Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Skotsko – ZS 2019

Hynek Háza

University of the West of Scotland

Vytvořeno

19. únor 2020

Studijní obor

Anglický jazyk se zaměřením na vzdělání

Termín výjezdu

Zimní semestr 2019

Vyučované předměty

English as a second language, ERASMUS UG Ed - předměty: Business English; Advanced English; Cultures of the English speaking world

K myšlence vyjet na Erasmus jsem přišel poměrně náhodou. Dlouho jsem ale neváhal a začal se na pobyt v zahraničí připravovat. V zimním semestru druhého ročníku jsem tedy vyrazil na Erasmus+ pobyt do skotského Paisley.

Koncem léta jsem jsem se letecky přesunul do Paisley, kde jsem byl ubytovaný přibližně 10 minut chůze od univerzity. V prvním týdnu mě čekaly úvodní hodiny a první schůze s Erasmus+ koordinátorem. Ačkoliv jsou předměty voleny ještě před výjezdem, v prvních třech týdnech má student možnost udělat v rozvrhu změny a jednotlivé předměty si nejdříve vyzkoušet. Já osobně jsem z důvodu zrušení předmětu musel do rozvrhu zasahovat. Personál Faculty of Education (především paní koordinátorka) byl velmi ochotný a nápomocný, zkrátka tak jako to známe z TULky. 

Samotná výuka začala až v druhém týdnu pobytu. Volného času je zde poměrně hodně, ale nenechte se zmást: většina studia je založena na samostudiu. Hodnocení a ,,zkouškové období'' se obecně skládá ze skupinových výstupů ve formě PowerPoint prezentací či esejí na dané téma. Ve škole jsem trávil pouze tři tříhodinové bloky týdně. Na cestování a jiné radovánky je tedy času dost, nicméně není to zadarmo. Například jízda MHD vyjde asi na £3. Vlakem do nedalekého Glasgow se dostanete zhruba za £4. 

Ubytovaný jsem byl jako kolegyně na MyPadu - Fresh Student Living. Co se týká umístění, není si na co stěžovat. Do 10 minut jsem byl pěšky ve škole a hned naproti se kromě hospody The Last Post (a pint of beer £3-4) nachází také vlakové nádraží Gilmour Street. Interiér a výbava residence s cenou příliš nekorespondovaly, ale přežít se to nechá. Možná bych tedy doporučil zvážit spíše koleje nabízené přímo UWS – dejte si ale na čas, o koleje bývá velký zájem a jsou brzy obsazené.

Z okolí bych doporučil křížem krážem prochodit jak Glasgow tak i Paisley. Během pobytu se vyplatí hlídat koncerty a ,,fesťáky'' v Glasgow, které vítá mnoho světových umělců a skupin. Budete-li mít více času, neochuďte se o Edinburgh, kam se nejlépe dostanete se společností Megabus z Glasgow. Z přírody si zvolte vlastně cokoliv, není šance si to neužít. V Glasgow jsem si v září půjčil kolo (asi za £20) a vydal se k jezeru Loch Lomond ve stejnojmenném parku. Dále se nabízí navštívit nesčetné množství ostrovů. Jednodenní výlet lze udělat na vlastní pěst na ostrov Arran. Vícedenní výlet poté podniknete se studentskou cestovní kanceláří na ostrov Skye.

Něco málo ke sportovnímu vyžití – v okolí Paisley jsem si vytypoval pár běžeckých cest, které stály za to. Studenti UWS mají volný vstup do posilovny nacházející se v budově Student's Union. 

Pokud vás Erasmus láká, zvažte to především z hlediska náročnosti předmětů, které vás v ročníku čekají doma. Jinak rozhodně zkušenost na celý život, kterou můžu doporučit. Největší přednosti jsou nové kontakty a jazyk. Po necelých čtyřech měsících ve Skotsku jsem si na angličtinu zvykl jako nikdy.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17