Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Jak jsem začala a kde jsem zakopávala

Veronica Pěknicová

Universidad del Pais Vasco

Vytvořeno

8. listopad 2010

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Španělština, angličtina

Termín výjezdu

Zimní semestr 2010

Vyučované předměty

Literatura del siglo del Oro, El cine y los medios audiovisuales, Espaňol para los estudiantes extranjeros, Euskera, Descubrir País Vasco, Historia y Cultura de los países de habla inglesa

Zdravím ze španělského/baskického městečka Vitoria. Chci se s vámi podělit o pár tipů, jak zde přežít a zdárně zdolat prvních pár dní.

První asi nejdůležitější bod je se sem vůbec dostat. Dle zkušeností je asi nejvýhodnější si zakoupit letenku do Madridu a z Madridu autobusem (www.alsa.es). Jízda sice trvá 4,5 hodiny, ale je to nejlevnější způsob. V Madridu se nemusíte ničeho bát, z letiště jezdí co deset minut autobusy přímo na Avenida América odkud vyjíždí pak autobus směrem Vitoria.

Ve Vitorii jsem měla štěstí, že mě přišla vyzvednout moje „madrina" a ukázala mi, kde je můj hostel. Rozhodně si najděte na první noc něco už v ČR, abyste měli alespoň základní představu, kde se to místo nachází. Také je dobré si najít na mapě, kde se nachází univerzita, protože je to nejdůležitější místo, kam se musíte dostat.

Co se týče programu „madrinas y padrinos".Jedná se vlastně o program sloužící zahraničním studentům. Zadáte do databáze svoje údaje a doufáte, že si vás někdo najde a ujme se vás. Nevýhodou je, že tento program je tu v začátcích, takže není tolik místních studentů, kteří by se o vás mohli postarat. Já měla štěstí a vybrala si mě jedna holčina, která strávila loňský rok na Erasmu v Polsku, takže věděla, jak to tak chodí v začátcích a jak je člověk vyjukaný, když přijede na cizí místo, kde má strávit další rok. 

Ve škole jsme byly mile překvapené, protože přístup koordinátorů je velice vstřícný, opravdu se o vás zajímají a mají na vás čas. (Sice to znamená, že mají čas i na ostatní studenty a pořád se někde čeká, ale přesto přese všechno nemáte pak takový strach se ptát a ptát a ptát na vše, co potřebujete vědět.) První den vyplníte pár papírů a hned vás odkážou na Help Center. Zde se o vás postarají, co se týče ubytování. Samozřejmě můžete hledat na vlastní pěst, nástěnek s nabídkami je tu nespočetně, ale v Help Centru stále potkáváte lidi, se kterými můžete hledat a máte jistotu, že to nebude nějaký pochybný inzerát.

My hledaly několik dní, ale nakonec se to vyplatilo. Velký byt se základními věcmi a navíc velice milým domácím. Když viděl, že jsme přijely vlastně jenom s jedním kufrem, hned nám ochotně koupil i nádobí, novou mikrovlnku, novou pračku, nabídl nám, že nás vezmou s rodinou na nějaký výlet... Asi to není úplně obvyklé potkat až takhle milé lidi, ale měly jsme štěstí. Celkově mi přijde, že kdykoliv zmíníte Česká republika a Praha, jsou všichni nadšení, protože většina lidí Prahu zná a někdy navštívila, tak si vždycky rádi zavzpomínají. 

Rozhodně doporučuji co nejdříve po příjezdu zařídit místní telefonní číslo, protože například při hledání bytu se vám to rozhodně bude hodit.

No a vlastně po vyřízení papírování a bydlení už vás čekají samé milé věci. Během prvních dní potkáváte další erasmus studenty, děláte si nové přátele... Je složité tu shromáždit všechny erasmus studenty, protože tu nefunguje žádný organizační tým, který by sezval studenty na jedno místo. Ale například univerzita každých 14 dní organizuje výlety zadarmo právě pro zahraniční studenty. Takže nejenže potkáte spoustu lidí tam, ale navíc poznáváte País Vasco zadarmo a s obsáhlým výkladem profesora, který to tu zná jako vlastní boty.

Vitoria je město velice útulné. Historické centrum, paneláky naštěstí jenom v periferiích. Vitorie právem získala ocenění pro nejzelenější město. Spousta parků a přírody. Což se zároveň odráží i v životním stylu obyvatel. Na ulicích potkáváte spoustu běžců a cyklistů, takže vás to taky svádí k pohybovým aktivitám. Rovněž se tu dá chodit do bazénu, spousta tělocvičen a taky bowling je vítaná erasmácká zábava.

Rozhodně pobyt tady doporučuji, je to cenná zkušenost. Člověk nejenže pozná nové věci, ale i sám sebe a že se o sebe vlastně dokáže postarat se vším všudy.

 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17