Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Můj zimní semestr 2016/2017 v Drážďanech

Veronika Šírová

Technische Universität Dresden

Vytvořeno

15. leden 2017

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

germanistika

Termín výjezdu

Zimní semestr 2016

Vyučované předměty

Landeskunde und Texte, kult. Textanalyse

Ráda bych vám něco sdělila o svém studijním pobytu v Drážďanech, na který jsem měla možnost v rámci Erasmu vycestovat. 

Po dlouhém vyplňování všech možných potřebných dokumentů a lejster u nás na univerzitě jsem se konečně dočkala své vytoužené chvíle a dne 15.9. 2016 jsem vycestovala do své vytoužené země – Německa. Musím říci ihned na úvod, že veškeré to papírování za to opravdu stálo a zažila jsem zde na výjezdu nejlepší chvíle mého studentského života.

Ubytování jsem si zarezervovala na internetu ihned po potvrzení mého přijetí na zdejší univerzitu. Veškeré podklady a informace o něm dostanete emailem, jakmile budete přijeti, a pokud mohu doporučit, zarezervujte si ho ještě nejlépe ten den. Já bydlím na St. Petersburger Strasse 21, dvě zastávky tramvají od hlavního nádraží a 15 minut veřejnou dopravou od univerzity. Měsíčně platím nájem 220 euro, což mi přijde dosti přijatelné. Ale teď to nejdůležitější k ubytování. Musím konstatovat, že jsem měla možnost vidět spoustu studentských kolejí zde v Drážďanech, ale ta moje se nedá s žádnou jinou srovnat, protože je vážně nejlepšíJ. Bydlím zde na bytě s 8 lidmi, každý máme svůj vlastní neprůchozí pokoj, velkou společnou kuchyň se vším vybavením, balkon, a po dvojicích se dělíme o koupelnu (ty jsou zde na bytě 4), což je pro mě, jakožto náročnou ženu, velice důležité, zejména jde-li o soukromí J. Co se týče vybavení, každý byt má několik lednic a sporák s troubou, nicméně ostatní vybavení jakožto mikrovlnná trouba, varná konvice apod., není samozřejmostí. Já mám štěstí, že v našem bytě je vše - od formy na bábovku až po mixér. J Takže jsem si pro jistotu všechno nádobí stejně vzala, ale leží mi nepoužité ve skříni. Opravdu záleží, v kterém bytě bydlíte, ale i přesto jsou tyto koleje nejlepší a musím říci, že je o ně obrovský zájem.

Ihned po mém příjezdu jsem si zašla vyřídit potřebné formality, musela jsem se nahlásit na město, vyřídit pobyt a také bylo několik srazů s tutory, kteří vám vysvětlili vše kolem studia na zdejší univerzitě. Dozvíte se ty nejdůležitější informace, jak si zapisovat předměty, kde se nachází která budova, že je možné si sehnat přes univerzitu práci, apod., což je podle mě určitě důležité. Rozhodně bych doporučila reagovat na email, který vám přijde od tutorů ohledně vyzvednutí sim karty a obdržení papíru na získání 150 euro od města. Tato schůzka se konala v den imatrikulace, a třeba ta sim karta je zde určitě potřebná (alespoň pro mě)J. Ještě bych určitě chtěla doporučit, abyste si zřídili německou banku už v Liberci před odjezdem. Já jsem si došla v Liberci do Sparkasse na Šaldově náměstí a udělala jsem dobře, protože mnoho mých kamarádů s tím mělo problémy, když si účet zřizovali až tady v Německu. Moc dlouho to trvalo apod., přičemž peníze za nájemné se vám strhávají ihned od začátku a je třeba mít na účtu tedy peníze za první nájem, nebo vás čeká různé obíhání apod. S tím bych vám tedy ráda doporučila, abyste si přiznané stipendium od naší univerzity (které se posílá celé najednou před vycestováním na mobilitu), nechali poslat už na váš německý účet a máte po problému. Ještě je třeba před vycestováním na mobilitu počítat s pár náklady, 300 euro jsem platila za kauci ohledně bydlení (tyto peníze však dostanete po odstěhování zpět) a 250 euro jakožto poplatek za studium, ve kterém máte zahrnutou veškerou dopravu po celém Sasku na celý semestr (což je paráda).

Co se týče jídla, určitě bych doporučila nejlepší menzu zde v Drážďanech, a to Alte Mensu, kde si můžete vybrat z řady výborných jídel, od vegetariánských až po všechny možné dezerty, pizzy, zdravá jídla, apod.

Na univerzitě si můžete zvolit také různé jazykové kurzy, za které také dostanete potřebné kredity, já si zvolila Deutschkurs a Englischkurs a oba navštěvuji jednou týdně. Na tom Deutschkursu hodně záleží na vyučujícím, protože já zrovna měla smůlu a jsem z těchto hodin spíše nešťastná, než aby mi to něco dávalo. Jelikož studuji germanistiku, tak mám další hodiny s profesorem Zeunerem, který je velice laskavý a předměty u něj nejsou problém splnit. Člověk má na výběr. Buď může jeho hodiny pouze navštěvovat a nedělat žádnou práci (za to dostanete 2 kredity), nebo udělat prezentaci či nějaký referát a obdržíte kreditů 6 za každý předmět. Co se týče prezence, tak ta se u něj nehlídá, pokud zpracováváte například nějakou prezentaci. Toho občas využívám i já, ne že bych nechodila ráda do školy, ale věnuji se ráda i nějakým vedlejším aktivitám, jako například sportu – přihlásila jsem se přes univerzitu na 3 sporty za skvělý poplatek (dance fitness, bauch-beine-Po a fitnesszentrum). To též rozhodně doporučuji.

Také jsem si zde skrze kamarádku našla práci a pracuji 12 hodin týdně v hotelu u snídaní, což je úžasný přivýdělek pro náročnější studenty, nebo obecně pro studenty, kteří nechtějí hlídat každé zmizelé euro na svém účtu.

Program je zde velice pestrý. Každé pondělí se pořádá Kaffee Lingua (pozvánka chodí vždy na Facebooku), kde si můžete popovídat se všemi možnými erasmáckými studenty ve všech možných jazycích. V úterý se konají Länderparty v jednom klubu, kam chodí zejména též studenti erasmu, ale narazíte zde samozřejmě i na studenty německé. Člověk se zde opravdu nenudí, každý den je co dělat J. Takže pokud patříte jako já mezi aktivní jedince, kteří mají rádi sport, párty, výlety, pak jsou Drážďany pro vás tím ideálním místem. Já sama zde poznala několik výborných lidí, do Čech se mi upřímně vracet už vůbec nechce, neboť sem si zvykla na ten život tady.

To by bylo asi tak všechno k mému pobytu, jen pro informaci, zůstávám zde do konce března. Kdybyste měl někdo nějaké otázky, tak se určitě na mě obraťte, ráda poradím, neboť jsem sama byla na začátku úplně ze všeho vyjevená, takže si to dokážu představit. Ale ten erasmus za to všechno opravdu stojí a navždy budu ráda za tuto možnost pobytu zde J

Mějte se moc pěkně,

Verča Š.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17