Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Krakov - můj nový domov

Lukáš Frýda

Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

Vytvořeno

18. prosinec 2017

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Aplikovaná geografie

Termín výjezdu

Zimní semestr 2017

Vyučované předměty

GIS in natural disaster prevention, Introduction to Polish Culture and History with Field Trips and Muzeum Workshops, Political Geography, Polish Language Course (A1), Regional Geography of Europe, Research Project

Pokud si někdo myslí, že polská města nejsou zajímavá, tak Krakov tohle hravě předčí! Je to nejstarší, nejnavštěvovanější a po Varšavě druhé největší město Polska ležící na řece Visle. 

 

Krakov je naší univerzitou zatím neprobádané město. Jsem teprve druhý, kdo se rozhodl sem odjet. První byla Terka Hofmanová, která krásně shrnula svůj Erasmus už přede mnou (ZS, 2016). Já bych se v informacích jen opakoval, tak bych ti chtěl přiblížit pobyt v Krakově z trochu jiného pohledu.

Proč jsem si pro svůj Erasmus výjezd vybral právě Polsko a konkrétně Krakov? Protože to je skvělá země plná možností. Protože je to nedaleko a můžeš být doma kdykoliv. Protože Krakov je nádherné město a ani půl roku ti nestačí na to, aby si poznal všechny krásy, které nabízí k nahlédnutí. Mnoho lidí přicházelo s otázkou, proč právě Polsko. Vždyť tam není nic zajímavého. Vytvořil jsem si list 20 měst, které jsem chtěl navštívit a ukázat svým přátelům, že Polsko je země, kterou stojí za to vidět. Navnadím i tebe?

Do Krakova jsem přijel na konci září, ale můj Erasmus de facto začal mnohem dříve, již v únoru. Při projíždění stránek informací o výjezdu jsem se dozvěděl o organizaci ESN a stal jsem se Buddym. Staral jsem se o dvě holky (jednu samozřejmě z Polska) a mohl jsem zakusit, jak to vlastně na Erasmu vypadá. Díky dobrým vztahům jsem se mohl vydat o prázdninách do Švýcarska za kamarádkou. Do té doby pro mě nemyslitelné, abych se někdy podíval do této poněkud drahé země. A o tomto právě Erasmus je. Poznat desítky přátel po celé Evropě, zažít s nimi nezapomenutelné zážitky a procestovat co se dá.

Na partnerské univerzitě v Krakově sice není ESN, ale díky mým kamarádům z Polska jsem se dozvěděl, že se mohu zaregistrovat do systému ESN Jagellonské univerzity a oni mi někoho přidělí. Dostal jsem mentorku, která se učí slovanské jazyky. Takže k mému překvapení přišel úvodní email od ní v češtině. Stala se mou průvodkyní v prvních dnech mého pobytu a díky ní jsem se v tomto velkém městě od začátku necítil ztracen. Od univerzity jsme dostali také přidělenou slečnu, která se starala o celou skupinu Čechů. Od loňského roku se to tedy změnilo. Vše potřebné se také řeší přes společnou skupinu na Whats appu, kterou tedy nejvíce spamují Španělé, ale zase se zde můžeme domluvit či zeptat na cokoliv.

Za celý čas se událo tolik zajímavých, vtipných, krásných i překvapivých situací, že mi to přijde, jak kdybych tu byl snad rok. Není víkend, kdy bychom někam nejeli, nešli, něco nezažili. Lítáme si, jezdíme autobusem, poznáváme nová města a přátelé. Pořád. Do Gdaňsku jsme dali za letenku 120 kč, do Vratislavi busem za 42 kč, přemýšlíme nad Londýnem za 240 kč. Samozřejmě takto levné to není pořád, ale kdo hledá, tak najde úžasné možnosti, které v Krakově jsou. A byli bychom blázni, kdybychom toho nevyužili.

Nikdy dříve jsem neměl zálibu v muzeích, kultuře, historii. Ale v Krakově je tolik možností, že si na své přijde opravdu každý. Navíc máme předmět, kde nám všechny vstupy platí škola. Také máme výjezdy organizované školou za lepší cenu a díky tomu jsem mohl navštívit Osvětim, Solný důl Wieliszka, továrnu Oscara Schindlera. Poznávám historii Polska, jak se žilo, jak zde probíhala 2. světová válka a jak to národ změnilo. Učím se jazyk, který je podobný našemu a dokáži již trochu komunikovat v polštině. Zjišťuji, že Poláci jsou i milí, přátelští lidé, a že angličtina není jejich silnou stránkou.

Studuji geografii a mým cílem je vidět celý svět. Myslím, že je lepší, než se učit, vše vidět na vlastní oči. Mým oblíbeným citátem je tento od Paulo Coelha: "Cestování nikdy není otázkou peněz, ale odvahy."  Cestování se stalo mou vášní, která mi dala mnoho zážitků, skvělých přátel, zkušeností. A proto jsem se rozhodl, že pojmu Erasmus jako možnost cestování nejen po Polsku. Na odkazu níže můžeš vidět všechny navštívená místa. Ale tím to nekončí, ba naopak. Tím to začíná.

Co jinde než na Erasmu nezažiješ? Vidět Španěle z Kanárských ostrovů se radovat z barevných stromů, protože nemají podzim. Vidět jejich radost, když vidí poprvé v životě kombajn a třeba padat sníh. Sledovat je brečet nad zimou, kterou nikdy nezažili. Smát se, když se snaží mluvit polsky (viz video). Všechno to jsou vzpomínky, na které budu vzpomínat celý život. Poznal jsem zde mnoho přátel, které mi bude hrozně těžké opustit. Vím ale, že je mohu kdykoliv navštívit a vidět jejich jiný způsob života. Díky Erasmu se otevírají dveře do celé Evropy. 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17