Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Slovensko, BB

Lucie Milerová

Matej Bel University

Vytvořeno

19. březen 2014

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Sportovní management

Termín výjezdu

Zimní semestr 2013

Vyučované předměty

Vysokohorská turistika, Komunikácia v športe, Špeciálny jazykový seminar AJ, Listening Comprehension, Teória a didaktika športu, Turistika okolo BB...

Hlavní důvod volby země a výjezdu do zahraničí vůbec, bylo téma mé bakalářská práce. Pro mne, studentku Sportovního managementu, a mou BP se sportem související, bylo Slovensko nejlepší možnou variantou.

I Češi jsou začleněni do tzv. buddy systému a pokud máte štěstí, ještě před odjezdem Vás kontaktuje buddy, který Vám pomůže především v začátcích. Moje slovenská kamarádka čekala na nádraží na můj příjezd a dovedla až na kolej a stejně dobře se o mne starala po celou dobu mého pobytu.

Ubytování pro studenty je levné. Za třílůžkový pokoj na Tajovského jsem platila 54 eur na měsíc, jednolůžkový byl dražší cca o 10 eur. WC a koupelna je společná pro jednu buňku (4 lidi). Kuchyňka připadá na celé patro (cca 16 lidí). Co se týká zařízení kuchyňky... Je zde pouze dvouplotýnkový vařič a malá lednice. Mikrovlnnou troubu a rychlovarnou konvici většinou vždycky na patře někdo koupil. Vlastní elektroniku je nutno nahlásit dopředu, připlácí se. Za notebook to byly zhruba 3 eura na 4 měsíce. Menza byla přes ulici a jídlo stálo 1,72 eur.

Univerzita má vlastní bazén, který můžete navštěvovat při zakoupení permanentky. Využívat jsme ho mohli Po až St, asi hodinu a půl denně. Permanentku jsem kupovala za 20 eur a v ceně byla ještě posilovna a sportovní aktivity s instruktorem ( úroveň posilovny horší, a rozvrh aktivit menší než v libereckém ASC). Je zde možnost využití atletického stadionu zdarma.

Dalším lákadlem pro mne byly Vysoké Tatry. Jsou 2 hodiny autobusem od Banské Bystrice. Navštívit je můžete i formou výuky. Předmět nabízí Katedra tělesné výchovy a sportu za dva kredity. Plnila jsem zde i ostatní sportovní předměty, jako je Turistika okolo BB, nebo Sebeobrana. Tyto kurzy bývají obsazené, ale nenechte se odradit. Pro Erasmus studenty se místo najde:)

Město Banská Bystrica je o něco menší než Liberec. Z kolejí do centra města cesta trvá asi 30 min. chůze. Pokud máte nabitou ISIC kartu, jedna jízda stojí 25 centů, v opačném případě je to asi za 40. Potraviny můžete nakupovat v nedalekém Lidlu, asi 7 min chůze od koleje.

Peníze jsem měla uložené u České Spořitelny, poplatek za výběr z bankomatu Slovenské Spořitelny je 6 Kč. Ceny v Bystrici jsou podobné jako u nás, stipendium mi +/- vystačilo.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17