Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Jak jsem začala a jak jsem zakopávala

Daniela Salačová

Technische Universität Chemnitz

Řekněme si to na rovinu, všechny začátky jsou těžké, a můj začátek v Chemnitz v Německu nebyl výjimkou. První dny jsou na ERASMU asi nejhektičtější, ale také nejdůležitější. Zařízení ubytování, studijního průkazu, potvrzení o pojištění a mnohé jiné věci. Hned po příjezdu jsem zjistila, že by se občas vyplatilo pozorněji číst. Chtěla jsem se jít po příjezdu imatrikulovat, ale nejprve jsem musela mít potvrzení o tom, kde jsem ubytovaná. Jelikož každá budova byla na opačném konci města, tak jsem imatrikulaci již nestihla. Díky této zdánlivě malinké chybě bylo první týden v Chemnitz velmi náročný. Bez imatrikulace není možný mít studentský průkaz, bez studentského průkazu zase „lítačka" a připojení na internet...

Po obstarání všech těchto věcí odpadne spousta starostí a nastane lehčí část pobytu jako je: Vybrat si správné předměty, vybrat si nějaký sportovní kurz, zjistit kam se dá po škole jít, seznámit se s ostatními erasmus-studenty a jiné užitečné věci. Naštěstí existuje v Chemnitz tzv. Patenprogramm. Když se do něj zaregistrujete, tak nejen že vám všechny užitečné věci chodí na mail, ale máte k dispozici vždy jednoho studenta, který se o vás stará a je ochotný vám pomoci s všemi možnými i nemožnými věci.

Nemusíte mít nikdy strach, že jste v něčem sami. Je zde spousta lidí, kteří jsou ochotni vám pomoci a ještě více lidí, kteří májí podobný problém nebo obavy jako vy.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17