Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus ve Vitorii-Gasteiz

Jana Součková

Universidad del Pais Vasco

Vytvořeno

30. listopad 2014

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Specializace v pedagogice angličtina-španělština

Termín výjezdu

Zimní semestr 2014

Vyučované předměty

Literatura Hispanoamericana II: Siglo XX

Erasmus je především obrovská zkušenost! Určitě jeďte, je v podstatě jedno kam, protože každé místo má něco do sebe a to hlavní vám nabídnou všechna - seznámíte se tak rychle s tolika lidmi, jako při žádné jiné příležitosti, rozmluvíte se v cizím jazyce, podíváte se, jak to chodí jinde, a poznáte spoustu nových míst, jídel, kultur... A to za to stojí, ne?

Vitorii-Gasteiz jsem si vybrala hlavně kvůli nabídce předmětů a kurzů pro Erasmáky. Jak se můžete dočíst ve zprávách studentů z minulých let, na Facultad de Letras nabízí předmět, který spočívá v absolvování několika výletů po Baskicku (dopravu a vstupy hradí škola). Potom nabízí intenzivní kurz španělštiny před zahájením semestru a během semestru kurz španělštiny a baskičtiny. Jenže letos je všechno jinak. Předmět s cestováním zrušili snad už loni a teď je to jen dobrovolná aktivita – rozešlou e-maily Erasmákům na Facultad de Letras s nabídkou pěti výletů – vždy v sobotu – a vy se můžete přihlásit a stále platí, že autobus i vstupy platí škola. Co se týče těch kurzů, když už jsem vyplnila a odeslala Learning Agreement, napsali mi obratem, že letos se tyto kurzy, zpoplatňují – letní intenzivní kurz stojí 120 euro a semestrální kurzy španělštiny a baskičtiny 180 euro každý. Takže ještě před příjezdem jsem věděla, že budu muset dělat změny v rozvrhu, protože jsem nechtěla dát 480 euro jenom za kurzy, které byly ještě do loňska zdarma. U nás na univerzitě mi řekli, že snad ve Španělsku nemají právo to zpoplatňovat, že mají ve smlouvě, že předměty pro Erasmáky musí být zdarma, ale stalo se. Rozhodla jsem se nechat si jen ten letní kurz, abych se trochu rozmluvila a poznala na začátku Erasmáky a myslím si, že stojí za to.

Vybrat si předměty mě stálo dost práce, protože je jednak těžké sestavit si rozvrh, když mají každý předmět dvakrát do týdne, ale taky jsem narazila na spoustu nevstřícných profesorů. Jeden nám třeba řekl, že mu Erasmáci v jeho hodinách nevadí, ale že nebude dělat žádné rozdíly mezi námi a Basky – ani v hodinách, ani při zkoušce. Nakonec tu mám předmět „Literatura Hispanoamericana II: Siglo XX“, moc mě nebaví a taky to není úplně zadarmo – musíme pořád něco číst a psát na to eseje, manifesty, skupinové práce, součástí hodnocení je i prezentace. Je to ale jeden z nejlepších (= nejmíň hrozných) předmětů, na které jsem tu narazila, je nás tam hodně studentů z Erasmu a profesorka je k nám celkem vstřícná. Zbylé předměty mám jazyky, ty můžu jedině doporučit. Jmenuje se to vždy „Segunda lengua I“ nebo „Tercera lengua I“ (to jsou začátečnické, pokud chcete pokročilejší, tak si můžete dát třeba III). Na všechny jazyky, kam chodím, máme rodilé mluvčí a jsou strašně vstřícní a milí.

Byt

Chtěla jsem se vyhnout těm počátečním stresům s hledáním bytu a spaním v hostelu, takže jsem vzala byt, ve kterém loni i předloni už bydlely studentky z naší univerzity a zaplatila zálohu ještě před příjezdem do Španělska. Bylo fajn přijet a rovnou se zabydlet, ale zpětně si myslím, že je možná lepší si pár bytů tady obejít a vybrat si podle vlastního gusta, přecejen tam budete muset žít několik měsíců, takže za pár dní hledání to stojí. Já bydlím se spolužákem z TULky Lukášem a s jedním Baskem, náš byt se mi líbí, bydlíme 20 minut od školy a 10 minut od centra a platíme 300 euro měsíčně včetně gastos a wifiny. Když to ale srovnám s byty Erasmáků, kde jsem už byla, tak jsou i takoví, kteří platí kolem 250 euro i méně a bydlí v krásných bytech v centru. Nabídek je všude hodně – po univerzitě na nástěnkách, ve skupině Erasmáků na FB a určitě vám poradí i v Helpcentru. Vlastní zkušenost s hledáním bytu nemám, ale jedna Erasmačka mi říkala, že je lepší vybírat až tady, protože nabídky na internetu jsou předražené a fotky, které tam dávají, byt zkreslují. Nejlevnější a nejlepší nabídky většinou na internetu nenajdete a navíc je lepší si ten byt prohlédnout.

