Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Jak jsem začala a kde jsem zakopávala

Sandra Motlochová

University of Szeged

Zdravím všechny potenciální Erasmovské studenty. Mám tu pro vás pár prvních poznatků z města Szeged na jihu Maďarska. Právem se mu přezdívá „The city of sunshine", ale ačkoliv jde o třetí největší maďarské město, ve skutečnosti je velmi malé. Trochu mi připomíná Liberec – jedna hlavní ulice (Karász utca = ulice Pražská) a jedno náměstí (Széchenyi tér = nám. Dr. E. Beneše). Má to ale i své nesporné výhody – pokaždé, když někam jdete, potkáte někoho známého, což v případě, že v celé zemi znáte sotva 100 lidí, je více než příjemné (mj. i proto, že ušetříte za telefon :)

Ale teď zpět na začátek - jaký tedy že byl? Univerzita pro nás týden před oficiálním zahájením akademického roku připravila tzv. Orientační týden, což byl skvělý nápad. Dopoledne jsme většinou řešili všelijaké papírování (protože, buďme upřímní, je to neskutečná byrokracie) a zařizovali si různé karty (v prvé řadě do knihovny, dále jsem také dostali například zdarma season ticket na MHD). Odpoledne pak bylo ve znamení hledání ubytování. První noci jsme trávili v Tisza Sport Hotelu (údajně má dvě hvězdičky, ale bylo nám všem záhadou, kde je získal). Společné sprchy pro celé patro, neuklízející uklizečky a každodenní balení věcí rychle omrzí, čili je to velmi dobrá motivace zvýšit úsilí při hledání bytu. V první řadě si musíte odpovědět na tyto tři základní otázky - S kým?, Jak daleko od centra? a především Za kolik? Pak je hledání mnohem snazší. Většina studentů našla bydlení do dvou, tří dnů.

Velké díky patří lidem z E.S.N.(Erasmus Student Network) a Student Union, kteří tu pro nás jsou a kdykoliv je třeba, jsou ochotní a hlavně schopní nám pomoci.

A malý tip na závěr? Máte-li ze své domácí univerzity vycestovat sami a jste z toho poněkud nervóznější, počkejte si, až obdržíte nějaký hromadný informační e-mail od zahraniční univerzity. Poté zkontrolujte seznam respondentů a možná se stane, že tam objevíte příponu „.cz". Od té chvíle pak s téměř stoprocentní jistotou víte, že přecejen nebudete úplně sami ;)

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17