife můžete vidět a navštívit?

Na Tenerife je opravdu velké množství míst, která lze navštívit. Napíšu vám nějaká místa, na která jsem zavítala.

V průběhu výjezdu jsem navštívila mnoho zajímavých míst, například město Punta del Hidalgo, nacházející se na severozápadě ostrova. Můžete zde spatřit nádherný výhled na oceán, hory a vysoký maják.

Dalším zajímavým místem k navštívení je obec Agua García, kde je možné strávit třeba celý den na procházce v subtropicém lese.

Každý, kdo miluje pláže a koupání, by na Tenerife přišel na své. Já ve volném čase naštěvovala pláž Playa de las Teresitas. Nachází se cca 6 km od Santa Cruz de Tenerife. Jedná se o jednu z nejkrásnějších pláží ostrova.

El Teide, největší sopka Španělska je místem, kam by měli zamířit všichni studenti Erasmu a návštěvníci. Zde mě uchvátila především unikátní sopečná krajina.

Parque marítimo César Manrique.

 

Problémy během pobytu

V prvních třech týdnech zde na Tenerife jsem měla problémy s ubytováním. Našla jsem si přes internet pronájem pokoje v jednom bytě v Santa Cruz. V bytě, kde žila kromě mě majitelka bytu a studentka z Německa. Ze začátku vše vypadalo v pořádku, jenže během několika dní jsem objevila dost zásadních nedostatků, např. prakticky netekla teplá voda ani při sprchování (max. půl minuty), polovina spotřebičů nefungovala, se soukromím to také bylo špatné, jelikož do bytu denně chodili cizí lidé. Po dvou týdnech si majitelka do bytu přinesla štěně (v inzerátu přitom majitelka psala, že zvířata v tomto bytu být nemůžou a že je byt klidný a nikdo cizí tam nechodí). Mám silnou alergii na psy. Během několika následujících dní jsem měla tak silné astmatické záchvaty kvůli alergii, že jsem musela ze dne na den odejít a najít si jiné ubytování. Naštěstí sebou mám všechny potřebné léky, které pomohly, takže jsem nemusela jít do nemocnice.

Také mi majitelka nechtěla dát smlouvu o pronájmu pokoje, s čímž jsem měla problém na policii, protože bez něj mi nechtěli vydat NIE, které bylo jednou z podmínek pro zaregistrování na univerzitě. Navíc tím, že jsem moc nerozuměla španělsky, jsem se cítila bezradně. Nakonec vše dobře dopadlo a našla jsem si rychle jiné ubytování.

Doporučuji Vám všem, kteří se rozhodnete vyjet na Erasmus, hledat ubytování až na místě a ne přes internet, protože přes internet nepoznáte skutečný stav pokoje/bytu a hlavně, neznáte majitele.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17