Papírování

Čekala jsem dost obíhání a papírování, ale to se nějak nestalo, vyřizování před příjezdem bylo určitě horší. Po příjezdu jen zajdete na univerzitu za koordinátorem, nahlásíte se, že jste tady a vyfasujete desky s potřebnými informacemi ke studiu a tipy na výlety. Potom máte těch 14 dní, abyste chodili, na jaké předměty chcete, a koncem září je zápis pro studenty Erasmu, stačí jen přijít do sekretariátu v přízemí s občankou a vyplněným papírem s předměty. Potom si musíte nechat potvrdit Změny koordinátorem, nechat naskenovat a poslat e-mailem na TUL. Naši koordinátorku jsem dodnes (konec listopadu) neviděla, všechno vyřizujeme s jejím asistentem Garikoitzem, který je strašně ochotný, bezproblémový a je na tom kanclu snad pořád. Doteď jsme vůbec žádné problémy s baskickou univerzitou, co se týče papírů, neměli, dokonce nám sami poslali už v červnu potvrzený LA a vždy nás sami dost dopředu upozornili, co chtějí od nás.

Fiestas

Připadá mi, že většina lidí má pocit, že Erasmus je jenom o fiestách – a v postatě to tak je. Každou středu chodí Erasmáci hrát do baru Txapeldun beerpong, každý čtvrtek se chodí na pintxopote a v podstatě kterýkoliv den v týdnu jsou různé fiesty na bytech nebo se prostě jen chodí po barech a diskotékách. I kvůli tomu jsem dost váhala, jestli jet, protože nejsem úplně párty typ a jsem skoro abstinent. Prvních čtrnáct dní jsem chodila na všechny fiesty, co se nabídly, abych poznala lidi. Jen jsem se ale utvrdila v tom, že fiesta na bytě ve třiceti lidech, kde není k hnutí a stejně vás ve dvě ráno přijede vyhodit policie, není úplně můj styl. Ani diskotéky, které otevírají až kolem třetí ráno. Je ale úplně na vás, jak se zařídíte, já si žiju vlastním životem, vídám se s lidmi, kteří jsou víc jako já, a pařit jdu jednou za čas, když se mi chce, a ne čtyřikrát do týdne jako jiní Erasmáci.

Cestování

Cestování je pro mě jednou z nejdůležitějších částí Erasmu. V okolí Vitorie je naštěstí hodně krásných míst a měst, kam se vydat. Několikrát určitě pojedete do dvou nejbližších měst - Bilbaa a San Sebastianu, který má nádhernou pláž. Dají se vychytat akce na jízdenky – třeba do Barcelony jedu v lednu za 10 euro tam i zpátky, což je levnější než do Bilbaa! Pokud chcete za přírodou, nemusíte nikam daleko, můžete si obejít třeba Anillo Verde, který vede přímo kolem Vitorie a má 30 km, nebo jet autobusem asi za dvě eura k jezeru „Pantano de Landa“, kde se dá koupat (nečekejte nic extra, pláž v San Sebastianu to zrovna není), ale i jít na túru do kopců, třeba do přírodního parku Gorbea hned za městem.

Na závěr

Nemám sice jak srovnávat a Vitoria-Gasteiz je krásné město, ale nenadchlo mě tolik, abych řekla, že bych už neměnila. Velká nevýhoda je, že tu není žádná organizace pořádající výlety a akce pro Erasmáky (snad jen v Bilbau), takže kromě těch pár výletů od univerzity musíte cestovat na vlastní pěst. Počasí je tu zatím fajn, do konce října bylo hezky, v listopadu už bylo pár dnů kolem deseti stupňů i méně, ale teď je zase tepleji, myslím, že v Liberci jste na tom hůř. Deštník tu ale potřebovat budete.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17