Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus – Turecko Canakkale

Martin Šíma

Çanakkale Onsekiz Mart University

Vytvořeno

4. prosinec 2012

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Sportovní management

Termín výjezdu

Zimní semestr 2012

Vyučované předměty

Analysis of Introduction in Physical Education and Sport, Corporate Finance, Management and Organization, Marketing Management, Introduction to Tourism, Windsurfing, Tennis, Turkish for Beginners

Zdravím budoucí „Erasmáky". Pokud bych vám měl doporučit nějakou zemi ke studiu pak je to právě Turecko, ale tohle asi řekne každý o své vlastní zkušenosti z Erasmu. Prvním kritériem výběru bylo jet někam do tepla a to druhé, aby tam pokud možno bylo moře, a právě tohle všechno nabízí město Canakkale a místní Onsekiz Mart Univesity. Tato universita se nachází na západním pobřeží Turecka v průlivu Dardanely.

Po příletu se mi stala asi jediná nepříjemnost za celý pobyt a to, že se mi v Istanbulu zapomněl kufr, jelikož jsem letěl z Istanbulu také letadlem, ale jak jsem měl možnost mluvit s ostatními nebyl jsem jediný. Pokud bych se měl tedy zmínit o nejlepším možném způsobu, jak se sem dostat, tak je to letecky buď z Mnichova, Berlína nebo Vídně (z Prahy je to moc drahé). Nejlepší je letět na Istanbul Atatürk Airport a odtamtud poté metrem na autobusové nádraží  a autobusem do Canakkale. Druhý způsob je letět na druhé Istanbulské letiště a to Sabiha Gokcen, které je na asijské straně a dále potom letecky do Canakkale (tohle byl můj způsob příletu sem).

Ubytování jsem našel velmi lehce asi do čtyř dnů, ale je možné si ho zamluvit už dopředu přes facebookové stránky příchozích Erasmus studentů. Nemají tu koleje, takže všichni bydlí u tureckých studentů, kteří poskytují ubytování v bytech právě pro Erasmáky. Za ubytování zde zaplatíte zhruba okolo 250 TL měsíčně.

Co se týče studia, tak je možné si vybrat z velkého množství předmětů z různých fakult a učitelé jsou fakt v pohodě. Mimochodem studijní oddělení a místí Erasmus koordinátoři jsou opravdu skvělí. Odpovídají co nejrychleji a ve všem jsou velice vstřícní. Univerzitní kampus se nachází asi 20 minut jízdy autobusem za městem a je opravdu velký a pohled z něj na Dardanelský průliv je nezapomenutelný. Všechny budovy jsou moderně zařízené. V celém kampusu je jedna velká jídelna, kde oběd stojí 2,25 TL.

Něco málo o místním studentském životě. Všichni studenti jsou velice přátelští a nejenom studenti, platí to o celém tureckém obyvatelstvu. Ještě jsem se nesetkal s někým, kdo by byl nějak nepříjemný. Noční život je také velice pestrý, barů je zde nepočítaně, ale budete si muset zvyknout na to, že alkohol je tu velice drahý, ale jinak ceny jsou zhruba srovnatelné s našimi. Diskotéky, ale zavírají kolem jedné hodiny. Je tu také opravdu mnoho míst, která navštívit. Patří sem například oblast Tróji, Assos, Galipoli a také dva ostrovy, které jsou opravdu krásné jedná se o Bozcaadu a Gökceadu. Také se mi podařilo udělat menší trip po celém Turecku, kdy jsme se dostali až k Íránským hranicím a věřte mi, že tato část je zcela odlišná od západu, takže v Canakkale si budete připadat opravdu jako v Evropě.

To je asi vše, co byste měli pro začátek vědět. Pokud byste měli nějaké další dotazy, tak se stačí zeptat.

Güle Güle..:)

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17