Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Jak se nám žije ve Vitorii

Helena Marksová

Universidad del Pais Vasco

Vytvořeno

25. leden 2012

Ročník studia

4. ročník

Studijní obor

Humanitní studia-španělština

Termín výjezdu

Zimní semestr 2011

Vyučované předměty

C.M.V. de Literatura Espaňola del Siglo de Oro

No, pokud bych měla reagovat na nadpis tohoto "článku", odpověď by zněla: "prostě výborně", ale to by vám rozhodně nijak nepomohlo.

Takže se pokusím předat nějaké mé zkušenosti, které by se vám mohly později zdát užitečné, ikdyž si myslím, že v příspěvku ze zimního semestru loňského roku naleznete vše potřebné.

Prvním problém, který se tu řeší, je rozhodně bydlení. Já měla výhodu, že jsem pár dní pobývala u sestry v Madridu, takže jsem hledala info přes inzeráty a obvolávala. Určitě si zařiďte španělské číslo, protože na české vám nikdo odpovídat nebude a ani na emaily se tu moc nereaguje. Nejlepší je v případě zájmu rovnou volat! Když jsem měla pár tipů, vyrazili jsme se sestřinoou rodinou na sever, našli jsme kemp asi 10 minut od Vitorie a pak mě čekaly prohlídky bytů. Ten kemp je opravdu blízko a levný, ale chápu, že bez auta je tato informace asi poměrně neužitečná.

První byt jsem našla za 300 euro, ale to je docela hodně, nebojte se hledat klidně déle, určitě se vám to vyplatí. Důležité je (v zimních měsících), aby měl centrální topení, věřte nebo ne, ne všechny byty to tu nabízejí. Také je důležité se informovat na "fianzu" (záloha) a "gastos" (voda, plyn, elektr. - mohou být zvlášť nebo zahrnuté v nájmu). Z prvního bytu jsem se po měsíci stěhovala - tím chci říct, když budete náhodou nespokojení, nebojte se, že si nezvládnete sehnat něco jiného!

Co se týče začátku studia na zdejší škole, nemyslím si, že je nutné dávat nějaké tipy, jak na to. Po pár dnech příjezdu se dostavíte k paní sekretářce, která vám všechno podrobně vysvětlí. Všichni tady na vás budou moc milí, takže opravdu není potřeba nějak se stresovat.

Poslední věc, co mě napadá, se týče výběru z bankomatu. U většiny si můžete vybrat pouze 300euro, což není dobrý, když za každý výběr platíte 135Kč a když na začátku pobytu potřebujete platit nájem+zálohu a spoustu dalších věcí. Ale u BBVA si jde vybrat snad až 1000euro. Tohle se myslím hodí.

Informace o dobrých podnicích už si vyhledáte sami na místě. Pokud mě napadne ještě něco, co by se mohlo hodit, určitě to sem přidám. Každopádně s erasmem neváhejte, budete si připadat jak v jiném světě a to v tom dobrém slova smyslu. Navíc se "otrkáte" a zjistíte, že i sami zvládnete spoustu věcí...

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17