Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

GREEN CAPITAL

Nikol Chvalinová

Universidad del Pais Vasco

Vytvořeno

1. prosinec 2013

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

ŠJ - AJ

Termín výjezdu

Zimní semestr 2013

Vyučované předměty

španělština, španělská fonetika, italština, němčina, euskera

Rozhodovala jsem se dlouho, jestli odjet či neodjet na půl roku do Vitorie a jsem moc ráda za to, že jsem se nakonec rozhodla správně. Je to neskutečná příležitost a zkušenost, která vás poznamená na celý život. Připravte se na to, že Erasmus vás změní, naučíte se naprosté samostatnosti a zodpovědnosti.

Rozhodla jsem se vycestovat na zimní semestr, protože můžete absolvovat letní jazykový kurz, který je zdarma a navíc za něj získáte kredity. Kurz se koná už na přelomu srpna a září, takže máte čas v klidu poznat město, najít si bydlení a kamarády ještě před začátkem semestru.

Letěla jsem 18. srpna z Prahy do Bilbaa se společností Smartwings. Měli jsme povolených 15 kilo a za příplatek 20 euro až 23 kg. Doporučuji letět až do Bilbaa, protože z Bilbaa je to do Vitorie pouze hodina cesty autobusem, takže se nemusíte „vláčet“ s těmi těžkými kufry takovou dálku. Doporučuji mít předem zarezervovaný hotel, protože bych si neuměla představit hledat nějaký hotel s těmi zavazadly, co táhnete.

První, co musíte udělat po příjezdu, je zajít do Helpcentra, kde vám María Carpintero pomůže úplně se vším. Všichni jsou moc milí a ochotní, jsou schopni s vámi mluvit anglicky, pokud je potřeba. María vám vytiskne seznam volných bytů, vy si jich pár vyberete, domluvíte schůzky a hledáte. My jsme našli byt za dva dny, byli jsme pouze na dvou prohlídkách a hned druhý byt se nám líbil. Platím 300 euro měsíčně (vše zahrnuto). Jsme na bytě pouze dvě Češky, máme jeden volný pokoj, ale do toho se nikdo nenastěhoval, takže máme byt pro sebe. Není nutné hledat si byt pouze s cizinci, jak všichni doporučují, protože španělsky se naučíte perfektně tak jako tak.

Potom, co si seženete byt, už se můžete soustředit jen na školu, kamarády a hlavně fiesty. Na letním kurzu poznáte většinu erasmáků. Po letním kurzu dorazí další vlna erasmáků, zejména latinoameričanů a Italů. Připravte se na to, že budete mít během pár dní několik desítek nových kamarádů. Všechny vztahy se tady vyvíjejí extrémně rychle, takže za pár týdnů už pro vás budou všichni jako rodina. Z vlastních zkušeností doporučuji bavit se zpravidla s latinoameričany nebo přímo španěly, protože takhle se naučíte španělsky ze všeho nejvíc.

Co se týče školy a rozvrhu, to byl pro mě trošku chaos. Prvních 14 dní v semestru chodíte na předměty, jaké chcete. Na fakultě jsou vyvěšené termíny všech předmětů, vy si musíte podle svého sestavit rozvrh a pak jít na hodinu a rozhodnout se, jestli se vám líbí nebo ne. Já jsem si zvolila zejména předměty, co mě zajímají, protože v Liberci mi stejně skoro nic neuznají. Každý předmět budete mít dvakrát týdně, s čímž musíte počítat při sestavování rozvrhu. Jinak profesoři jsou všichni milí a ochotní vám pomoct nebo poradit. Po tom, co doděláte rozvrh, vás imatrikulují, dostanete kartičku university a pak už jen chodíte na hodiny podle svého rozvrhu. Já mám školu každý den, ale vždy končím nejdéle ve tři hodiny odpoledne.

Po nalezení bydlení, dokončení rozvrhu a imatrikulaci už vás nečekají žádné další starosti. Připravte se na to, že budete všechen volný čas trávit s přáteli, cestovat, užívat si a stanete se experty v přípravě Kalimotxa.

La facultad de Letras nabízí pro studenty erasmus pět exkurzí, které jsou naprosto zdarma. Toho doporučuji využít, protože se zadarmo podíváte na spoustu míst v Baskicku a do Francie. To opravdu oceníte, protože cestování po Španělsku je extrémně drahé. Já jsem se zatím podívala mimo exkurze několikrát do San Sebastiánu a Bilbaa, dále do Madridu, Pamplony a Paříže. Ještě plánuji jet do Lisabonu a Burgosu. Připravte se ale na to, že cestování si budete muset sponzorovat sami, protože od university dostanete 400 euro, ze kterých vám nejspíš po zaplacení bydlení, jídla a nějakých fiest nic navíc nezbude.

Jinak pokud se ještě rozmýšlíte, tak neváhejte a vyrazte na erasmus, je to nejlepší rozhodnutí, jaké můžete udělat!!

¡¡Venga, agur!!

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17