Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Studijní pobyt ve Freiburgu

Michaela Tylová

Pädagogische Hochschule Freiburg

Vytvořeno

1. leden 2013

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

Anglický a německý jazyk se zaměřením na vzdělání

Termín výjezdu

Zimní semestr 2012

Vyučované předměty

NJ - migrační literatura, gramatika, konverzace, všeobecný přehled o Německu (Geschichtliche Landeskunde)

Zdravím vás z jihoněmeckého malebného města Freiburgu. Ráda bych se s vámi podělila o zážitky a zkušenosti, které jsem stačila nasbírat.

Vrátím se o 2 měsíce zpět. Je začátek října a já se ocitám v 7 hodin ráno na freiburgském nádraží. O půl hodiny později mě vyzvedává Ulrike, jedna z místních koordinátorek. Jedeme tramvají směr Kunzenweg – ulice, kde je naše kolej. KOLEJE – ubytování si nemusíte shánět sami. Zhruba 2 měsíce před odjezdem (konec června) vám přijde emailem nabídka ubytování. Je potřeba na ni zareagovat co nejdříve, abyste měli pokoj jistý. Na ubytování si rozhodně nemůžu stěžovat. Naopak. Mít pokoj pro sebe je super. S mými třemi spolubydlícími, mimochodem příjemní lidé z Polska, Iránu a Německa, sdílíme kuchyň, koupelnu a WC se sprchou. Pro správný chod domácnosti bylo nezbytné si na začátku stanovit rozpis úkolů na každý týden. Musím říct, že to fungujeJ

Od kolejí se vrátím zpět k prvním dvěma týdnům pobytu zde. Je sice pravda, že seznamovací týdny nejsou povinné, ale přesto je celkem nezbytné je absolvovat. Co se dělo v těchto týdnech? Jednak organizační záležitosti – lístek na MHD (Semestertiket), mensakarta, sociální poplatek, zdravotní pojištění (ne pro ty, kteří mají evropskou zdravotní kartičku) a studentský průkaz - a jednak začlenění se mezi ostatní Erasmus studenty. Všechno bylo organizované a bylo celkem nepravděpodobné, že byste nebyli o něčem informováni. Co se týká začleňování, zpočátku to není pro mnohé jednoduché. Nevíte pořádně, o čem se bavit. Po pár dnech ale přijdete na to, že jste v téměř stejné situaci jako ostatní a je vyhránoJ.

Začátek semestru se rozjede a vy si uvědomíte, že se práce v hodině možná trochu odlišuje od hodin v Liberci. Studenti jsou aktivní, snaží se spolupracovat, přemýšlí a mnozí mají i dobré nápady (to vše ale splňují i studenti z Liberce, ne?J). Výběr předmětů nemusí být přes počáteční tápání tak složitý proces, i když vlastně zpočátku vůbec nevíte, co si vybrat. Nejlepší je proto si vytvořit ještě před začátkem semestru rozvrh, který by mohl být pro vás reálný. Vybrané semináře během prvních dvou týdnů navštívit a třetí týden se definitivně rozhodnout co navštěvovat. Předem je nutné napsat emaily všem vyučujícím, jejichž předměty chcete navštěvovat. Ve většině případů obdržíte kladnou odpověď.

Stravování je další kapitolou. Už jsem si celkem zvykla, ale přesto – kombinace některých jídel jsou nepředstavitelné. Na výběr máte ze dvou jídel – vegetariánské a z masa. Kromě toho se můžete sami obsloužit u jiných pultíků. Záleží prostě na vás.

Tak to by bylo prozatím ode mě vše, co jsem vám chtěla sdělit.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17