Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Život v OVIEDU

Klára Hartychová

Universidad de Oviedo

Vytvořeno

17. duben 2015

Studijní obor

Filologie a Geografie

Termín výjezdu

Letní semestr 2015

Vyučované předměty

Espanol en América, Literatura Espanola del siglo XIX, Geografíe de Espana, Geografíe de Europa

ERASMUS...To musíš zažít!!

Jedním z mých cílů při nástupu na vysokou školu bylo jet na erasmus. Jasnou volbou bylo Španělsko, když už studuji tu španělštinu. Pak stačilo jen podat přihlášku, vybrat budoucí univerzitu a doufat, že projdu výběrovým řízením. Vše šlo celkem hladce..

OVIEDO - jsem tady!! Krásné město na severu Španělska se spoustou kadeřnictví, přechodů, kruhových objezdů a milých lidí. Díky častému dešti je tu všude zeleno, nádherná příroda a čisto (každou noc můžete potkat úklidovou službu, jak na všech místech myje ulice :D). Typické asturiaské počasí: déšť, déšť, sluníčko, déšť, ale zvyknete si. Nepřízeň počasí převrší spousta zážitků a akcí s novými kamarády. 

Zpět k příjezdu sem. Vyřizování všech papírů, smluv, změna předmětů - nic lehkého tady, ale nesmíte se vzdát a jít za tím, co chcete a potřebujete. Nakonec vám vyhoví a dají potřebná potvrzení. HLAVNĚ se nenechte odradit od toho všeho papírování! Ubytování jsem měla zajištěné již z Čech a vše klaplo, máme krásný byt. Koleje tu nemají, alespoň myslím. A cafetería, tak říkají místní "menze", se opravdu s tou naší srovnat nedá, vážím si toho co máme v Liberci :). Na druhou stranu další zkušenost do života, učím se pořádně vařit :D. Určitě se tu člověk osamostatní a pozná, že život bez maminky, která vždy uvaří, vypere a vyžehlí, je náročnější, ale je fajn! 

Škola tu začíná až v 9 hodin, což pro mě bylo příjemné překvapení. Celkově Španělé mají trochu jiný denní režim než my, odpolední siesty, kdy jsou obchody zavřené, večerní tapas a spát se nejde před půlnocí. O zábavu, výlety a jiné kulturní akce se tu starají dvě organizace pro zahraniční studenty, takže se rozhodně nudit nebudete! Kromě poznání jiné země a kultury získáte spoustu nových přátel z cizích zemí a poznáte jejich kultury, což je velmi obohacující. Mít kamarády po celém světe se vždycky hodí.

Jestli váháte jet či nejet, říkám pětkrát ANO! Zážitky a zkušenosti, které tady získávám, budu mít na celý život a už teď vím, že na tuto etapu studia budu vždycky vzpomínat s úsměvem na tváři a hřejivým pocitem v srdci.

Těžko popsatelné...to musíš zažít!! :)

 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17