Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Na ERASMUS do Düsseldorfu

Věra Franková

Heinrich Heine Universität

Vytvořeno

13. duben 2016

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

Německý jazyk a historie

Termín výjezdu

Letní semestr 2016

Vyučované předměty

Deutsche Filmgeschichte

Po čtrnácti dnech strávených v Düsseldorfu ...

Začala bych asi tím, že všem vřele doporučuji erasmus v Düsseldorfu, protože už jen kvůli tak nádhernému městu má cenu sem jet. Nejen město, ale i univerzita a studentský život tady, to vše je skvělé.

Z kolejí budou asi studenti zvyklí na Harcov trochu v šoku. Jestli pozitivně nebo negativně záleží na tom, kde vás ubytují. Já bydlím v Brinkmannstraße, do školy to mám asi 15 minut pěšky a do centra je to také kousek. Ale tyto koleje jsou staré a drahé. Po Düsseldorfu je kolejí více a mnoho z nich je v mnohem lepším stavu, vše je tam až možná luxusní. Bydlím sama, mám sama pro sebe kuchyň i koupelnu, ale celý můj "apartmán" není větší než pokoj na harcovských kolejích. Kolejné je taky nejvyšší výdaj v rozpočtu, více než 3/4 ze stipendia a na ostatních kolejích jsou ceny obdobné. Dalším velkým výdajem je Student Ticket, který se platí v erasmus kanceláři, a můžete díky němu jezdit po celé spolkové zemi. Dozvěděla jsem se, že je možné Student Ticket neplatit, pak se platí jen poplatek škole, který je cca 100 eur, doporučuji zakoupit Student Ticket, který stojí cca 273 eur, protože městská hromadná doprava v Düsseldorfu je velmi drahá a díky Student Ticketu nemusíte trávit víkendy na kolejích a místo toho navštívit například Kolín bez placení cesty. 

Dalším výdajem je vybavení kolejí, i přes to, že platíte tak vysoké kolejné, je dost pravděpodobné, že v pokoji nenaleznete závěs do sprchového koutu, závěs do okna, odpadkový koš, wc štětku, ani deku a polštář, naštěstí je tu IKEA :)

Po schůzce v Erasmus kanceláři dostanete přihlašovací údaje na stránky, kde si zapíšete předměty, je to něco podobného jako STAG. Pak jen stačí dorazit na hodinu a domluvit se s vyučijícím, jestli mu nevadí, že jste erasmus student a podmínky pro vás. Celý kampus je veliký a dost složitý, v tom vám pomůže aplikace myHHU, kde je i navigace :) Zatím jsem byla na jen na třech kurzech, tak nemůžu úplně říct, jak to celé funguje, ale všichni jsou tu milí a snaží se pomoct. 

Jestli přemýšlíte, jestli jet na erasmus (kamkoli) zimní nebo letní semestr, určitě volte letní. Je mnohem lepší jít s partou přátel do parku na deku, než pít svařák na náměstí, i když vánoční trhy mají také své kouzlo, ale v zimě není tolik party. Studenti, co tu jsou už druhý semestr, říkali, že zimní semestr nebylo zdaleka tolik možností. Pro erasmus studenty je tu každé pondělí Stammtisch, kde se seznámí mezi sebou i s německými mentory a jinými studenty, kteří na stammtisch chodí. Pak je tu plno klubů v Altstadtu a studentský spolek delta omega psí, který pořádá několik akcí v semestru. V neposlední řadě nesmím zapomenout na tradiční "pokojové" party. Pokud neumíte neměcky, tak se tady vůbec nic neděje, většina studentů se tu dorozumívá jen anglicky. 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17