Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus ve Freiburgu

Barbora Kameníková

Pädagogische Hochschule Freiburg

Vytvořeno

25. prosinec 2013

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

Deutsch als Fremdsprache

Termín výjezdu

Zimní semestr 2013

Vyučované předměty

Sprachkurs Deutsch als Fremdsprache (Grammatik, Konversation und Wortschatz), Geschichtliche Landeskunde,Deutsch für Studium

Zdravím všechny z německého města Freiburg!

 Freiburg je krásné město s bohatou historiíí a pestrou škálou možností využití volného času. Leží na jihu Německa blízko hranic se Švýcarskem a Francií, což je skvělá příležost cestovat i do jiných zemí než je Německo. Navíc se nachází na úpatí pohoří Schwarzvald, což ocení zase milovníci přírody, turistiky či zimních sportů.

Nejtěžší úkolem zde pro mě bylo sehnat si ubytování. Freiburg je město plné studentů a je velmi těžké si tu sehnat ubytování. Už před odjezdem si člověk může zažádat o pokoj na koleji, ale ne každému je vyhověno, což mě osobně velmi zaskočilo. První dny jsem strávila v hostelu, poté jsem díky mé německé"Buddy" měla měsíc možnost bydlet v jedné ubytovně, čímž jsem získala víc času na hledání si stálého ubytování. Zkoušela jsem dostat místo na kolejích, byla jsem na mnoha prohlídkách bytu, ale první týdny byly bohužel neúspěšné. Situace s ubytováním je tu opravdu hodně špatná a člověk by na to měl být připraven. Po několika týdnech jsem si nakonec za pomoci mé německé univerzity našla stálé ubytování. Je to rodinný dům, kde mám velkou ložnici a dále společnou kuchyň a koupelnu. Nájemné je 300 euro na měsíc, což je na české poměry hodně, ale zde to není zdaleka nejdražší.

Během prvních 3 týdnů ve Freiburgu ještě neprobíhala výuka a my jsme si zařizovali všechno, co bylo potřeba (lítačka, mensa karta, volba předmětů) a to za pomoci místních koordinátorek. Během těchto týdnů jsme trávili většinu času všichni erasmáci pohromadě, takže už na začátku se člověk seznamoval s mnoha lidmi.

PH Freiburg je pedagogicky zaměřená škola a na výběr je tu mnoho oborů od jazyků přes historii po sport. Jakožto erasmáci můžeme studovat jakékoli předměty chceme. Je tu také nabídka speciálních předmětů pro erasmáky, které mohu jenom doporučit. Během prvních týdnů se píše jazykvý test a na základě jeho výsledků se člověk může rozhodnout, jakou úroveň jazykových kurzů bude studovat. Kromě kurzů gramatiky a konverzace, je tu také předmět reálie Německa, jehož součástí jsou i exkurze, což je skvělé. Navštívili jsme už Mannheim, Berlín, Weil, Basilej a několikrát i historické centrum Freiburgu.

Kromě přednášek je tu také nabídka mnoha sportů a všemožných cvičení, která jsou většinou zadarmo. Pro zahraniční studenty je tu také International Club, který pořádá spoustu akcí pro zahraniční studenty a to včetně exkurzí. V rámci tohoho klubu si člověk může najít svého "Buddyho", což je zpravidla nějaký německý student/ka nebo také jazykového tandem partnera. Všechno rozhodně stojí za vyzkoušení.

Součástí PH je také mensa, kde si může člověk vybrat z 2 denních nabídek, mnoho druhů masa, příloh a salátů. Oběd výjde průměrně na 3 eura, což je poměrně slušná cena.

Pokud člověk nakupuje potraviny v těch levnějších obchodech (Lidl, Aldi,..), jsou ceny srovnatelné s těmi českými.

Jak jsem již zmínila, Freiburg se nachází blízko Francie a Švýcarska. Člověk tak může poměrně snadno obě země navštívit. Cestování je zde drahé a to hlavně, když se cestuje vlakem. Velmi výhodné je kupovat si skupinovou jízdenku. Člověk se pak podívá i na vzdálenější místa a nevýjde to tak draho. Na PH je nás 60 zahraničních studentů a skoro pořád společně někam jezdíme. Za těch několik pár týdnů jsme byli v Karlsruhe, Heidelbergu, Basileji, Dachau, Titisee, Colmaru, Štrasburku a poté ještě na exkurzích, které jsem už zmiňovala. Lítačku, kterou většina z nás používá denně k ježdění hromadnou dopravou, lze použít také na cestování v okruhu několika desítek km v okolí Freiburgu, což je také skvělé a člověk se tak podívá i na ta méně známá ale přesto moc hezká místa.

Před odjezdem a ze začátku pobytu, kdy jsem se potýkala s problémy s ubytováním, jsem často pochybovala o tom, zda jsem se rozhodla pro Erasmus správně, ale teď můžu s jistotou říci, že to byla skvělá volba a Erasmus ve Freiburgu můžu všem jenom doporučit. Člověk se stane samostatným (nic jiného mu ani nezbývá ;), sebejistějším v jazyce a také pozná obrovské množství zajímavých lidí, se kterými zažije nezapomenutelné. Takže žádné otálení, jeďte! :)

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17