Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Turecko - zeme nescetnych zazitku!

Michal Moravec

Uludağ University

Vytvořeno

4. prosinec 2012

Studijní obor

Sport Management

Termín výjezdu

Zimní semestr 2012

Vyučované předměty

Excercise Physiology

Ahoj vsem! Rad bych se s Vami podelil o sve zkusenosti z pobytu v Turecku.

Tak a ted k veci, jako prvni bych rekl neco k priprave pred odjezdem/odletem.  Bylo nutne zaridit nektere formality (studijni vizum, pojisteni  atd.), ktere se nastesti obesly bez komplikaci, a tak se mohlo jit na vec.

 Po priletu na Istanbulske letiste jsem chvili hledal nekoho, kdo by mi byl schopen poradit kudy kam, a tak se mi po par minutach  povedlo oslovit pana pracujiciho ve fast foodu, ktery mluvil solidni anglictinou. Nasmeroval me na autobus, ktery me vzal primo z letiste do Bursy. V Burse na me uz cekali pozitivne naladeni studenti, kteri meli za ukol pomahat “erasmakum”, a tak jsme se spolecne vydali ubytovat. Pronajem bytu jsem jiz mel vyresen pred odjezdem, tak nebylo co resit J. Pote nasledovaly stuzovaci akce, pri kterych jsem bohuzel prisel o veskere zasoby alkoholu, ktery se v Turecku vazi zlatem. Z pocatku jsem byl jakozto spravny milovnik kebabu, zavisly na mistnich fast – foodech, ovsem i prez jejich nizkou cenu (nekde se da kureci kebab poridit za pouhe 2 liry = 22 KC) jsem se jich bohuzel prejedl. Moznost stravovani je samozrejme mozne i ve skolni menze, ktera je az na svou velikost srovnatelna s nasi Libereckou, kde vsak neni na vyber a musite si dat to, co prave maji.  Nejcasteji se vsak stravuji doma, kde si varim (v Turecku je velmi levna a kvalitni zelenina, obvzlaste pak na trznicich).

 Tak a ted neco k samotne skole. Jelikoz jsem v oboru sam, tak jsou me lekce individualni, tedy az na anglictinu, kterou sdilim s ostatnimi erasmaky a turky. Profesori jsou velmi vstricni, na druhou stranu vsak bohuzel i zapomnetlivi (nekolikrat se mi stalo, ze na lekci uplne zapomneli). Skolni fakulty jak to zname my, byvaji rozmistene po ruznych castich mesta. V tomto pripade se vsak jedna o jeden obrovsky areal patrici pouze skole. V tomto arealu najdete vse, od kavaren az po sportovni halu a posilovnu (ktera je zdarma). Plavecky bazen je zde take, avsak nefunkcni L. Denni doprava do kempusu neni zadny problem, at uz minibusem, ktery jednosmerne vyjde na 1 Liru = 11 KC, nebo pesky (neni nad prochazku ;) )

 Pokud mate chut zazit dobrodruzstvi & poznat nove lidi, Turecko je ta prava volba pro vas ;) .

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17