Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

ERASMUS VE VÍDNI

Aneta Tvrzníková

Pädagogische Hochschule Wien

Vytvořeno

28. duben 2015

Studijní obor

ČJ-NJ

Termín výjezdu

Letní semestr 2015

Vyučované předměty

Grammatik der Deutschen Sprache, Landeskunde, Gemeinsames Lernen, Schulpraxis, Einführung in die Sprachwissenschaft

Můj Erasmus ve Vídni

Jelikož jsem vždycky chtěla jet na Erasmus, a nestihla to v bakalářském studiu, rozhodla jsem se odjet ve studiu magisterském. Mojí studijní aprobací je čj-nj, a proto byla volba mého místa pobytu jasná – musí to být německy mluvící země. A tak jsem se nakonec dostala sem, do Vídně.
Studuji na Pädagogische Hochschule Wien. Sice zde nemají magisterské studium, ale to vůbec nevadí, výběr předmětů je velký a stejně záleží na tom, co se vám podaří alespoň trochu spárovat s předměty na TUL. Se vším vám zde rádi poradí místní koordinátoři, kteří zodpovědí všechny otázky a jsou opravdu laskaví. Školní campus se skládá z několika budov. Najdete tu knihovnu, dvě menzy (Na výběr je ze 2-4 jídel, každé za 4 Eur. Spokojeni ale moc nejsme, na TUL vaří lépe :) ) a hlavně Praxischule, do které chodím na praxi. Schulpraxis je jedním z předmětů pro Erasmáky. Podle aprobace vás přiřadí do některé třídy, kde potom učíte (záleží ale na učitelce či na vašich jazykových znalostech). Já učím ve smíšené třídě, ve které jsou děti z 1. – 4. třídy, a je to super, jelikož mám možnost si vyzkoušet učit děti, pro které je němčina Muttersprache a ne Fremdsprache, jak je tomu u nás.
Pädagogische Hochschule je malá škola (oproti místní Hauptuni), tudíž přijímá i nižší počet Erasmus studentů. V letním semestru je nás pouze 16 (standardní počet je něco kolem 30), což mě trochu překvapilo. Přesto ale podnikáme spoustu věcí, poznáváme krásy Vídně, jezdíme na výlety, chodíme do kin, divadel, na koncerty a samozřejmě i na party :) . Ve Vídni je toho každopádně k vidění dost a člověk se tu vůbec nenudí.
Co se bydlení týče, bydlím v Haus Vindobona nedaleko Rathaus a jsem spokojená (i když Harcov je Harcov :)). Pokoje jsou jednolůžkové či dvoulůžkové s vlastní koupelnou a společnou kuchyní pro každé patro. Cesta do školy odtud trvá zhruba 45 min, což je celkem dlouho. Tak to je zde ale bohužel se všemi kolejemi, jelikož škola se nachází na jihu Vídně, kde je v blízkosti pouze Margaretten Haus (cca. 20 min), na který si ale spolužáci stěžují, protože zde špatně funguje internet. Pozor! – Na žádných kolejích se nenachází polštáře a peřiny, takže nezapomenout přivézt!
Vídeň je překrásná, tak neváhejte a navštivte ji, určitě se vyplatí tu strávit nějaký čas!
Jakékoliv dotazy ráda zodpovím :)

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17